Akıllı Dolap (Arduino IOT)

Merhabalar,

Aranıza yeni katılan bir kaçak vergi üreticisi olarak ilk kitimi oldukça amatörce yapıp biralarımı içmeye devam ederken, ikinci kitimin biraz daha kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için kapalı balkonumda yer alan eski bir dolabı biraz değiştirerek fermantasyon süreci ve şişelenmiş biraların beklemesi için akıllı bir bira dolabı projesi olarak tasarladım. Benzer fikirleri olan ve bu yapıda bir proje tasarlayanlara yardımcı olması veya projeme geliştirme tavsiyesi olacak arkadaşlar için forumda paylaşmak istedim.

Projemi biraz yüzeysel olarak adım adım açıklamaya çalışayım. Resimlerde de bazı detaylar mevcut zaten.

  1. Dolabı fermantasyon kovasının sığacağı bir bölüm, buzların (dondurulmuş su şişelerinin) bulunacağı bir bölüm, kumanda/kontrol bölümü, bira şişelerinin sığacağı büyüklükte 3 adet bölüm olacak şekilde toplamda 6 uygun bölüme ayırıp yalıtım işlemini yaptım. Yalıtım işlemi için yapı marketlerde bulunan 2cm kalınlığında yalıtım malzemelerini tercih ettim. Bu malzemeleri uygun büyüklüklerde kesip ahşap tutkalı ile dolabın tüm bölmelerinin yalıtım işlemini gerçekleştirdim. Dolabın kapılarını da kamp malzemesi olarak kullanılan matlar ile yalıttım.

  1. İlk maddede belirttiğim gibi bira şişeleri için oluşturduğum 3 adet bölümde sıcaklık ve nem takibi için sensörler bulunmaktadır.

  1. Fermantasyon kısmı; altta kovanın bölümü hemen üzerinde buzlar ile hava bağlantısı bulunan buzluk kısmı ve en üstte kontrol bölümünden oluşmaktadır.

  1. Kontrol bölümünde; sistemin enerjisini kontrol edebildiğim Cayenne ile uyumlu hale gelebilmesi için yazılımını değiştirdiğim bir Sonoff Dual Röle Kartı, sistemin beyni niteliğinde Arduino Uno mikrodenetleyici ve internete erişim için bu karta bağlı bir Arduino Ethernet Shield, buzluktaki fanların kontrolü için mikrodenetleyiciye bağlı bir röle kartı ve son olarak acil durumlar ile kontrol amaçlı siteden temin ettiğim akvaryum termometresi bulunmaktadır.

  1. Buzluk bölümü yaklaşık olarak 3 adet 1.50lt su şişesi ile 4 adet 0.50lt su şişesinin sığabileceği bir büyüklükte ve bu alanda bulunan buzlar tam olarak erimeden, bira ısısını 12 saatten uzun bir süre (ortam ısısı gün içinde 26°C - 32°C aralığında değişirken) belirlediğim ısı aralığında (18.30 °C - 18.60 °C) tutabilmekte. Diğer bölmelerde olduğu gibi buzlukta da ısı ve nem sensörü bulunmaktadır. Bira sıcaklığı ve ayarlanan ısı değerlerine göre devreye girip çıkan fanlar, buzlardan aldığı soğuk havayı, kanaldan fermantasyon bölmesine aktarmaktadır.

  1. Fermantasyon kovası için oluşturduğum bölümde, alt kısımda yer alan yalıtım malzemelerinin kovanın ağırlığından etkilenmemesi için eski parkelerden yaptığım bir destek parçası bulunmaktadır. Bu bölmenin de ortam ısısı ve neminin takibi için bir sensör bulunmakta. Kontrol bölmesinde yer alan akvaryum termometresinin sensörü uygun hava kilidi ile doğrudan biranın içerisinde yer almaktadır. Ayrıca mikrodenetleyiciye bağlı su geçirmez bir sıcaklık sensörü (DS18B20) bir başka hava kilidi ile biranın içerisinde yer almaktadır.

  1. Ayrıca dolabın dışında, üst kısmına yerleştirdiğim bir sıcaklık ve nem sensörü ile dış ortam ölçümlerini gerçekleştirmekteyim.

  1. Mikrodenetleyici enerji ve internet erişimine sahip olduğu sürece tüm sensör verilerine canlı olarak erişim (internet bağlantısı olan bir bilgisayardan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılan Cayenne internet sitesi üzerinden veya yine internet erişimi olan bir akıllı telefon ile Cayenne uygulaması üzerinden) mümkün olduğu gibi sensör verilerinin geçmişine de tablo veya grafik şeklinde erişmek mümkün.

  1. Fotoğrafların çekildiği anda kova üzerindeki sıcaklık değeri.

Şimdilik bu kadar geliştirme mevcut projemde. Bunun dışında aklımda bulunan fikirler ise;

  1. Sistemin enerjisini eski 18650 pillerden oluşturulan bir kesintisiz güç kaynağı ile vermek.
  2. Fermantasyon dolabına bir CO2 sensörü bağlayıp, CO2 çıkışını gözlemlemek.
  3. Fermantasyon dolabına uzaktan erişime sahip bir kamera eklemek.
  4. Fermantasyon dolabına yağmur ve su damlası sensörü eklemek.

Okuduğunuz için teşekkürler.

31 Beğeni

Dolap o kadar akıllı olmuş ki yanında yetersiz kalırım, beni bırakıp başkasıyla takılır tez zamanda… :grinning: Elinize sağlık, söyleyecek bir şey bulamadım; bravo… :clap::clap::clap:

3 Beğeni

Başarılı bir çalışma olmuş,
Elinize sağlık…

1 Beğeni

Selamlar,

Çalışma hem güzel olmuş, hem de ilham verici. Bu yüzden hem eline sağlık, hem de teşekkür ederim. 3 Ağustosta sıcaklık verilerine göre dengeli bir dağılım olmuş. Devamında da aynı istikrarı yakalayabilmen mayalama sürecinde çok önemli. Çok dalgalı ısı artış-azalışları da etkili oluyor. Bu işin sonucunu gerçekten merak ediyorum. Paylaşıma devam edersen sevinirim.

1 Beğeni

Harikasınız. Bu platformu yaratırken ne kadar eğlendiğinizi tahmin edebiliyorum.

buzlar ne kadar süre dayanıyor? kova bölümündeki ısınmış hava tahliye olamıyor sanırım. buz bölümü aşağıdan mı olsaydı acaba?

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Güldürdünüz beni :grin:

Teşekkürler. Veri arttıkça paylaşmaya çalışırım.

1 Beğeni

Teşekkür ederim, belirtiğiniz gibi yorucu olsa da oldukça eğlendiren bir çalışma oldu :blush: Sabah saat 7 gibi buzluğa 3 adet 1.50lt 4 adet 0.50lt donmuş su şişesi koyuyorum ve akşam saat 9-10’ a kadar rahatlıkla sıcaklığı (fanlar bira sıcaklığı 18.50 °C olduğunda devreye girip 18.30 °C olduğunda devreden çıkacak şekilde çalışıyor) sabitlemeyi başarıyor ama ben genelde 12 saatte bir yenilemeye çalışıyorum. Buz bölümünün mevcut konumu henüz bir sıkıntı yaratmadı ancak problem olursa belirttiğiniz şekilde buz bölümünün konumunu değiştiririm.

Hocam sen dolap yap biz sana bira getiririz :slight_smile:

1 Beğeni

Hayır demem sanırım :slight_smile:

3 Ağustos - 6 Ağustos Bira ve Dış Ortam Ölçülen Sıcaklık Verileri

1 Beğeni

Çok iyi ama ispindel eksik kalmış projede :slight_smile:
Ispindel- WIFI elektronik hidrometre

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Projenizi inceledim haklısınız, eklenmesi gayet başarılı olur.

Kesinlikle Patentini almalısınız :-))

1 Beğeni

müthiş emek vermişsiniz. sizi tebrik ederim. böyle bir konunun alt sıralarda kalmasına gönlüm el vermedi.

hortlatalım be yaa :slight_smile:

teşekkür ederim beaa :slight_smile:
9. kitimi bugün yaptım. само напред няма назад

Dolabı kullanıyormusunuz hâlâ.

Arduinoya bir ata merak saldım. Yurtdışından gelene kadar arduino seti hevesim kaçtı. Duruyor bir kenarda.

Bi arada bende bu aksam hem şişeleme hem de bock kurdum. Henüz bitti işim. Yordu ama keyifliydi. Siz ne kurdunuz

Bol köpüklü biralar

Evet kullanmaya devam, gerçi havalar soğudu artık buz koymaya gerek kalmıyor :slight_smile: dışarıdaki hava soğuk olmasına rağmen yalıtım malzemeleri en azından kış aylarında kovayı stabil sıcaklıkta tutma işini görüyor.
Arduino nun kenarda hazırda bekliyor olması da iyidir, bir gün tekrar merak gelince elinin altında olacağından kurcalamaya başlarsın hemen en azından.
Ben klasik takılıyorum muntons pilsner ya da export pilsner kuruyorum ama kuru malt özünde değişikliklere gidiyorum. Aynen yorucu oluyor ama sonunda içilecek bira olması o yorgunluğu alıyor.

Ben de strafor kullanarak bir kutu yaptım. Hatta kurduğum bock kitini w34/70 lager maya ile kurdum. 48 saat geçti az önce daha yeni yeni gaz çıkışı başladı. Beni epey korkuttu bu gecikme :disappointed_relieved:

Ama kutu epey ise yarıyor. Sanırım gunluk 3 tane yarım litrelik donmuş pet siseyle 13.5 derecede sabitlenecek gibi. Bakalım şu fermantasyon hareretlenip duruşun buz miktarı kesinleşecek. İlk lager olduğu için beklentim büyük :smile:

Merhaba 1,5 lt buz ile 13,5 derecede tutuğunuz stafor kutunun kalınlığı kaç cm ve bulunduğu ortam kaç derecede?