BigBang - Keşiş

Özellikle yüksek alkollü trappist biraların hayranı olduğum için en çok ilgimi çeken kit Brewferm Abdij oldu.


Fotoğrafta gördüğünüz üzere 1 paket extra dark kuru malt özü ile yapmaya karar verdim. Herkes gibi olayın başında temizliğe giriştim. Malzemeleri önce bol suyla bir iki tur yıkadım. Özellikle büyükçe plastik bir kap edindim ki yıkanan temizlenen gereçleri içine yerleştirebileyim, o nerde dursa bu nerde olsa diye sürekli düşünmeyeyim dedim. Baya da pratik oldu. İlk bu kabı pbw ve starsan ile hazırlayınca herşey tek noktada derli toplu durdu. İkinci aşamada kit sıcak suda beklerken kitten çıkan mayayı kaynayıp soğumuş suda uyanmaya bıraktım ve kovada malt özünü su ile karıştırdım

Soğuk su (20-21 derece) kullandım ve malt özünü azar azar ekleyerek, biraz işi uzatarak topaklanma yaşamadan rahatça tamamladım.



Dedim ya yüksek alkollü seviyorum diye, kitte 500 g şeker kullanın diyor, ben 500 g malt özü kullanmışken iç seslerin dürtüsü ile 250 g da şeker ekledim.

Kitin malt özünü de ekledikten sonra ölçüm zamanı:wink:



İY: 1,082

Kovada hazırladığım biramı fermentasyonu tamamlayacağı damacanaya aktarma çubuğu ile aktardıktan sonra, hafif bir çalkalamaya maruz bırakarak yerine taşıdım ve mayayı ekledim. Hava kilidi de yerine yerleşti ve beklemeye alındı. Ortam sıcaklığı ve damacana yüzeyinde sıcaklık 21-22 derece arasındaydı.


Gaz çıkışı bir iki saat içinde başladı.

06 Mart Pazar günü kurduğum Keşiş halen iyi gidiyor. Gaz çıkışı sabit bir hızda devam ediyor. Sonucu merakla bekliyorum. Damacanadan örnek alamamak da tetikliyor merakımı. Benimle aynı dönemde Abdij kurulumu yapanlar olduğunu biliyorum stoklar tükenmişti. :blush: diğer sonuçları da merak etmiyor değilim…

Güncelleme: 17 Mart Perşembe . 11 gün oldu mayalayalı. Gaz çıkışı yavaş olmakla birlikte hala devam ediyor. Mayalanmanın iyi gittiğini gösteren güzel bir koku var hava kilidinde. Sıcaklık 21-22 derece arasında sabit tutuyorum. Sadece mayalanmanın 3. gününde 24 dereceye doğru yükseldiğinde buz takviyesi ile düşürdüm.

Önümüzdeki pazar günü, eğer hava kilidinde su seviyesi eşitlenir ise, ölçüm sonucuna göre ikinci mayalama yapmayı veya düşük değer çıkar ise şişelemeyi planlıyorum. İlk tat numunesi de o zaman alınacak tabi. Nefesler tutuldu evde…

Keşiş şişeye girdi, 20 Martta, ölçüm SY 1,021 çıktı. Fazladan şeker eklediğim için sanırım çok düşmedi yoğunluk. Bir deneme için, şişelerken 33cl şişeye 2 g şeker ile 0,25 g abbaye maya kattım. Tadına baktığımda, yumuşak ama şekerli bir bira ile karşılaştım. Yazılanlara göre şişede bekledikçe daha da güzelleşmesi gerekiyor.

Yaklaşık bir aydır şişede olan Keşiş’i tekrar denedim. Daha berrak ve daha köpüklü. Gazlanma bu tip biraya tam uygun ölçüde. Hala şekerli, arkasından acılık dilinize hakim oluyor. Olması gerekenden biraz fazla diyenler olabilir. Bence çok da acı değil, olması gerekenden çok çok az fazla diyebilirim.

Bu arada nihayet etiketimi de hazırladım. Teşekkürler @miskinkedi.

Darısı diğer biralara…

5 Beğeni

Eline sağlık…
Ben de merakla bekliyorum sonucu…
Ayrıca o bütün malzemeleri koyduğun plastik kutu, malzemeleri kullanılmadıkları zamanlarda depolamak için de pratik bir çözüm gibi duruyor… Hanımları ürkütmemek lazım :wink:

1 Beğeni

:slight_smile: Benim tripel in de adı Keşiş.Önerilere uyup tripel i unuttum 2 aydir bekliyor daha da bekleyecek ama geçen hafta bir tane denedim çok başarılıydı

Bir diğer hedef de Trippel… Uzun beklemek tüketebilir insanı ama değeceğini düşünüyorum…

Yaw nedir bu hanımlardan çektiğimiz. Herkes muzdarip demek ki :smile: Ben Cortez Gold kutusuna koydum bir çok aleti edevatı. Karıştırma ve doldurma çubuğu gibi şeyler için de uzun ince bir kutu arıyorum.

1 Beğeni

Uzun aktarma çubuğunun kutusu ince uzun… :smile:

Rica ederim… Ben sadece yolu gösterdim, sen yürüdün :slight_smile: Çok güzel olmuş, eline sağlık…

Erinç bey,

Dün kit sipariş ederken belçika dubbel biraları çok sevdiğim için abdiji de sepete ekledim. DME ile birlikte abbaye mayası kullanacagim.

Sonraki tadımlarınız hakkında yorum alabilir miyim? 1 ay sonraki yorumunuzdan sonra tadı nasıl değişti? Alkol tadı hissediliyor mu? Aromalar nasıl oldu? Birada acılık var mı?

Brewferm christmas kitini kurdum, şuan 1 aydır şişede ve 3-4 ay daha açmayı düşünmüyorum. abdij kitini de uzun süre bekletme düşüncesindeyim.

Abdij ile ilgili size kendi görüşümü yazayım. Benim en sevdiğim kitlerden biri. İlk üçte. İlk kitimdi o yüzden tecrübesizlikte yaşadım, biraz şekerli oldu. İkinci kez abdij kurduğumda şekeri ayarladım. ama yine de biraz kendinden şekerli bir bira. Ne de olsa trappist tarzı.Ek şeker pek de gerekli değil bence.
Son şişeleri yaklaşık 7-8 ay sonunda tükettim. her geçen gün tadı daha da oturuyor. Tavsiyem en az 2 ay hiç dokunmayın şişelere. Zaten uzun süre bekletmeyi düşündüğünüzü yazmışsınız. İlk üretimde şişeler içmeden 48 saat önce dolaba giriyordu. ikincide kışın soğuk balkonda durdu. rengi daha güzel çıktı, tadı da daha pürüzsüzdü. 2 aydan sonra alkol, malttan gelen karakteristik tatlar, aromalar hepsi yumuşamış ve çok ahenkliydi. Acılık bana göre tadında, çok var da denemez aslında. Belçika biralarını seviyorsanız sizi de rahatsız edeceğini düşünmüyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

www.biralog.net

1 Beğeni

Erinc bey tesekkur ederim. Kit bugun elime ulasti. 16lt kova kalmadigi icin simdilik kurmuyorum. Kova stoklara gelince hemen alip kuracagim. Hatta beklemek yerine 1 kit daha alip 18lt olarak suanki kovada bile kurmayi dusundum yorumunuzdan sonra.