Alaska 4C India Pale Ale


(Halit) #1

Herkese merhaba

Tam tahıla @Durul abi sayesinde başlıyorum ve @ers hocanın katkılarıyla hayalimdeki reçeteyi oluşturduk. Malzemeleri tamamlayıp en kısa sürede başlayacağız detayları ekleyeceğim. :smiley:


(Akgün Günay) #2

Güzel reçete, kolay gelsin… Gelişmeleri bekliyorum…


(Taşkin) #3

Mayşe suyu dikkatimi cekti de, 17 litreyle mayselemeye başlayıp 10 litre yagmurlama yaptiginizda toplam 27 litre su kullanmis oluyorsunuz tahil kaybi 4 5 ltre olmuyor mu cunku kaynama oncesi 27 litre yaziyor da sormak istedim ?


(Halit) #4

Ben ilk defa yapacağım @Durul ve @ers beyler daha iyi bilir


(Durul Güven) #5

Reçeteyi ve volümleri @ers abi mi hazırladı Halit?


(Halit) #6

evet ben temize çektim sadece


(ersoy) #7

Evet, aynen öyle. O kaybı kaynama öncesinde tamamlamak gerekecek. Makine ile yağmurlama kolay değil. o yüzden minimum miktarla yağmurlama önerdim. Ama 10 ltyi kaldırıp döken 14’ü de döker aslında, yani 14 lt ile yağmurlamanın önünde engel yok.


(Taşkin) #8

@ers Şimdi anladım tesekkur ederim (:slight_smile:


(Durul Güven) #9

Ağa kafınınüstüne laf olmaz ama,mash ticknes 3 düşünmüş,ama kazanımız yeterli bunu 4 olarak seçip sparge wateru da düşürebiliriz preboil og ye göre @wildtrak @ers,ama ağamız ne eylerse hoş eyler😀


(ersoy) #10

Yav, ehe ehe… :sweat_smile:

Yağmurlamadan optimal verim almak için alt sınır 2 lt/kg. Yani @taskin90 sorgulamakta bu açıdan da haklı. Mümkünse yağmurlama suyunu arttırmak brewhouse verimliliği optimale yaklaştırır,


(Taşkin) #11

@ers Aslinda tam da onu diyecektim verim kaybinin en cok yasandigi surec yagmurlama diye okumustum bir yerde mayse suyunun iki kati ile yagmurlama yapilan receteler de mevcuttu sanirim.


(ersoy) #12

Var tabii, ama no sparge yapan da var. Özellikle BIAB’cılar, yeterince büyük kazanları varsa tam hacim mayşeleyip yağmurlama ile uğraşmıyor. Klasik mühendislik sorunu; herşey bir arada sağlanamayacağına göre, herkes kendi ekipmanı, tarzı, hatta tembellik haktır vecizesi gereği meşrebine uygun seçimi yapıp, diğerinden vazgeçmeli. Hem yüksek verim, hem tereyağından kıl çekme kolaylığı olmuyor malesef :smiley:


(Taşkin) #13

@ers Torba sıkıldigında yagmrlamadan kaynakli verim kaybini onluyorlar sanirim ben haftasonu ilk birami yaptim konusu da acmistim orda da gorebilirsiniz mayse kazanindaki malti presslesem 2 2.5 litre kadar daha bira alabilirdim aslinda kaynamaya fakat berrakliga etkisi olumsuz yansir duye dokunmadim tamamen yer cekimine birakmistim yagmrlamayi ama aklimda acaba bir miktar presslemek gerekir mi die de düsünmedim degil cunku batch sparge degil de termostan mayseye yavas bir sekilde akittim yagmurlama suyunu birden dokmedigim icin o tazyikin gucunu de kullanmamis oldum dogru mu yaptim bilmiyorum ama bu sekilde devam etmeyi dusunuyorum tahila hic mudahale etmeden


(ersoy) #14

Sıkabilirsiniz. Kaynama sonrası soğutma aşamasına geçmeden bir girdap oluşturursanız tortu ortada toplanır. Bu girdap şo için de kullanılabilir. Tahıldan şıraya tanen geçmesi sıkmakla değil sıcaklıkla ilgili, yani korkulacak birşey yok.


(Taşkin) #15

@ers Anlaşildı bu hafta sonu dediginizi denerim zaten whirlpool icin de boya karistirici almistim kaynamanin son 5 dakikasi ve ekstra 5 dk sogutmaya gecmeden once yapmayi dusunuyordum bu bilgi de iyi oldu peki tanen gecmesi icin sicakliktaki deger ne olmali ?


(Boğaç Erkan) #16

Çok cahilim henüz ama yine de yazmak istedim. İlk denememde çok az bir su ile yağmurlama yapmıştım ve verimlilik düşük çıkmıştı. İkinci denemede sanki yarın yokmuş gibi sıktım maltı ve verimlilik değerim çok yükseldi.


(ersoy) #17

PH 5.8’i, karışım sıcaklığı 77’yi geçmediği sürece sorun yok…


(Halit) #18

Malzemeler tamam :smiley:


(Şişede Enaz BİRAY) #19

Doktor tıbbi konuşurak teşhisini söyler de kişi “yani hocam bunun türkçesi ne oluyor” der ya…
Ya da ilacın prospektüsünü okursun ve japonca gibi gelir, hiç bir şey anlamayıp eczacının kutu üstüne yazdığı sabah-akşam tok kısmını gerçekleştirirsin…
Aynen o şekil :joy:


(Durul Güven) #20

Kerim hocam haklısın;mash tickness mayşe kalınlığı yani kullandığı başlangıç suyu(strike water) bölü kullandığın malt miktarı,sparge water yapmurlama suyu,preboil kaynatma öncesi.Yalnız og,fg bile ingilizce ve bir şekilde böyle literatüre geçmiş gibi birşey,mayşe kalınlığı mesela hiç kullanıldığını görmedim.brewers friend gibi sitelerdeki kısaltma ve terimlerden de kaynaklanıyor.