Abdij sorularım; Bitmeyen fermantasyon, şişeleme şekeri


(Ersen Okur) #1

Merhaba,
2. kit olarak 20 gün önce yarım klio şeker ve kit mayası ile Abdij kurdum. OG1074 ölçmüştüm. Sıcaklık hep 20C (±1C) devam etti. Hafta sonu şişelemeyi düşünüyordum fakat gaz çıkışı hala devam ediyor.
Daha önce Abdij kuranlara birkaç sorum olacak.

1- Bu kit için, bu kadar uzun gaz çıkışı normal mi?
(Hidrometrem var ama, 3 gün üst üste ölçmek istemiyorum. Zaten 9lt bira var, yarısı gidecek :smiley: )

2-Gaz çıkışı durana, seviye eşit olana kadar beklemeli miyim?

3-Şişeleme şekeri olarak ne önerirsiniz? (gr/lt olarak)


( P.G.) #2
  1. Brewferm’lerde genelde uzun sürüyor gaz çıkışı.
  2. Zaten en iyi ihtimalle 3 ay daha bekleyeceksiniz tatmak için. Bence kovada 1 ay dolana kadar ya da gaz çıkışı bitene kadar bekleyin. Hangisi önce gerçekleşirse.
  3. Genelde yarım litre için 1 adet 1000/360 şeker tavsiye ediliyor.

(Peace) #3

Merhabalar
Bende belçika kitlerinde aynı durumu yaşıyorum.

Bugün 19 gün gaz çıkışı halen devam ediyor.
Ben dün ölçüm aldım 1006-1007 gibi ki ben 1020 de takılır sanıyordum.
Aşağıda belirtiyor şeker miktarlarını ben bu tablodan farklı bir şey yapmıyorum.

P.G. nin dediği de olabilir tabiki tadım sonucu bir yorumsa 2,7 gr a denk geliyor.
Kendi tablosunda 3,5 gr gibi diyor ama damak tadına görede değişebilir.


(Ersen Okur) #4

Teşekkür ederim. Beklemeye devam o zaman. Sanırım bu kitler için “kur ve unut” şeklinde bir felsefe var okuduğum kadarıyla :slight_smile:


(Ersen Okur) #5

Merhaba, bu kiti şişeleyince sırada Kriek var. Uzun süreli fermantasyonlara alışmak lazım demek ki.
Şişelemeyi 33’lük şişelere yapacağım. Hesaplarıma göre;
şişeleme şekeri için P.G.'nin önerisi 1,82 gr/0,33lt / tablo değeri 2,31 gr/0,33lt oluyor.
Bu durumda 1 adet 750/360 şeker 2,08 gr/0,33lt oluyor, tam ikisinin ortası. Sanırım bu şekilde şeker kullanacağım.


(Peace) #6

Eğer şişe temizliği çok üzmeyecek ise bence de ufak kitlerde 33 lük şişe daha uygun.

Ben şahsen kıyamıyorum açıp içmeye 50 lik leri

Bir partiye bakar tabi ki tüm stok erir ama tek başıma cidden çok nadir içiyorum :slight_smile:


(Ersen Okur) #7

Ben de aynı mantıktayım. Pilsen için 50lik şişe gayet iyi, ama bu tarz kitler için 33lük düşünüyorum. Sonraki kitim Kriek, onu da 33lük şişelere koyacağım.
Yeni başladığım için temizlik biraz uğraştırıyor ama, kendimi çevirecek kadar şişe stoğuna ulaşınca daha rahat ederim diye umuyorum.


(Emre Çubukcu) #8

Dün şişelediğim diabolom yaklaşık 30 uncu günlerindeyken de nadirende olsa çıkış gösteriyordu. 35. gününe kadar bekledim. Daha çok içime sindi ve rengide kokusuda muhteşemdi. Benim ilk belçika deneyimimdi bundan dolayı çokta öneri verebilecek pozisyonda değilim fakat okuduğum yorumlardan ileri gelerek bende kovadaki sürenin diğer kitlere göre belçikalarda daha uzun sürmesini tavsiye ederim.


( P.G.) #9

Şişeleme şekerinde Brewferm’ün verdiği değerlere uymak daha doğru olur ama onlar da her tür için aynı değeri vermişler. Uzun beklemesi gereken kitlerde 1000/360 mantıklı görünüyor o yüzden. @ersen


(Ersen Okur) #10

Bu gidişle ben de 30 günü göreceğim gibi.


(Ersen Okur) #11

1000/360 ölçüsü 50lik şişe için öneriniz sanırım. 33lük için 750/360 olarak oranladım ben.


( P.G.) #12

Evet, 1000/360’lık tek şeker genelde Abdij gibi geç olgunlaşan kitler için 50 cl’de kullanıldığını hatırladığım değer. 33’lük için ben hep tek 750/360 kullandım bugüne kadar, gayet de yeterli geldi. Hatta bundan sonra Brewferm kurarsam 50 cl için 1 tane 1000/360’ı geçmeyeceğim. Zaten çok geç olgunlaşıyor, tek şeker de yeteri kadar gazlanma veriyor, fazla şeker atıp şekerli tadın geçmesini beklemek istemem. Size 1,5 gr atın 33’lük şişeye diyeceğim ama onu da ayarlaması zor, en iyisi 1 adet 750/360.


(Talha Mermer) #13

hazir konu varken sorayim herşeyi standart olarak muntons pilsner kurdum og ölçemedim de acaba tahmini og ne olur?


(Ersen Okur) #14

Muntons kitpçığında 1040-1044 arası olarak belirtilmiş. Ben MANGROVE JACK’S AÇIK RENK SIVI MALT ÖZÜ ile kurdum, OG1042 olarak ölçtüm.
Siz de sanırım 1040 olarak kabul edebilirsiniz.


(serhat) #15

Kurdugum tum belcika kitlerde 33 luk sise icin 2gr, 50lik sise icin 2,7gr seker kullandim. Turlerine gore en ideal seker orani bu bence.


(Arif) #16

broşüründe 3.5 gr yazıyor


(Arif) #17

tabloda anlamadığım abdij kiti için 5 litre su diyo 5 litre su koysak 1.5 litre kit 1 kg şeker 7.5 litre yapar toplam 9 lt yi nasıl bulucaz ben 9 lt yaptım tabi