Butik Boza Kova Tortusu Bozası


(Mert Erkol) #1

Merhaba, hafta sonu bir sürpriz ürünü size aktaracağımı söylemiştim.
Buğday birasının kova dibindeki tortu ile hazırlanan ilk ürünümüz Butik
Boza


İçindekiler:
500 gram pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
İçme Suyu
Şeker
1 Çay bardağı yıkanmış kova tortusu

Yapılışı:


500 gram bulguru ve pirinci bir tencereye koyup üzerini biraz
geçecek kadar içme suyu koyup kaynatıyoruz. Bulgur ezilecek hale
gelinceye kadar kaynatıyoruz.

Bu sırada sanitize ettiğimiz bir kaba 1
çay bardağı yıkanmış mayamızı, 3-4 yemek kaşığı toz şekeri,biraz ılık
suyu koyup karıştırıyoruz ve üstünü kapatarak bekletiyoruz. Bulgur ve
pirinç kaynadıktan sonra bir süre ılınmasını bekliyoruz.


Blender ile
bulgur ve pirinci iyice ezip tel süzgeçten geçirip bir tencerenin içine
süzüyoruz. Süzme işleminden sonra süzülen mamülün üstüne hazırladığımız
maya karışımımızı ekliyoruz karıştırıyoruz. Kapağı kapatıp mümkünse
sıcak bir ortamda 8-10 saat kadar bekletiyoruz.

Bu sürede ara ara bakıp
göz göz olan yapıdan fermantasyonu takip edebilirsiniz. 8-10 saatlik
beklemenin sonunda bozamız hazırdır,

kıvamı koyu gelirse ılık su ile
kıvamınızı oluşturabilir, şeker az veya fazla geldiyse fermantasyondan
sonra şeker karıştırıp kendi ölçünüzü bulabilirsiniz. Afiyet Olsun


(Ezio Auditore) #2

Coook eskilerden boza yapmaya denemisim babamla. Ama berbat bi tadi olmuş. Bu yüzden cesaret edemiyorum. Bu yaptiginiz vefa ya yakin olmuş mu tadi?


(Mert Erkol) #3

Tadı güzel, sorun yok.


(evbiracisi10) #4

Bu tarife göre 1 ay önce boza denedim. Bulgurlar şişti, bir kısmını üzerine tuz serperek yedim. Geri kalanını da çöpe attım. Bir daha da cesaret edemiyorum.


(Mert Erkol) #5

ezmen gerekiyordu tarife göre. Tabi bulgurun cinsi de önemli ama


(Gökhan Öktem) #6

Bir gün evvelden pirinç ve bulguru suda bekletirseniz daha iyi olur.