Arno's Lager - Deneyim paylaşımı, lager maya, şot dry hop

Merhabalar, :worried:

Fazla pinpirikli olunca bu işi yapmak çok zor oluyor. Haftalarca ne kursam, böyle mi kursam, şu maya mı, bu sıcaklık mı derken karar verdik geldi kurduk. Ufak da bir kaza geçirdik. Asla, müsait yeriniz yok diye, kovayı doldurur karıştırırken yerden biraz yüksek olsun kolaylık olsun diye altına bira kasası koyup üzerinde karıştırmayın kovanızı. Velevki böyle yaptınız, asla ve asla bira kasasının düzünü yani şişelerin dizildiği tarafını yukarı getirerek kullanmayın. Kova tam oturmuyor, devriliyor. Bu yüzden ben biramın bir buçuk litresi kadarını (henüz kova 16lt kadar doluyken) yitirdim. Bu nedenle de 22 litre kurdum, sonuçları göze alıyorum. Sakınılan göze çöp battı…

  • 1 adet Muntons Lager kit

  • 1 adet Light LME

  • 200gr Buğday DME: aslında bunca tartışma ve sohbetten sonra beni rahatsız etmeyecek bir acılıkta bira elde edeceğimi biliyorum. Ancak yine de annem için bir nebze daha da olsa acılığı hafifletmek istedim. Hem aynı zamanda bunun köpüğe de katkısının olacağını düşündüm.

  • Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager maya kullandım. Mayayı 300ml kaynatılıp soğutulmuş suda uyandırdım, öyle ekledim. Maya uyandırılırken şeker vs kullanmadım.

  • 22lt su kullandım. 1.5lt kadarın karışım 16lt iken dökülmesi muhtemelen bana biraz gövde kaybettirecek. Öyle korktum ki anlatamam. O an nasıl üzüldüğümün tarifi yok. Annem çok titizdir, normal şartlarda kafamı yarardı, o bile ağzını açıp tek kelime etmedi. Ben hem biraya hem ona üzüldüm, o da bana üzüldü. Ana yüreği işte :slight_smile: İşler bittikten sonra kovayı nihayi yerine taşımadan önce kovaya bakıp sarıldık… :smiley:

  • Şu an yaptığım strafor kutunun içerisinde duruyor. Şıranın( şıra demek doğru mudur?) yaklaşık sıcaklığı 9-10 derece arasındaydı. Şu an strafor kutunun iç sıcaklığı 8.6 derece. İçerisinde ortalama 6 litre buz var.

  • Bu noktada, forumdan hiç tanışmadığım iki arkadaşıma çok teşekkür ederim. İsimlerini vermeyi çok isterdim ancak rahatsız olup olmayacaklarını bilmediğimden yazmayacağım. Daha önce bir şerbeçiotu sormuştum sitede kalmayan… Bu iki arkadaşım, sitede bulunmayan iki ayrı şerbetçiotundan bir miktarı karşılıksız olarak bana vermeyi teklif ettiler. Bu vesileyle ikinci fermentasyona geçtiğimde 10ar gram kadar Lubelski ve Mittelfrüh ile dry hop yapmayı planlıyorum. Yani toplam 20gr kadar.

  • Malesef, kovadaki bira ısınmaması, kitlerin soğuk suda iyice çözünmemiş olması ve dökülmüş olması gibi nedenlerle OG hesaplayamadım. Vakit kaybetmeden straforun içerisine aldım kovamı. Var mı tahmini bir OG değeri bana? :slight_smile:

  • Diasetil Rest için de birama 7 gün veriyorum. 7 gün sonra bir ölçüm yapacağım. 1.015 gibi değerlere yaklaşmışsam bir iki gün 20 derecede bekleteceğim. Daha sonra yeniden soğutup bir hafta daha kovada bekleteceğim. Ya da bu aşamada 10(pet) ve 15(cam) iki damacanaya aktarıp ikinci fermentasyona alacağım ve yine soğutacağım. En fazla 20 gün içerisinde şişelemeyi düşünüyorum.

  • Sıcaklığın düşük olması nedeniyle, şerbetçiotlarını şişelemeden kaç gün önce atmalıyım sizce? Bu konuda şıranın sıcaklığının önemi nedir? Aromanın çözünmesi açısından soruyorum bunu.

  • Şişeledikten sonra, eğer uğraşacak hevesim olursa, en azından şişelerin bir kısmını yine iki hafta kadar soğukta tutmaya çalışacağım. Malesef balkonu olan bir evde yaşamıyorum ve straforda her gün su değiştir şişe değiştir falan biraz gözümde büyüse de sonucu çok merak ediyorum.

  • Sizin dikkat çekmek istediğiniz, önereceğiniz bir şey var mıdır acaba?

  • Son olarak, bu mayayı kullanan var mıdır aramızda daha önce? Varsa tecrübelerini aktarabilir mi? Bu kovanın üzerine Export Pilsen ya da Bock kuracağım aynı maya ile. Böylece bir miktar tasarruf etmek istiyorum.

1 Beğeni

Merhaba , dokulme icin gecmis olsun. Ben de ilk bugday kitimi kurarken , arkadasimla kovayi calkalama sirasinda kovayi dusurduk ve 7 litre dokulmustu , o anki uzuntumu anlatamam :slight_smile: ama gayet sorunsuz ve cok guzel oldu sonunda. Sizin de herhangi bir sikinti olacagini sanmiyorum. Zaten gayet titiz calismissiniz. dry hopu fermentasyon bittikten sonra yapabilirsiniz , boylece aromalar gaz cikisiyla ucup gitmez. Siselemeden 3-4 gun kadar once kovaya atabilirsiniz.

1 Beğeni

Strafor kutu, beş saat boyunca 8.5 derece sıcaklığı sabit tuttu. Yalnız kova kaç derece bilmiyorum. Daha soğuk olabilir. Gece boyunca 10 dereceye yaklaşmış. Şimdi tekrar buzladım.** Yalnız fermentasyon başlamamış sanıyorum.** Mayayı uyandırıp koymuş olsam dahi şerbetın sıcaklığı onu yeniden uyutur mu dersiniz?

Şimdi biraz yabancı forumlara bakındım, bu maya için biri kendi deneyimini yazmış; ilk aktif hareketleri 44 saat sonra gördüğünü belirtmiş. Şuraya baloncukları göremiyorum yazacağımı hiç düşünmemiştim.

2 Beğeni

Arno hocam hangi mayayı kullandınız anlamadım.
Ama 9 C altı lager mayalar için uyku bölgesidir. Örnek w34 70.
Bu şartlarda mayanın uyanması zor.:blush:

Şu mayayı kullandım: https://www.butikbira.com/products/m76-bavarian-lager-bira-mayasi
"İdeal fermantasyon sıcaklığı 8 - 14°C aralığıdır." diye yazmışlar biraz da buna güvendim. Aslında niye 8-9’da kalsın diye tutturuyorum bilmiyorum. 10-11 derecede de kalsa olur. Yalnız bu işte kilit şey varsa buzdolabı, yoksa strafor kutuymuş. Söylerlerdi inanmazdım, harbiden 9 derecede sabit takılıyorum.

1 Beğeni

Tabiiki dayanamadım. Strafor kutuyu açıp, kovayı çıkartıp üzerindeki dereceye bakmak istedim. 5 derecedeki yeşilliği görünce hayretlerle birlikte kutudaki buzları çıkarttım, kapağı açtım bekliyorum biraz ısınmasını.

Normalde derece kovanın üzerinde ama sıvının bulunmadığı bir yerine yapışık haldeydi. Şimdi onu sıvı bulunan kısmına yapıştırdım dışarıdan. Sıcaklık 7 dereceye yaklaşıyor. 10 dereceyi görünce buzlayıp kapatacağım.

Fermantasyon bu sebeple başlamıyordu demekki. Umarım herhangi bir bozulma vs olmaz. Olacağını pek sanmıyorum.

Bende havalar ısınmadan bir lager denemesi yapmak istiyorum.
Aslında şuan kovada Coopers Pilsner var, yanlış bilmiyorsam mayası lager. O yüzden ilk denemeyi onunla yapıyorum diyebilirim.
Önerilen sıcaklık 13-21. Kovayı 15 derecede sabitlemiş durumdayım.
Diğer kovada ise Muntons lager veya Coopers lager kurmak istiyorum. Maya olarak ise S-189 veya M76 kullanmayı düşünüyorum. Ne derseniz bunlardan birini de 15 dereceye sabitlesem 1 derecelik fark ile başarılı bir sonuç alabilir miyim?

Etrafına buz aküsü veya pet şişe sararak da ısıyı düşürebilirsiniz. Ama benim kadar çok üstüne gitmeyin görmemişin strafor kutusu olmuş gibi :slight_smile: Sonra birden 5 dereceye inince iki gün bön bön bakıyorsunuz neden başlamadı diye.

Sanırım öyle yapıcam. Depomda öyle bir sıcaklık var ki (15 derece), ya ısıtmaya uğraşıyorum yada soğutmaya :slightly_smiling_face:

@Arno_Kalayci böyle durumlarda ortalama sıcaklık ideal seviyedir.
Mesela kitlerde 15-25 denir ya. Ortası 20 C.
Sizin ki 8-14 mayaymış ortalaması 11 yapar.
Ben olsam 10 C altına inmezdim. 11±1 ideal seviye olur.
:slight_smile: :slight_smile:

Çıkardım buzları valla bekliyorum daha 7 dereceye anca ulaştı sıcaklık

1 Beğeni

An itibariyle 11 dereceyi görmüş kova. Sıcaklık artışını engellemek için bir adet 1.5lt buz koyup sıcaklığı izleyeceğim

Sıcaklık dün sabahtan bugüne 15 derece oldu. Böyle olunca 1.5lt buz koydum içerisinde. Aktif bir fermantasyon gözleyemiyorum. Kapakta şişkinlik de yok. Dayanamazsam bu akşam, olursa yarın ya da öbürgün yoğunluk ölçeceğim. Başlangıç yoğlunluğunun 1045-1050 arasında olduğunu tahmin ediyorum. En azından kesin bir şey varki 1040’ın altında değildir. Eğer inmişse en azından fermantasyon vardır, değilse yoktur.

Bu aşamada bana önerebileceğiniz bir şey var mı?

continental pilsner ile muntons lager kurcam bende bir kça hafta icinde
export pilsneleri w34/70 ile kurdum sıcaklığı 11-12 derecelerde tutuyorum belirgin bir gaz cıkışı var üc-dört gündür
şu anda w34/70 kalmadığı icin bende sizin kullandığınız mayadan mı satın alsam diye dusunmuştum

Benim sorunun başlangıcı muhtemelen baçlangıç sıcaklığından ya :confused:

ben düşürene kadar cok zorlanmıştım 20 derecelerde mayayı dökmüştüm
sonrasında bir iki gün buldu inmesi sıcaklığın şarap dolabı saolsun

forumda coopers lager kitin lager maya ile kurulumu ile ilgili bir ingilizce döküman çevirmiştim. Konuyu hatırlayamadığım için bulamadım. Hatırladığım kadarı ile şerbete mayayı eklerken başlangıç sıcaklığının 20 derecelerde olmasının problem yaratmadığı bahsediliyordu. hatta 20 dereceden mayanın çalışma aralığına 1 gün içerisinde mutlaka düşmüş olun diyordu.

Daha önce kurduğum lager kitte 20 derecede mayaları ekledim. hatta gece geç olduğu için rehidrasyonla falan uğraşmadan kuru mayayı boca edip kapağı kapatıp uyudum. ertesi gün hava kilidinde hareket vardı. bu akşam sıcaklığı ayarlayabilirsem cooper lager+1,5kg lme+2x S-189 ile kurulum yapacağım. muhtemelen yine 20 derecede mayaları ekleyip kapağı kapatırım.

s189 ile w34/70 arasında nasıl bir fark var peki? malum w34/70 kalmamış görünüyor stoklarda continental ve lager kitlerini s189 ile mi yoksa başka bir maya ile mi kurayım karar veremedim bir türlü

Ben ne olacağım ben :frowning: