Alkol oranını düşürme

Mrb uzun zaman sonra ilk tam tahıl denemesini yaptım. 2,5 kg pale al 550 g mısır 200g pirinç oguttukten sonra 100 g malt ile mısır ve pirinç i ayrı maltı ayrı kazanda mayşeledim malt 68 c de mısır ise 66 c de toplam 10,5 l su kullandim . Yagmurlama için için 3 l su kullandim 20 gr kaynarken durduktan sonra da 10 gr serbetciotu ekledim.
Soguttuktan sonra 8 l kaldı og olcusu 1060 çıktı. Damacanada yogun sekilde gaz cikiyor.
Sorunum, bu kadar alkollu olmasını istemiyordum. Og 1060 a gore 6,5 -7 oranı görünüyor bu fazla ne yapabilirim.

Fermantasyon başladıktan sonra pek fazla yapacak bişey yok, açılmamış bir petten su ekleyebilirsiniz ama enfeksiyona davet çıkarmak olur bence ellememek lazım. Kaynatma bittikten sonra ufak bir miktar soğutup OG ölçüp yüksekse su ekleyip enfeksiyon riski almamak için 5 dakika kadar daha kaynatılabilir. Eklencek su miktarını orantı kurarak hesaplayabilirsiniz, X litrede 60 yoğunluk puanı artıyorsa kaç litrede 45 puan artar şeklinde.

1 Beğeni

Aşağıdaki formul uygulanarak su katılabilir. Ayrıca Suyu 10-15 dakika kadar kaynatıp hem mikroptan hem de oksijenden arındırmalısınız.

A1 x V1 = A2 x V2

A1: % alkol
V1: litre hacim
A2: istenen % alkol
V2: (V1 + Eklenecek Su miktarı)

6 Beğeni

Teşekkür ederim. Suyu simdi mi yoksa 2. Fermentasyonda (sanırım pirinçten dolayı bulanık oldu biraz duru olması için 2. Fermentasyona alacam) mı eklesem ?

  1. Gününde olçüm aldım. 1020 gösterdi og 1060 fg 1020 hidrometreye göre alkol oranı %5 civarı yüksek alkol istemediğim için siseledim . Sorun olur mu? 1010 a düşmesini beklemeliydim?

1010’a düşmesini değil de (düşmeyebilir) 3 gün ara ile yapılan 2 ölçüde sabit kalmasını beklemeliydiniz şişelemek için. Şişeleyince fermantasyon durmaz, yani alkol oranını şişeleme zamanı ile ayarlayamazsınız. Çok erken şişelerseniz şişeleriniz patlayabilir.

2 Beğeni