Arpa maltından nasıl kuru malt özü elde edebilirim?


(Selçuk) #1

Selamlar. Aranızda yeniyim. Hazır bira kitlerini kullanarak % 100 malt bira elde etmek istiyorum.Araştırdığım kadarı ile hazır kite şeker yerine kuru malt özütü eklemem gerekiyor. Sorum şu; arpa maltlarını kullanarak kuru malt özütü elde edilebilir mi ? Edilebiliyor ise püf noktaları nelerdir?


(Keremcan Büyüktaşkın) #2

Hazır kuru malt özleri satılıyor neden onlardan almıyorsunuz?


( P.G.) #3

Bana göre 3 nokta var yazılması gereken.

Birincisi @gezginrocker’ın da dediği gibi kuru malt özleri satılıyor.

İkincisi malt kaynatarak elde ettiğiniz şırayı yüksek sıcaklığa püskürtmeniz lazım kuru malt özü elde etmek için ki bunu yapabilecek bir teknoloji yok ev ortamında.

Üçüncüsü ve en önemli olan da %100 malt yapma isteği. Şeker-malt dengesi önemli. Ama farkettiyseniz dengesi dedim. Dünyada pek çok kabül görmüş birada dengeli olarak şeker kullanılıyor. Şeker kullanmaktan bu kadar çekinmeyin, sonuç itibari ile her türlü yüksek oranda alkole dönüşüyor malt ya da şeker. Ayrıca şişeleme şekeri olarak kuru malt özü kullanmak da zahmetli bir iş. İstiyorsanız siz şişelemeye kadar %100 malt kullanın, şişeleme şekerini küp şekerle yapın, sizin biranız da %99 malt olsun. Ayrıca özel maltlar içermediği sürece %80 malt ve %100 malt arasındaki tat farkını şak diye anlayacak gurmelikteyim diyorsanız, bir ara tadıma da bekleriz. Özetle malt-şeker dengesi önemli ve tamam rekabet için güzel slogan falan ama bu kadar %100 malt olayına da takılmayalım.


(Akgün Günay) #4

Hep bu tuborg yüzünden %100 malt takıntısı… Bi pazarlama taktiği çıkarttılar, sanırsın ki Alman saflık yasası… Bırakalım ticari firmalar birbirlerini geçmek için icatlar bulsunlar, biz ev biracıları herşeyi inceleyim ve deneyelim… Sınır yok bu işte :slight_smile:


(Selçuk) #5

Tüm cevaplar için teşekkürler.


(Akgün Günay) #6

Evde kuru malt yapmakla uğraşmak yerine maltı kısmi mayşelemede kullanarak hem tam tahıl için giriş yapmış olursunuz, hem de istediğiniz kiti modifiye etme imkanınız olur. Genel bilgi için forumda veya google’da partial mash veya kısmi mayşeleme olarak aratabilirsiniz.


(deniz) #8

Butik Bira’da satılan dme’yi sipariş ederek yaptığınız birayı şişelemeden hemen önce dme yi fermantasyon kovasına boşaltıp sonra şişelerseniz tam tahıl biranız oluyor.Ama küp şeker veya toz şeker bence daha mantıklı.


(Durul Güven) #9

Nasıl tam tahıl oluyo o bira o zmn👀


(deniz) #10

%100 malt olacağıdı pardon


(antipanik) #11

Bir düzeltme:
Dme yi şişelemeye hazır kovaya eklersek bunu eritmek için çok karıştırmak gerekir ve dolayısı ile dipteki posayı karıştırırız.
Dme yi kovaya eklemek yerine bunu şöyle yapabiliriz:
Lme den yafa dme den az miktar tencereye aktarıp sıcak su ekleyip biraz karıştırıp soğutmamız gerek.(25 c)
Neticede 1050 yoğunluklu 1,5 lt yi (4 gr şeker /şişe kadar gazlanma yapar) şişeleme öncesi kovaya ekleyip arındırılmış kepçeyle kovayı 3-4 tur yavaşça tortuyu havalandırmadan karıştırıyoruz. 30 dk sonra şişeleyebiliriz.
Kalan Lme yi yeni kovaya ekleyebiliriz.

:blush:

Edit: bir kovaya 140 gr şeker koyuyoruz.
Aynı işi 0,2 lt lme veya 0,15 kg dme görecektir.
Bunu 0,5 lt civarı sıcak suda eritip soğutup kovaya ekleyebiliriz.

Ben tam tahıldan 1,3 lt mayşeyi kavanozlayıp soğutup iki hafta sonra direk kovaya ekliyorum. Hiç şeker kullanmadan yapmaya başladım.
Malum %6 civarı abv özellikle şeker içerirse baş ağrısı yapabilir.:expressionless:


(Akgün Günay) #12

Mayşeden ayrılan kısımla şişeleyince şişelerdeki tortu nasıl oluyor, fark var mı?


(antipanik) #13

Hocam fark yok dersem yalan olur.
Bu şekilde şimdiye kadar 1 şişeleme yaptım.
Çok az tortu artışı var. Çok az derken 2 mm yerine 2,5 mm gibi yükseklikte şişe dibi tortu oldu.

Ancak bu değirmen ayarı ile ilgili görünüyor.
Değirmen ayarını 0.7 mm den 0.75 mm ye arttırınca şişeleme için ayırdığım yeni kavanozların dibindeki posa azaldı.

Yani değirmen 0,75 altında ince öğütürse BIAB ile süzdürme yapılsa da posa daha fazla.
Şimdi iki hafta sonra bu yeni kavanozla şişeleyeceğim.
Bunda posa miktarının şeker ile aynı yani 2 mm gibi olmasını bekliyorum.

Bu olay tam tahılcılar için hem pratik hemde şekersiz kurulum dolum yapmış oluyoruz.
Neticede kaynatma bitince kavanozu doldurmaktan başka birşey yapmadım.
Ayrıca böyle yapınca her kovadan 2-3 şişe fazla bira çıkıyor.(eklenen 1,5 lt kavanoz)
Ayrıca soğutulacak mayşe miktarı da azalmış oluyor.:blush:

Edit:Aktarma sifonu ile başka kovaya aktarma da yapmadım.Ona rağmen böyle.
Güzel bir yöntem.Tavsiye ederim.:grin:


(Durul Güven) #14

Değirmen ayarı çok düşük değil mi,1,1-1,2 civar olsa daha iyi olmaz mı,verimlilik bu şekilde nasıl?


(Mert Kosova) #15

Biab için 0.75 bile kalın bence daha ince öğütülebilir, ince öğütmenin verime artısı olur.


(Durul Güven) #16

Un gibi olmaz mı acaba,bu üç kafadarlar değirmeni 1.1 e ayarlamıştı mesela


(antipanik) #17

@MertKosova

Merdaneli değirmen kullanım klavuzunda 0.76 mm ayarlanması yazıyor.
Veya kredi kartı benzeri iki kartın sağlı sollu araya sıkıştırılıp, kolun döndürülerek kartların çıkarılmasını öneriyor.
Ben aynı şekilde sentil çakısıyla 0,75 mm ayarladım. Unumsu görüntü yoktu.
Bulgur büyüklüğünde beyaz taneler ve iri kabuklar yaptı.
Dediğim gibi 0,75 mm de şişe şekeri yerine ayırdığım kavanoz dibindeki posa azaldı.:blush:

Edit: aynı mantıkla çalışan başka sitede gördüğüm değirmen fabrikasyon ayarı 1,2 mm diyor.


(Mert Kosova) #18

Üç kafadarlar torba kullanmıyor, torba kullanıp mayşeleme veya yağmurlamada tıkanma riski yaşamadığımız için istediğimiz kadar ince öğütebiliriz.

@antipanik çoğu klavuzda ve fabrikasyon ayarındaki değer eski usül 3 kazanla ve torba kullanılmadan yapılan sistemler için olan değerler verilir çünkü bu şekilde üretim yapanlar eğer maltını ince öğütürse tıkanmalar yaşar ama biab yapanlar kalın öğütürse sadece verimden kaybeder. Malt tortusunun azalması için daha sık gözenekli bir torba kullanılabilir veya tortu kazanda bırakılabilir. İnce öğütmekteki amaç maksimum verim almak, posayı azaltmak değil.


(antipanik) #19

Mert hocam yanlış anlaşılma olmasın. Ben BIAB yapmıyorum.
Biab torbasını aşağıdaki şekilde kulplu 30 cm çapında tel süzgece bağlıyorum.
Süzdürme ve yağmurlamayı bunun ile kova üzerinde yapıyorum.
Aynı anda tel ve sonra torba süzüyor.
Torbaya sadece ince kısım kalıyor ve hem telde hem torbada tıkanma olmuyor.
Bunu kullanmadığım az çizikli kovanın üstüne koyuyorum. Biraz dolunca kovanın musluğunu açıyorum.
Biraz da kova dibinde posa kalıyor.
22 lt (6 kg malt) mayşeyi böyle 3 defada hallediyorum. 40 dk civarı sürüyor.
Ev tam tahılcılarına tavsiye ederim.:blush:

Mayalama sonrası kova dibinde sadece 1 lt tortu kalıyor ve kit kurulumu kadar az neredeyse.
:blush::blush:


(Mert Kosova) #20

Sadece torbayı kullanınca fırın ızgarasına oturtup süzmek 5-10 dakika sürüyor, o yarım saati whirpoola harcamayı tercih ederim


(antipanik) #21

Peki torba tıkanmıyor mu?

Çünkü resimde görülen telin üstüne gelen kumaş kısım fazla sıkınca tıkanma yapmaya başlıyor bende.:wink:

Edit: anladım. Siz biab yapıyorsunuz.
Yöntem farklı.