Ayrı bir kapta karbonizasyon hakkında


(Gültekin Gök) #1

Merhaba arkadaşlar. 1 yılı aşkındır çeşitli kitler ve yavaş yavaş da tam tahıla geçerek bu kültürün içerine bodoslama dalmış durumdayım. :blush: paslanmaz çelikten, konik fermantör yapmayı planlıyorum. 304 kalite paslanmaz çelikten. 60 l hacimli. tig kaynağı ile kaynaklanacak ( bükme, kaynak ve kaynakçıya ulaşabilme imkanım mevcut) . fermantasyon işini daha ciddi ve verimli hale getireceği kesin.

artık kendi biralarımıza çok alışmış olmakla birlikte, en büyük problem gazlanma sırasında dipte oluşan tortu. evde tükettiğimiz zamanlarda düzgünce bardaktan içtiğimizde problem olmasa da, sahilde, gezintide, piknikte, arkadaşa gittiğimizde… hem şişeden içme ihtimalimiz olmadığı gibi aynı zamanda da tortunun tekrar dibe çökmesi gerekiyor.

çok uzattıktan sonra sadede gelirsem; yapmayı planladığım fermantör de gerekli miktarda şekeri ekleyip gazlandırmasını yapsam. ardından konik olması sayesinde tüm tortudan kurtulduktan sonra, soğutup şişelesem herhangi bir sıkıntı oluşur mu? bahsettiğim co2 kullanmadan, soğun içinde en fazla gaz ihtiva eden birayı direkt aktarma çubuğu ile şişeye doldurmak. böyle bir sistem mümkünmüdür?


(mehmet ) #2

ikinci fermantasyonda dipteki maya-tortudan ayırıp bekletince de epey berrak oluyor. ama, sonradan şişede yine de maya çökmesi olacaktır.
Anladığım kadarı ile tortu, bekledikçe biranın tadını bozmamak için ayrılıyor.


(bakkalamca) #3

Selamlar,

Fıçı konusunu bende bayağı bir araştırdım. Kendi tecrübelerimi de ekleyerek şunları söyleyebilirim:

  1. Tüm tortuyu çöktürme ajanı vs. kullanarak çöktürtüp, daha sonra şeker katarak gazlanmaya aldığınızda , bira içinde çok az maya kaldığı için biranın olgunlaşması iyi olmuyor. Gazlanma yeterli olsa bile tadı bence istenen seviyeye gelmiyor.

  2. Her ne kadar 304 kalite paslanmaz denilsede, asidik ortamlarda 304 'te paslanır(bunu bir mühendis olarak söylüyorum) . Fiyatı azıcık daha fazla ama çok daha iyi olan 316 L paslanmaz öneririm. Basınç dayanımı için 2mm saç kalınlığı , basınç olmayacaksa 1.5mm (kaynaklar için) kalınlık oldu mu canavar gibi olur.
    Üst tarafını bombeli yapmaya gerek yok. 10mm saç kullanığınızda 6 bar’a kadar dayanır. ayrıca üst kapağa 2 veya 3 adet 1/2" paslanmaz manşonda kaynatılmalı. bir tanesi emniyet ventili için. bir tanesine 1/2" paslanmaz çekvalf ve vana ile gaz girişi, bir taneside bira çıkışı için. Birayı tanka doldurmak içinde 1" paslanmaz manşon ve kör tapa.

  3. Genç bira 1" manşondan doldurulur ve kör tapa veya vanası kapatılır ve olgunlaşma için 1 ay beklenir. bir ay sonra olgunlaşan biranın alttan tortu ve mayalar alınır. sistem yukarıdaki çek valfli 1/2" girişten CO2 gaz girişinden 2 bar kadar CO2 verilip karbonizasyon işlemi başlatılır.

Burdan sonra tek problem soğutma işlemi. musluktan geçen birayı aynı anda soğutucak bir sistem gerekiyor.

Ya da başka bir internet sitesinde 5 litrelik basınca dayanıklı paslanmaz fıçılar var. 4 tane fıçı bağlantı aparatları ile 800 tl gibi bir fiyata satılıyor. bir 400 tl’de co2 tüpü için harcayıp, sizin konik çöktürücüde bekletip daha sonra bunlara alıp forced carbonisation yapılabilir.


(cihat) #4

konik olmasının bir artısı görünmüyor

dip tortusu ise şişedeyken oluştuğu için mutlaka oluyor. yeteri kadar beklediyseniz dibe yapışıyor . ticari bira gibi açıp şişeden içmek isterseniz az da olsa maya tadına alışmak daha kolay olabilir


(Şişede Enaz BİRAY) #5

Hem maddi hem manevi çekeceğiniz eziyete değmez bence.
Bu kadar uğraşmak yerine aktarma çubuğu yardımıyla dipteki tortuya dokunmadan üstünden ayrı bir kovaya/kaba alın, o kapta gerekli şekeri karıştırıp direkt şişeleyin.