Bol şerbetçi otlu bir american pale ale için hangi kit ?

Merhaba,
Basliktan da anlasilacagi uzere

  • orta acilikta
  • az tatli yada tatli olmayacak
  • limon/greyfurt aromali
  • bol serbetciotlu (muhtemelen kuru eklerim)
    yogun ve icimi de rahat bir apa kurmak istiyorum.

Sparkling mi, wherry mi, brewferm ipa, coopers ipa mi derken… bir de ustune dme/seker varyasyonlari derken epey karisti, takip edemedim… aklimdaki bilenler varsa gecmiste deneyebildiklerimden anchor liberty ale ile sierra nevada torpedo extra ipa arasi birsey, punk ipa nin yogunu… en kotu garaguzu amberin yogunu, hafif daha acisi ve az daha aromalisi gonuller paris gercekler ne olur bilemem tabi:)

Miktar, kac sise olacagi cok onemli degil ama dayandirabilirsem yaz aksamlari icin fena olmaz diye dusunuyorum.

DME + Toz/Candy + Serbetciotu + Kit kombinasyonlari bazinda
fikir ve onerileriniz icin simdiden tesekkur ederim.

Son zamanlarda üzerine araştırdığımdan şu iki mülakatı paylaşayım burada. Bana faydası oldu size de olur belki. Bir miktar sofra şekeri kullanıp sek (dry) bir bira hedefleyin diyorlar ki bu aynı anda biranın gövdeli olması seçeneğini zora sokuyor. IPA böyle 1005 ve altı yoğunlukta daha cazibeli bana :smile:
Greyfurt IPA sı için şu size yol gösterir zannediyorum


bilgiler icin tesekkur ederim… cok kuru olmasin istiyorum, belki govde kelimesini yanlis anlamda kullaniyorum hocam ama lezzet olarak daha yogun ve damakta hemen yok olmayan bir tat istiyorum.

Gövde tanımını doğru kullanıyorsunuz bence ancak IPA da gövdeden ziyade acılık (bitterness) ve kuru Ş.O. (dry hoping) uygulamalarıyla kalıcılık (after taste) sağlanıyor. Lİnkini veridiğim formülü uygularsanız anlayacağınızı düşünüyorum.

Sanirim Coopers IPA, 18 lt + 1 paket DME + 200 gr candy sugar, 200 gr toz seker, 50 gr serbetci otu isimi gorebilir… gerci bu coopers in dusuk og si biraz iskillendirdi simdi beni.

Formül hiç fena gözükmüyor. Alternatif olarak 30gr cascade/colombus 10dk kaynatma ile acılığı yükseltebilir, kiti bu şekilde 23lt tamamlayabilirsiniz. Ben 1kg şeker +1 paket DME ile 1045OG ye ulaşmıştım.

hocam peki sizin 1kg formulundeki tatlilik durumu nasil, koydugunuz butun sekeri bitirmisler miydi mayalar, yoksa daha mi fazla maya koydunuz, onerilen fazla seker sindirilmemis dolayisi ile tatli bir biraya yol acmaz mi? bu mayalar onlerine ne gelirse yiyip bitiriyorlar mi?

Ben Coopers IPA 500 gr DME 250 gr şeker 20 lt. kurdum kendi mayası ile son 4 gün 50 gr. Cascade, 25 Gr. Saaz ekledim. O.G. 1043 ile başlayıp 1010 ile bitti 2 haftada. Dry Hop arkadaki acılığı çok güzel dengeledi ve gövdeli, bol aromalı ve acı bir biram oldu. Benim bu kit ile iki tavsiyem var, birincisi US05 veya S04 maya kullanmak çökelme açısından ve F.G. açısından daha iyi sonuçlar verebilir. İkincisi Dry Hop yaparken kesinlikle bir bez torbanın içerisinde yapın yada ikinci kovaya alın.

Son yoğunluk 1002 olmuştu. Gerçi şekerin 700gr lık kısmını 7. Gün eklemiştim. Başta eklesem son yoğunluk yine böyle mi olurdu bilemiyorum. Konsept olarak mayalar önce basit şekerleri bitirdiğinden koyulan sofra şekeri değil de malttan gelen şekerler biranın tatlılığında belirleyici oluyorlar.

1 Beğeni

Smugglers, Sparkling, Brewferm, Wherry yada Bitter…
bunlardan bir ikisini denemis olanlarin tadim karsilastirmalarini ve goruslerini merak ediyorum… deneyenleriniz oldu mu?

Coopers IPA da DME yerine, kiti 19.5 lt (3 adet 10 lt lik pete 6.5lt olarak) ve basta bir miktar columbus kaynattigimiz su ile birlikte … tabi toplamda 1kg candy ve sofra sekeri ile birlikte kurmak yogunluk ve acilik anlaminda benzer etki verebilir mi? DME kullanmak noktasinda biraz kararsiz kaldim… DMEli ve DMEsiz kuran var mi, DME nin tada getirdigi farklar tam olarak nedir? DME nin extra ve yapay bir acilik getirmesinden korkuyorum.

Asagidaki sekilde kurdum ve dun aksam bir tanesinin tadina baktim, ve sonuc iyi.

Detay vermek gerekirse renk olarak bulanik ve biraz soluk koyu amber e yakin, kopuk sonuna kadar ince bir tabaka olarak kaliyor, tat olarak greyfurt tadi baskin ama asiri degil ve biraz cimenimsi/taze bir aroma mevcut (simcoe ve columbus in isi sanirim), koku harika insanin sarilip uyuyasi geliyor, bir miktar daha yumusamaya ihtiyaci var, acilik orta-yuksek arasi. Govdesi orta karar. Bitimi uzun sayilir, dilinizin arkasinda ve damaginizda o greyfurt aciligi bir miktar kaliyor.

Kisacasi bol serbetciotlu, greyfurt/citrus aromasi baskin ve az miktar cimenimsi guzel bir apa olmus, oneriler ve gorusler icin tesekkur ederim.

COOPERS IPA Kit - 15.05.2016
3 x 6.5 = 19.5 litre kurulum
Petlerde 5.8 lt kalincaya dek su bosaltildi.
900 ml kaynamis suyun icine altini kapattiktan sonra asagidakiler karistirildi.

  • 500 gr H-LDME
  • 140 gr Orta Koyu Candy + 360 gr Sofra seker
  • 20 gr portakal, 5 gr limon ve 5 gr greyfurt kabuk rendesi, ve 5 gr Columbus
    2.7 'ser gr US-05 maya
    400 ml kit + 400 ml malt ozu olarak
    her fermenterde toplam yaklasik 6.5 lt serbet.
    OG 1040 @ 23 derece
    3 hafta fermenterde bekledi.
    Son 4-5 gun
    Pet1 - 10 gr Simcoe + 20 gr Amarillo
    Pet2 - 20 gr Simcoe + 10 gr Amarillo
    Pet3 - 5 gr Simcoe + 10 gr Amarillo
    FG 1005 @ 21.7 derece 4 Haz 2016 siseleme
    ABV 4.6%
1 Beğeni

Merhaba,
Bol serbetci otlu , pale ale icin guncel onerisi olan var mi?
Kullanilacak DME acik renkli mi olacak yoksa orta mi? Seker eklemeden yapabilirim.
Dry hop olarak 70 gr cascade son 4-5 gun ikinci fermantasyon’da nasil olur?
Son olarak kit mayasi yerine hangi mayayi onerirsiniz?

Yukaridaki tariften oldukca memnun kaldigimi belirtmeliyim.
Bir dahakine


uzerinde deneyecegim yukarida verdigim oranlari. Daha az seker ve daha fazla malt ozutu (serbetciotsuz) ile belki. Belki farkli serbetciotlari ile, cascade ve ya citra.

Bugun siparisi veriyorum.
Coopers Pale Ale
1.5 kg Light DME
100 gr cascade
M44 US West Coast Ale Yeast

Narenciye kabugu konusunda ne dersiniz?

Malt ozutu ile ilgili 3 paketin ucu de serbetciotlu olursa fazla acimsi olabilir mi bilmiyorum ona dikkat etmek lazim. Bence maya olarak da ya us05 yada soylediginiz maya iyi gider. Kabuk isi size kalmis, aromayi hafif etkiler, 5 dk az suda kaynatip, hafif soguyunca bastan fermentere ekleyebilirsiniz, yada dry hop haparken votkanin icinde bekletilmis halini katarsiniz.

DME ler de serbetci otu olmayacak. Cascade i dry hop yapacagim.
Dediğiniz gibi serbetci otlu dme biraz aci kacabilir.

Simdiden merak ettim sonucu, ileride tadim notlarinizi paylasirsaniz sevinirim.

500 g açık renk serbetci otlu DME
1000 g açık renk DME
Coopers Pale ALE
M44 maya.
OG 1054
Ortalama sicaklik 19.5 derece.
Hava cikisi 24 saat sonra basladi. Simdilik hersey yolunda. İkinci fermantasyon’da ne kadar Cascade ekleyecegime henuz karar veremedim. 50-60 g dry hop nasil olur ?

2 Beğeni

Selam. 50-60 gr cascade ile acılık değil ama aroma olarak ipa tadına yaklaşır gibi geliyor. Aynisini coopers real ale ve Willamete ile yapmistim, güzel olmuştu.

1 Beğeni