Bira damağı nasıl geliştirilir?


(Özgür) #1

Bildiğiniz üzere iyi bira yapmak için biradan anlamak gerekiyor. Bende dahil birçok kişinin damağı yeterli düzeyde eğitimli değil. Bunun nedeni geçmiş yıllarda ülkemizde bu kültürün yaygın olmaması ve bira çeşidinin az oluşu vs. diyebiliriz. Ama artık durum değişti, bu kültür hızla büyüyen bir yere sahip. Bu gelişime hem ayak uydurmak, hemde daha iyi biralar yapabilmek için bu işi geliştirmek istiyorum.
Bu konudaki tecrübelerinizi, nelere dikkat ettiğinizi, nasıl bir yol izlediğinizi paylaşabilirseniz sevinirim.


(Şişede Enaz BİRAY) #2

Daha önceden başka bir başlıkta yazmıştım, biraz karmaşık ve kişisel gelişim isteğiyle doğru orantılı ilerleyen bir konu.

Öncelikle temel başlangıç için net olarak söylemem gerekenler; sigara içilmemeli, tadım öncesi yağlı, acılı ve asidik şeyler tüketmemeli, hastalık durumu veya burun tıkanıklığı olmamalı, çünkü burun da aslında tadım anında dildekiler kadar önem arz eden reseptörlere sahip bir organdır. (Kokunun tad alımına etkisi başlığı ayrıca incelenebilir.) Ayrıca lıkır lıkır içmeyip alınan bir yudum içeri hava çekimi eşliğinde dile ve damağa yaydırıldıktan sonra boğaza doğru gerçekleşmeli, farklı tadlara veya tarzlara aynı anda bakılacaksa her yudum sonrası ağız içi taze su ile temizlenmeli vs. vs.

Gerisi alınan tadları algılayabilmek için okuyup araştırıp, bol bol tadım denemeleri yapmaktan geçiyor. Sonrasında bu alınan tadlara hangi içeriklerin sebebiyet verdiğinin ufak ufak anlaşılmaya başlaması ve devamında yemek uyumu konusuna geçilebilir.
Mesela alkol düzenlemesi öncesi önemli kuruluş hatta üreticilerce sertifikalı şarap tadım eğitimleri veriliyordu ama sonrasında yasaklandı, bira da muhtemelen yasaklıdır da bir ihtimal bazen butik organizasyonlarda “meseleden anlayanların” fikirleri veya önerilerinden yararlanmak adına toplaşmalarını kovalamakta da fayda var.


(Özgür) #3

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bazen tadım yazılarını okurken fotoğraflarda tadım notlarının alındığı çizelge benzeri kağıtlar görüyorum. Buna benzer dokümanlar bulabilir miyiz acaba? Tadımları kendimizce kayıt altına alıp, gelişimimizi takip etmek açısından iyi olabilir…


(Şişede Enaz BİRAY) #4

İlgili başlık hayli yardımcı olacaktır :slight_smile:


(ömür) #5

Bir kere sigara bu işin bence en büyük engellerinden birisi. Sigara kullanmayan birisi olarak bu konuda kendimi şanşlı görüyorum… Onun dışında bence damak ve koku alma duyusu biraz da doğuştan gelen bir özellik misal bazı insanlar vardır önüne ne koysan yer tat koku lezzet falan ayırt etmez sadece yer bazıları vardır çok seçiçi dir iyi ve kötüyü hemen fark eder… Başka bir etken ise taa küçüklükten beri iyi yemekler yemiş olmak bu da belli bir standartı getirir diye düşünüyorum. Temelde bunlar var ise bence bira özelinde damak geliştirmek hiçte zor olmaz ben şahsen damağımın koku almamın lezzet ve koku yorumlamamın nazicane iyi olduğu düşünüyorum. Zaten yemek yapmasını da çok severim :slight_smile: Geçen aylar da kendime iki kavanoz karışık turşu kurdum süper olmuştu biranın yanın da çok iyi gidiyor :slight_smile: bitirdim tekrardan kurdum… Bira kültürü ve damağı geliştirme de ki başka bir yöntemim de her kiti farklı kurmak ve kendimce ufak tefek yorumlar yaparak kurmak veya kitin karekterini bozmadan kurmak ama her kiti farklı sınıf ve çeşitli kurmak diyebilirim bu da geliştirmede önemli bir unsur. Böylece insan kendi bira tarzını da anlıyor bir çok birayı tanımanın vermiş olduğu tecrübe ile de daha iyi yorumlamalar yapabiliyor.


(Akgün Günay) #6

Çok bira çeşidi denemeli… Az çok teknik bilgimiz de var… Birayı okumaya çalışmalı… Renk, köpük nasıl, hangi otlar kullanılmış, ilave tatlar var mı, malt yapısı, mayşeleme nasıl yapılmış tahmin edilmeli. Mümkünse yorumlanan bira ile ilgili tahminlerin doğruluğunu test amaçlı okumalar yapılmalı, internet güzel bir kaynak. Yanında tad alma duyusunu bozabilecek gıdalar alınmamalı… Evde bira yapabilmek büyük avantaj, şerbetçiotlarını, maltları az çok tanıyoruz… Bu avantajımızı kullanırsak kısa sürede damağımız gelişecektir…


(ersoy) #7


Söz ettiğiniz doküman bu mu acaba?


(Ali Fatih) #8

Sigarayo biraktigimdan beri tuborg ve edes arasindaki farki bomantinin tadini cik daha iyi bir sekilde farkediyorum. Tuborg daha tatli ve yumusak efes biraz daha acimsi bimanti tam kararinda bence :wink: antalya da yasiyorum sigarayi birakmak isteyen olursa itina ile yardimci.olunur


(Özgür) #9

Ersoy hocam tam olarak aradığım şey buydu çok teşekkür ederim :slight_smile: İnternette birkaç tane form bulmuştum ama en kapsamlısı bu. Notlarımı alıp dersime çalışmaya başlayabilirim artık.


(Durul Güven) #10

Sigara içenlerin ağız içi mulozası çok katlı kübik epitelden(herşeye daha duyarlı),katlı yassı epitele(kratinize gibi) değişir,şöyle benzetme yapsayım avucunuzun içi ve elinizin üstü gibi,dolayısıyla keratinize gibi bir doku ile tat duyusu iyicene azalır,bırakanların ise çok uzun zmn içerisinde eski haline dönmeye başlar