Brewmaker Lager Bira Kiti

Yeni gelen brewmaker lageri kurmayi dusunuyorum.


Kuran yada onerileri olan var midir?

Tesekkurler.

1 Like

Connosiers pilsner ile kıyaslamış. Ondan daha acıymış.
Connosiers kitini dme ile kurdum ve güzeldi.
Bu kit acılığı bol ve acılık seviyorsanız sorun yok.

Sevmiyorsanız 1.5 kg lme ile kurarsanız şo içermediği için kitin acılığını dengeler. Tercih sizin damak tercihinize kalıyor.:blush:

1 Like

Karar verildi kesin dme ile kurulum yapicam.

Şimdi 1 kg dme sitede tek acik renkli o var
0.5 seker düşünüyorum hafif alkol de artsin diyorum.

Ale maya varmis kit icinde.
Ok 2. Kit icin lager maya alip denerim ama bunu ale maya ile kurayim diyorum hem bu aralar sabitleyemiyorum sicakligi lager icin maalesef.

Kit mayasi 2 dme 0.5 seker icin yeterli olacak midir?

Sitedeki better brew dme orta sarı diye biliyorum. Sitede acik sari lme olacakti. 2 lira farkediyor. Bence onu kullan

1 Like

Bu lager için kova sıcaklığı önerisi nedir? Malum havalar ısınıyor.

Bu lager’in içinden ale mayası çıkıyormuş. Bu yüzden 20 standart.

Eğer lager maya istiyorsanız diğerleri sanırım 14 sabit ama mayaların kullanımını okumanız daha doğru olacaktır.

Lager mayasıyla yapmayı düşünüyordum ama havalar böyle olunca kışa kaldı. Ale mayasıyla da güzel bir bira olur ama kendi mayası iyi midir acaba?

Ben Brewmaker Pilsner Lager’i kendi mayası ile kurdum. İlk biramdı belki ondandır. Son derece iyiydi bayıldım :slight_smile:
Kendi bacaklarına kurşun sıkacaklarını sanmıyorum buda gayet başarılı olacaktır.
Bende 2 tane var yarın bir tanesini 500 dme 500 şeker ile kurucam.
Diğerini de tadım sonrası karar vericem.

2 Likes

Bugun ( 1 Mart )
Kurulumu 600 gr dme + 500 gr seker ile yaptim.
OG 1052.
2 saat sonra gaz cikisi basladi.
Gelismeleri paylasacagim.
Edit: 7.gun 1. Gun kadar seri değil ama hala kayda deger gaz cikisi mevcut.

1 Like

Bugun (7 Mart)
Kova bosa çıkınca dayanamadim yine aynisini kurdum :joy:
Olunca kuruyorum ben demek ki :blush:
600 dme +500 seker yine ayni oldu ama neyse. 1052-54 gibi og.
Daha gaz cikisi baslamadi ama starti verdi yava yavas esitlik bozuluyor.
3 hafta max tutsam :blush: yinede baya siseye ihtiyac olacak gibi eldekiler diabolo-ambroix ve yorkshire bitter daha 1 aylari var siselerinin acilmasina bunada uzulunur mu bilemedim :grinning:
Edit : 3 saat sonra gaz cikisi basladi :slight_smile:
Hadi hayir olsun.

3 Likes

İlk kova 13. gününde halen gaz çıkışı ara ara devam ediyor.
20 derece çok nadir 19-21 olmuştur.
2. Kova 7. gün oda aynı sıcaklıkta bekliyor ama onda sanırım 18 derece oldu 1 kere yaklaşık 14 saat kadar farkedince hemen düzelttim. Ama bunda hava eşitlendi.

Bir acabaya iten konu ise
Tamam eşitlenme bittiğini devam ettiğini göstermiyor ok
Ama 2 kova aynı şekilde kurulunca aynı sıcaklıkta tutulunca aynı mayalar olunca insan bi tedirgin oluyor.
1 tanesini fokur fokur diğeri eşitlendi :frowning:

Kesinlikle kaçak yok hafif bastırıp kontrol ettim 1 dk sabit tuttum hafif eşitlik bozuldu ve düzelme olmadı.

Umarım bir sorun çıkmaz 3-5 güne bir ölçüm alıp güncelleme yaparım.

Edit : Tabiki 3-5 gün dedim ama 3 dk sonra ölçüm aldım.

  1. kova 13. gününde olan 1011 olarak çıktı Kit açıklamasında 1008 gibi şişeleyebilirsiniz yazıyordu.
  2. kova 7. gün 1012 çıktı :confused: :confused:
    iki örnek de 20 derece dışarıda da ölçtüm.
  3. tadı lager denemediğim için çok net değilim ama güzel.
  4. tadı sonda böyle bi eksilik gibi bir tat bıraktı üst damakta (siz anladınız işte )
    Daha önce tadan da yok burdan sonrası baya eğlenceli olacak :slight_smile:

.2. Edit : Sanirim azicik sakin kafa durup dusunmek lazim hep :blush:
Yani tamamen tahmin tabiki de 7 gun olan da mayalar sanirim temizlik islemini bitirmedigi icin eksilik soz konusu.
Hep adi geçen meshur ester abilerden kaynaklı olabilir diye dusundum.
Hava kilidine takılmiyorum su an sakin dusununce de :blush:

1 Like

Selam hocam.
Lager mayayla kurulan kitler daha yavaş çalışır.
Dikkat ettiyseniz …sakin sakin ve düzenli yavaş gaz çıkışı olur. 7 gün bu durumda çok kısa bir süre.
2,5 hafta dolmadan ölçüm bile yapmayın derim.
Aldığınız ekşilik “taze bira” denen ( jung bier) yada ham bira
Denen olay.
Kovada bekletmeye devam etmenizi öneririm.:blush:
Tavsiye: 3 hafta toplam veya üzeri (yoğunluk 3 gün ara eşit)

1 Like

Ben bundan yaptim. Aslinda sikayet edercesine etrafli bir sekilde tecrubelerimi anlatip parami geri istemeye getirecektim ama usendim.

Ben de durum ozetle soyle:
tavsiye uzerine ek enhancer kullanarak, bir miktar daha da seker ekleyerek kurdum. ancak, 23 yerine 24 gibi kurdum. OG’em 1046-1048 gibiydi. yaklasik 25 gun kova da durdu. gaz cikisi bir turlu bitmedi. isi hep 19/20-21 aralarindaydi.
bir ara numune aldim ve olcum yaptim. 1006 yogunluk olctum. gunlerce daha beklemeye devam etti kova cunku az da olsa gaz cikisi devam ediyordu. sonunda yeter dedim, ve kovadan damacanaya lagerlenmesi icin aktardim. 3 hafta -1, 0 derecede bekleyecek.

Iki icimim oldu. ilkinde, 1006 yogunluk (ki bu ongorulen teorik FG’ye cuk denk geliyordu) olctugum sirada oldu. ne govdesi ne aciligi ne de malt tadi olan su gibi anlamsiz bir bira cikti ve asabim bozuldu; harcana para, gecen uzun zaman, emegim vesaire. zerre kotu nahos tat/off-flavor yok. orada sikinti yok. kit kotu. iddia edildigi gibi bir sey degil bence. cok zayif bir bira. 60 IBUymus adamla dalga mi geciyorlar, tas catlasa 20 IBU’dur bu.

gelelim ikinci icime, ki onemli olan bu. lagelerme icin aktarmadan bir iki gun once bir numune’yi siseledim. 20-21 C gibi bekledi hep. 11 gun sonra actim ictim. Gazlanma cok iyi. Kopuk/kafa sifira yakin. Acikcasi genel icim cok daha iyi, ancak o kadar kotuydu ki ilki, ‘cok daha iyi’ pek kurtarmiyor. Acilik hissi bir derece arttmis ama katiyen 30 IBUnun altinda. Malt tad yine pek yok, cok cok hafif bir tatlilik var (muhtemelen mayanin sekeri tam sindirememesinden, cunku sadece 11 gun verdim gazlanmaya). Govde olarak pek doyurucu degil. yarim gun ‘lagerlendi!’ sonucta ama pek berrak bir bira da degil.

ama, sicak havada buz gibi icerim serinlerim ne olacak niyetine, e tamam, ‘bira’ olmus bu. kotu veya bozuk katiyen degil. sorun, iddia edilenin cok cok altinda bir kivamda olmasi. e kardesim, bir de muntons enhancer 1kg kullanmasaydim kim bilir nasil olacakti diye de butik biraya ve muntons’a sormak ve sitem etmek gerekiyor.

antipanik kardesime de: bu kitte lager mayasi katiyen yok. ne duydum, ne okudum. bildigim kadariyla muntons premium var ama o bile supheli, net iddia etmeyeyim. zaten, 20-21 C isida lager mayasi sapitirdi ve bu tat ve koku olarak kendini epey belli ederdi.

Sonuc olarak alacak olanlara duyurulur. Govdesiz ve aciligi pek olmayan bir vasat ev birasina hazirlikli olun. Benim icin hayal kirikligi oldu. Parama yazik. gider duvel, sam adams alirdim kac tane.

Not: Lagerleme sonrasi (ki, mayadan oturu cok uzun ve agresif bir cold crash demek belki daha dogru olur) ve ardindan siselenme sonrasi (takriben 1 ay) tadip geri bildirim yapacagim.

4 Likes

Su an bole kala kaldim.
2 ayri kova 16 ve 10 gun.
Umarim benim kitler guzel olur ne diyim.

1 Like

Hocam siz şişelemediniz mi?
Damacana da mı beklettiniz … ben anlamadım valla??

Lager için en az 6 hafta beklemek lazım. Siz 4 hafta sonra 0 derece yapmışsınız?
Doğrumu anladım…
Lager maya sıcaklıkla ilgili: 22 C ye kadar birçok lager maya kabul edilir sonuçlar veriyor.
Lager maya özellikle serin kış şartlarında 12 C lerde bile uyumadan çalışan bir maya.

Örnek w3470 maya (birçok lager mayanın referansıdır)
12-15 C ideal çalışma bölgesi
9-22 C kabul edilir çalışma bölgesi.

Yani bu tarz mayanın kışın tercih edilmesi mantıklı.
Ama fermentasyon süresi uzun.:blush:
Birde sıcaklık düştükçe mayanın gram olarak fazla kullanılması gerekiyor.
Bu da işin maliyet boyutu.
Mesela w3470 ile 12 C de kova kurmanın maliyeti 34 TL.
Ben ısıtma kemeri kullanıyorum.
Aynı maya 16 C lerde tek paket yetiyor.:blush:

Ya tabi bilmiyorum cok mu kotuydu tadi ama.
Hazir muntonscular yokken :blush: ben bugun tadim yapiyorum pilsneri.
Hic de ole cok cok acayip degil yani.
Belkide ben belcika biralari ile başladığım icindir.
Alkol sebebiyle değil tatlari bambaska ama tat olarak ben zaten tombul yada uzun sise tadi aramiyorum ki.
Ama tabi hala brewmaker pils ilk goz agrim ahh ahh. Olsa da alsak.

Saygıyla analim :joy:

1 Like

Antipanik: bana mi soruyorsunuz?
oyleyse; anlatamadiysa affola, anlatabildigimi saniyordum. net ifade edeyim: sadece bir sise kovadan alinarak gazlanma sekeri konulup kapaklandi ve 20-21 C 'de 11 gun bekletildi ve icildi. amac en kisa surede nasil ciktigina bakip ona gore geriye kalan biraya gerekiyorsa mudahele etmekti.

bundan birkac gun sonra geriye kalan 23 litre kadar kovadaki bira 19luk damacana ve 5lt lik tursu kavanozuna sifonlanarak aktarildi ve -1/0 derecede buzdolabina lagerlemek icin kondu. hala da duruyor.

Geriye kalan mesajiniz icin: Lagerleme suresi sabit tek bir rakam degil. biraya gore, alkol oraninina gore mayaya gore ve hedeflenen sonuca gore (ornegin yarisma standardinda olmasi vs) degisir. 2 hafta da yaparsiniz faydasi olur, 6 ay da birakirsiniz. ben 3 hafta olarak belirledim, genelde minimum sure bu. 6 hafta da genel onerilen, o bakimdan isabetli bir rakam yazmissiniz.

Sicaklik meselesine, kisisel hic tecrubem olmamasina ragmen cok okudugum icin itiraz edebilirim. dunyada kimse 22 C de lager bira yapmaz, yaparsa da kabul edilebilir bir sonuc beklemez ve alamaz da. o zaman bir anlami yok niye salak gibi lager mayalariyla ugrasalim, zaten. ucuza ale maya atariz gider, starter yok bilmem ne prosedur yok.

Cok istisnai lager mayalari, veyahut hafiften hibrit diyebilecegimiz mayalar belki 18e kadar tolere edilebilir sonuc verebilirler, ancak bu isi yine uc limit olur ve tavsiye edilmez. genelde 9-12 en ideal aralik olup 6-15 seklinde de genisletilir, ama yukariya dogru cikmak her zaman olumsuzdur, gorece. asagi inmekle sadece zaman kaybedersiniz, kalite degil. mayadan mayaya performans ve hiz farklari elbette olacaktir, o da ayri.

evet, sicaklik dustukce, bira gravitesi arttikca iki katina filan cikilip isin saglama alindigi olunuyor. stuck fermentation ve yahut cok yavas fermentasyon olmamasi icin. cok dogru. lagerleme her turlu zahmetli, sabir para dikkat isteyen bir bira turu. belcikalilar ve ingilizler cok sansli :slight_smile:

Ben bir sonraki birami lager yapacagim ama nottingham ale yeast kullanarak. alt sinira yakin olan 14’te yapacagim, biraz sabirli olurum dersem 12C tercih ederim. 12.5 litrelik kuracagim icin bir paket ucun ucuna yetiyor. buna baslamadan da kucukce boy buzdolabi almam gerekecek. hem fermentasyon icin hem lagerleme icin istedigim sicakligi sabitleyebilirim. siz balkonda filan mi yapip termostatli isitma kemeri kullaniyorsunuz lager mayali biralar icin?

2 Likes

Valla ben sizin cevapları okudukca kovaları yakasım geliyor :joy::joy:
Hayir 80 sise yikama isi ardindan sisleri 1 ay sonra ac ve yikil :joy:

3 Likes

sabredin bence. duzgun bir sey yine de cikabilir. alt tarafi bira. bilgisayar islemcisi degil.
yine de, yikilmama durumu garantisi yok, bu isin ‘fitratinda’ var. Bunlari yasamamak icin cok cok cok okuyup, uzerinde dusunup girismek gerekiyor; sizin icin soylemiyorum, herkes icin gecerli. Ben de acaba 23 litre yerine 24 litre kurmamin bir etkisi olmus mudur, yok lan olur mu diye gidip geliyorum. Herkesin tecrubelerini ve yorumlarini burada paylasmasi da cok faydali.

1 Like

@djinni

Kalorifer yanmayan çatı arasını kullanıyorum hocam.
Ortam 8-12 C civarı oluyor.
Isıtma kemeriyle 12-15 aralığı hatta 16 c yapıyorum

Malum kovayı kullanılan odalara koyamıyorum.

Lager için Söylediklerinize katılıyorum.

Ben şu aralar kit harici maya olarak K97 kullanıyorum.
Buğday dahil birçok bira tipiyle uyumlu ve 12-25 C geniş aralığa uygun.
Tabi ideal sıcaklık18 C civarı.:blush: