Amerikan IPA Kurulumu (India Pale Ale )

Youngs American IPA Kit

Kutu içeriği:

- Malt Özü
3 kg vakumlu ambalajda şerbetçi otlu malt özü (malt özü, arpa şurubu, şerbetçi otu özü)

- Şerbetçi Otları
100 g folyo pakette taze Simcoe, Chinook, Centennial şerbetçi otları karışımı

- Bira Mayası
20 g folyo pakette M44 US West Coast Ale bira mayası

- Mayalama Şekeri (Brewing Sugar)
1 kg dekstroz şeker

- Şişeleme Şekeri (Priming Sugar)
138 g dekstroz şeker

  • Kurulumu Malt Özü+Mayalama şekeri+Şişeleme şekeri olarak 24 litre olarak kurdum.

  • OG:1052

  • 180 gram kaynamış suya 18 gram dekstroz ekleyip sıcaklık 28 dereceye düşünce 20 gram kit mayasını karışıma boşalttım. Diğer maya uyandırmalarımda mayalar yavaş yavaş tanecikler halinde 5 dakikada tamamen dibe kendiliğinden çökmüştü ve hemen uyanıp köpürme yapmaya başlamıştı. Ama bu maya biraz inatçı çıktı dibe çökmedi suyun üstünde öyle durdu bende hafif dairesel hareketle dibe çökmesini sağladım.

  • Yaklaşık 18 saat sonra hafiften gaz çıkışı çıkmaya başladı

  • Bugün 2. gün gaz çıkışı yavaş yavaş artmaya devam ediyor, şuan gaz çıkışı normal.

Gelişmeleri paylaşacağım…

3 Beğeni

Bu işlem yerine mayayı rehidrate etmek daha iyi olabilirdi belki. Dextroz’un yoğun bir çözelti olarak mayaya zarar vermiş olması mümkün.

Bu adreste rehidrasyonun neden gerekli olduğu anlatılıyor. Ayrıca bu işlemin 35-40 C sıcaklıkta su ile yapılması tavsiye ediliyor. Sıcaklık düştükçe ölen maya miktarının arttığı anlatılmış. re-hidrasyon 15 C de yapılırsa ölen maya miktarı %60 civarı olur deniliyor.

‘For the initial few minutes (perhaps seconds) of rehydration, the yeast cell wall cannot differentiate what passes through the wall. Toxic materials like sprays, hops, SO2 and sugars in high levels, that the yeast normally can selectively keep from passing through its cell wall rush right in and seriously damage the cells’

At 95 – 105 F, there is 100% recovery of the viable dry yeast. At 60F, there can be as much as 60% dead cells.

3 Beğeni
31.03.2017 07:30

Çok şiddetli gaz çıkışı var, kristal hava kilidine bir miktar krausen kaçmış. Hava kilidini yıkayıp biraz yukarıda tuttum.

Mayayı şekerle uyandırmak mayanın çok hızlı ve yanlış şekilde çoğalmasına sebep verebilir. Bununla ilgili forumda Ersoy abinin yorumları vardı ama tam nerdeydi hatırlayamadım @ers

1 Beğeni

Maya hücre duvarı normalde seçici gecirgendir. Kendisine zarar verebilecek etkenleri dışarıda tutabilir. Ancak kuru maya yeniden aktive olmaya başladığı ilk an hücre duvarı ve hücre fonksiyonlari hemen devreye girmediği için zararlı zararsız her türlü madde (şeker, SO2 ve Serbetci otu gibi) hücreye girerek hasar verebilir. Sonuçta bu da maya sayısında azalma yaparak yetersiz maya ile kuruluma neden olabilir.

@MertKosova Sanırım yanlış şekilde çoğalma dediğiniz şey aslında maya sayısında azalmaya bağlı yetersiz fermantasyon, maya kokusu vb ?

1 Beğeni

Maya sayısında azalma olduğu için fermantasyonun erken bitmesi biraz zor, mayalar çoğalıp toparlar kendini. Mayayı sofra şekeri olan bir ortamda uyandırınca çoğalan mayalar basit şekeri sindirecek şekilde çoğaldığı için malttaki kompleks şekerleri sindirememesi gibi sorunlar oluşabiliyodu yanlış hatırlamıyosam. Mayayı ılık suda yarım saat kadar bekleterek uyandırmak yeterli, süreyi arttırmanın veya şeker eklemeni yararı değil zararı oluyo.

2 Beğeni

Bugün 10. gün

  • Yoğunluk:1010 krausen/köpük çok azalmış, gaz çıkışı yaklaşık 2 dakikada bir.

  • 100 gram olan kitin kendi ş.o ve 200 gram toz şeker eklendi. Ekleme 2 adet hazır ş.o torbasına doldurularak yapıldı.

  • 10 dakika sonra gaz çıkışı başladı.

Şeker ekleyerek dry hoptan gelen aromanın büyük bir kısmını öldürmüşsünüz tebrikler. Dry hop şişelemeye yakın yapılır çünkü erken yapılırsa co2 ile beraber kovayı terkedebilir, şeker ekleyince fermantasyon tekrar başlamış oldu. Şekeri önce veya sonra eklemenin de herhangi bir artısı yok.

2 Beğeni

100 gram ş.o nun aşırı aroma verdiğinden bahsediliyordu. Bende hem alkolü artırıp hemde biraz aromayı hafifletmek istedim. 100 gramdan az koyarak 30-50 gram da olur aromanın az olması dileyen o şekilde de deneyebilir. Hava ile ş.o kokusunun bir kısmı dışarıya çıkar ama tada verdiği aroma o kadar azalmaz.

Zaten şişede 3-4 hafta bekleyince ş.o aroma kokusu çok azalıyor. Bende zaten 1 aydan önce şişelere dokunmayı pek düşünmüyorum test harici.

Şekeri önce veya sonra eklemenin pek çok artı ve eksisi var. Başlangıçta mayanın kaldıramayacağı başlangıç yoğunluğu (OG) olunca, maya FG değerini yukarılarda bırakabiliyor, ama OG değerini normal tutup fermantasyon ortalarında veya sona doğru az az kademeli olarak şeker eklemeyle maya işini sorunsuzca yapıyor.

Tabi bu yapılanlar modifiye sonuçta. Standart kurulumda her hangi bir sorun olmuyor.

Ş.O torbası çıkarıldı.

Yoğunluk 1002 gaz çıkışı yok.

1-2 güne şişelenecek.

Yoğun ş.o kokusu var.

13.04.2017 Kovada 15. gününde şişelendi: 44 adet 50cc, 4 adet 33 cc

FG:1002

1002 fg biraz fazla düşük gibi enfeksiyon kapmış olabilir, ayrıca yukardaki mesajlara istinaden bu biranın en büyük özelliği şerbetçi otu aroması. Otlarla beraber şeker eklemek, torbayı çıkartıp 1-2 gün beklemek gibi adımlar yerine birayı hiç yapmamak daha iyi olabilirmiş.

Ektra şeker ilave ettiğim için ve 24 litre kurduğum için FG:1008 yerine 1002 oldu. Tadına baktım şişelerken hiçbir sıkıntı yok lezzetli, ş.o kokusuda hala yoğun şekilde var.

FG değeri ektra eklenen şeker ve kurulan hacme göre farklılık gösteriyor.

Kitapçıkta belirtilen FG değerleri 23 Litre olarak şişeleme için gönderlen dekstroz eklenmeden standart yapılan kurulumlar için baz alınabilir.

Bazı kitlerde standart FG:1010 olması gerekirken fazla şeker ilavesiyle FG: 1000 değerinin bile altına düşebiliyor.

Bu kit hoşuma gitti, bugün tekrar sipariş verdim, bu sefer 500 gram açık renk candi şekeri ile kurmayı planlıyorum.

Dün 5 günlük şişeyi test ettim. Ş.O feci şekilde hissediliyor koku ve tadında. 1 yudum alıyorsunuz 3-5 dakika ağızda lezzet kalıyor.

Benimki 10.gününde hala saniyede 1-2 defa gaz çıkışı var

1 Beğeni

21.04.2017 Saat:20:15

2 . Amerikan IPA kurulumunu yaptım.

  • 3 kg malt özü
  • 1138 gr kit dekstroz şekeri
  • 350 gr beyaz toz şeker
  • 20 gr kit mayası (uyandırıldı)
  • 24 litre olarak kuruldu
  • OG: 1058

Gaz çıkışı hızlı, krausen köpüklenme çok fazla.

Şişede 10 günlük Amerikan IPA.

ş.o kokusu ve ş.o acılığı çok yüksek hissediliyor. Renk ticari pilsnerler gibi açık ve şuana kadar kurduğum biralar arasında en berrak olan bira diyebilirim.

5 Beğeni