Biralı Acı Hardal Yapımı

Merhaba,

Bilen arkadaşlar mutlaka vardır ama bilmeyenler ve anlatacağım versiyonu denemeyenler için bir tarif.

Bira tortusundan ekmek yapıyoruz da ürettiğimiz biralardan hardal da yapalım. Acı hardal dedim, gerçekten de acı. Hani büfelerde sosislinin arasına sürülen, gözlerden yaş getirip burnumuzu sızlatan türden bir acı. IBU 1000? :grinning:

Aslında biranın acılığa bir katkısı yok. İşin ritüel kısmı keyifli. Hem bira içelim hem tarife birayı da katalım. Tarifi yıllardır su yerine yerli ticari biralar ile bu ürünü kullanarak yapıyorum. 60 gramlık kutusu 15-20 TL arası Mısır Çarşısı ya da aktarlarda bulunabilir.

Hardal tozunu orta boy bir cam kaseye dökün.
Ev yapımı biramızı içerken bir çay bardağı kadar kısmını toza ekleyin.
Hiç toz kalmayana dek karıştıralım. Cam kasenin altından karışmayan toz varsa görebiliriz.Karışım çok koyu ise biraz daha bira eklenebilir.
Karışım kıvamlı bir hal alınca bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı sirke ekleyin. Yine güzelce karıştırın…

Yaptığımız hardal o anda kötü bir acı tada sahiptir. Bir gün buzdolabında cam kasenin ağzını streç film ile kaplayarak bekletin, ertesi gün bir cam kavanoza aktarabilirsiniz. Sonra gelsin keyif gözyaşları :joy:

Dip not: Bence işin bir keyifli tarafı da biranızı şişeden içerken birayı ölçek kullanmadan eklemek. Kıvamı buluncaya kadar içmeye ve eklemeye devam edin.

9 Beğeni

Uzun süredir hardalı kendim yapıyorum evde. Bira tortusunu mutlaka deneyeceğim.

Bir takım katkılarda bulunmak istiyorum.

  1. Mutlaka Özyer veya Colman’s marka toz hardal kullanın. Herhangi bir hardal ile ne derlerse desinler denemeyin.
  2. Bu karışıma bal da ekleyebilirsiniz rahatlıkla acılığı biraz olsun dengelemesi için.

Benim kullandığım tarif şöyle.

50 gr acı toz hardal
Sirke
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker veya 30-40 gr. bal
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Her türlü baharat da olabilir ağız tadınıza

6 Beğeni

Ben kurumasını engellemek için çok az zeytin yağıda ekliyorum

2 Beğeni

Doğru ben de bolca koyuyorum zeytinyağı. Buraya yazmayı unutmuşum nedense :wink:

2 Beğeni

Ellerinize sağlık, hardalı az severim ama evde yapılanını duyunca merak uyandırdı. Forumun tarifler bölümünde çoğunlukla ve haliyle bira tarifleri var. Benim aklıma bir fikir geldi. @Taylan Bey’in de belki ilgisini çekebilir.Bir bölüm daha olsa bira tortusundan yapılan mamüller, bira ile iyi giden tarifler(evde yapılanlar özellikle) olsa iyi olmazmı?

1 Beğeni

Hardal yapımı konusunda ben de kendimce elimde olan bilgileri paylaşayım.

Hardal tozu ile yapılan hardalda öncelikli kural soğuk sıvı ile yapılmasıdır. Toza ekleyeceğiniz sıcak veya ılık sıvılar reaksiyon kalitesini bozar ve acı olmaz. Bira ile yaptığınız hardalın acı olmasındaki ana sebep biranın doğal olarak soğuk tüketilen bir içecek olması.

Karıştırma aşamasında reaksiyonu durdurmak için asidik bir madde eklemeniz gerekir bu genelde sirke bazende limon olur. Böylelikle reaksiyon sonlanır ve o acılık seviyesinde kalır hardal.

Ekleyeceğiniz tuz, hardalın tadını ön plana çıkaracaktır ve kullanım ömrünü uzatacaktır. Ama bilinmelidir ki zaman hardalın düşmanı, azar azar üretip hızlı tüketmeyi tercih ederim genelde.

Tarif için teşekkürler ve afiyet olsun. Mutlaka deneyeceğim bira ile de.

Sevgiler

3 Beğeni

Korkarım bu ev birası işi kendi sosisini kendin yapa kadar gidecek. Sosisi hardala ban, ısır, burnundan nefes al… Yanında da mis gibi ev birası :yum: :beers: :hotdog:

4 Beğeni

Ben kuru et yapımına başladım bile. Bira yanında çok iyi gidiyor. :slight_smile:

3 Beğeni

İsteyene sosis tarifi verebilirim :slight_smile:

1 Beğeni

Ben isterim. Özelden de yazabilirsin. @Hm_mania

1 Beğeni

ben de isterim. bir süredir içerisinde jalapeno ve cheddar peyniri olan sosislerden alıyorum. birayla müthiş oluyor.
eğer evde yapımı kolaysa denerim.

1 Beğeni

Tarif bir köşede bulunsun, yapabilir miyim bilemedim ama denemek lazım :slight_smile:

Özelden yazıyordum ama talep çok olunca buraya iliştireyim dedim.

Uzun zamandır hazır sosis tüketmiyorum, bunda en büyük etken de artık kendim doğal şekilde ve kolayca yapmam.
Genellikle kullandığım tarif aşağıdaki gibi fakat doğaçlama takılmakta söz konusu olabilmekte;

500 gr. dana döş kıyma (döş olması önemli)
1 tatlı kaşığı tuz (seviyorsanız ve evde varsa tuz yerine soya sosu da eklenebilir)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (acı seviyorsanız miktar artırılabilir, ben acı severler olduğunda jalapeno turşusu da eklerim.)
1 büyük diş sarımsak
2 yemek kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı domates salçası
ve başka bir püf noktası olarak 1 tatlı kaşığı karbonat

Önce rondo/blender içine salça ve yoğurdu koyup iyice birbirleriyle karışmasını sağlamak önemli, sonra diğerlerini katıp hamur kıvamına gelene kadar iyice karışması sağlanmalı.
Tadların güzelce birbirine geçmesi için 1-2 saat dolapta bekletip sonra şekillendirme kısmına geçilebilir.

Sucukta işler biraz daha kolay fakat özellikle sosis ebatı için yapay kılıf ya da hakiki bağırsak gibi şeylere kolayca ulaşılamadığı için pişirme kağıdı veya streç filmde iş görmekte, tavsiyem streç film ile şekli verip üzerine kürdan yardımıyla rastgele 5-10 delik açılması yönünde olacaktır. Bu şekilde 10 dakika kadar suda haşlayıp sonrasında streçi çıkartarak tava veya daha pratiği tost makinesi içinde pişme izi görene kadar tutmanız yeterli olacaktır.

Konuyla alaka yaratabilmek adına içine birayla yapmış olduğunuz hardalı ve kova tortusu ile oluşturduğunuz sandviç ekmeklerinizi kullanarak şahane bir öğün yaratabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun :slight_smile:

10 Beğeni

Çok teşekkürler. Süper tarif. Oldukça da kolay gözüküyor. Haşladıktan sonra buz dolabında ne kadar süre saklayabiliriz? @Hm_mania

Kuru et yapabilen biri için çocuk oyuncağı :slight_smile:
Ben haşlayıp buzluğa atıyorum, tavsiyemde dolap yerine buzlukta saklamanız.
Yiyeceğim zaman çözdürüp tost makinesinde basıyorum, 2 ay kadar durduğu halde bir sıkıntı yaşatmadı.

2 Beğeni