Buzdolabında bulanıklaşma

arkadaşlar,

şişede bekleyen biralarım gayet berrak haldeyken buzdolabına girdikten sonra oldukça bulanık hale geliyor. Forumda ise genelde tam tersi olduğundan bahsediliyor. Buzdolabına konmamış biralarım ticariler kadar berrak halde. Açıkçası dert etmiyorum bulanıklığı da merak ettim sebebini : )
bu normal bir durummudur.
saygılar

2 gün geçince buzdolabında yine berraklaşırlar, merak etmeyin

2 Beğeni

malesef geçmedi az önce dolapda 7. gün örneğini deneyince dikkatimi çekti. Ama cevabı terimler arasında buldum sanırım:

Chill Haze: Soğuk bulanıklığı. Biranın soğutulmasıyla ortaya çıkan bir bulanıklıktır. Düşük sıcaklıklarda bazı bileşenlerin (protein ve tanen) çözülememesinden kaynaklanır. Soğuk bulanıklığı, bazı berraklaştırıcılar (örneğin Irish moss) ya da uzun süre soğuk derecelerde bekletilerek azaltılır.

aynı anda oldu sanırım : ) teşekkürler

1 Beğeni

Bu konuda “biersol” isimli ürün bir miktar çözüm oldu.
Ürünün iki şekilde kullanımı mevcut,
1- kaynatma sonunda mayşeye eklemek.
2- fermantasyon sonunda genç biraya eklemek.

İlk seçenek tam olarak beni tatmin etmedi, etkisini görmekle birlikte tam anlamıyla “chill haze” denilen soğuk bulanıklığını geçirebilmiş değil.
Etkili mi? Evet…
Yeterli mi? Hayır.

İkinci seçenek ise tam istediğim sonucu verdi. Bulanıklık hiç yok. Fakat bu işlem biraz meşakkatli. Fermente olduğu kovadan sifonlayıp 2. bir kovaya alıp biersol ekliyoruz ve karıştırıyoruz, 2 gün bekleyip şişeleme şekerini de kovaya ekleyeceğim için 3. aktarımı yapmak zorunda kaldım.

Her iki denemede de biersolun mayayı çökertebileceği ihtimali ile gazlanmada sorun yaşayıp yaşamayacağım konusunda endişelerim oldu. Sonuç mayalar aktif ve klasik süreç içinde güzel bir gazlanma elde ettim.

Bundan sonraki denemeler 2. seçeneğe göre devam edecek, fermente işlemi tamamlanan genç biraya aynı kovada biersol ekleyip karıştırdıktan sonra 2 gün değil 3-4 gün bekleyip, hem tortudan ayırıp hem de şişeleme şekerini ekleyeceğim ikinci kovaya alıp şişelemeye geçeceğim.

3 Beğeni

Biraları dik şekilde (alttaki tortu biraya karışmadan) buz dolabına yine dik bir şekilde koyuyorum. Biralarım çok berrak oluyor.
Bir kere buzdolabının kapağına dik şekilde koydum, kapağın sürekli açılıp kapanmasından, çarpmasından dolayı yerinden çok oynadı sanırım biraz daha bulanık olmuştu dolabın içindeki sabit biralara göre…
Biralarınızı dolaba koymadan yan çeviriyor musunuz veya dolaba şişeleri yatırarak mı koyuyorsunuz acaba? Tortu biraya karıştığı zaman yeniden berrak bir hal alması baya uzun sürüyor.

Gorhan bey, tortunun verdiği bulanıklıktan değil, soğuk bulanıklığından dolayı şikayeti olanlar için tartışıyoruz.

bilgilendirme ve öneri için teşekkür ederim. saygılar.

Aynı durum bende de var üşendim şimdi de yarın mutlaka aynı kitten bir sıcak bira bir de 7 gün dolapta beklemiş birayı bardağa koyup çekeceğim. 7. Kitim ilk kez başıma geldi.

1 Beğeni

“Biersol” kullanımı sonucu çıkarımlar;

  1. Kaynatma esnasında değil, fermantasyon sonunda uygulanmalı ve aşağıdaki adımlara dikkat edilmeli.

  2. Şişelemeden 4 gün önce uygulanmalı.

  3. ikinci kovaya aktarılan birayla bir gün bekleyip şişelemeye geçilmeli.

  4. bu madde girinin sonuna kadar okuyan değerli biraseverler için kendini gizlemiştir.
    Fotoğraflarını sunduğum bira 8 gün fer. 4 gün biersol 1 saat ikinci kova sonrası şişelenmiş, 9 gün şişe 1 gün buzdolabında dinlenmiş genç biradır.


    Görüldüğü üzere soğuk bulanıklığı (chilli haze) denen hadise, ve şişemizde kalıntı sıfır “0”. ve bira henüz 8 günlük vede 1 gün buzdolabında kalmasına rağmen. biram melanoidin(60-80 EBC) malt içerip, %100 maltla kaynatılmıştır, renk farkı bundan dolayıdır.
    Aynı yolu %100 pilsner ile deneyip 4-4.5 EBC ile tekrar deneyip “cam gibi” işine son vermeyi düşünüyorum.

  5. bu bira “inanamayan” ve “inkar eden” yakın arkadaşlarım için yapıldı.

  6. çok ısrar etmedim, hala inkar ediyor birkaçı.

madde 4 için açıklama: soğuk bulanıklığı olmayan ve tortusuz bira olur mu?
cevap: bal gibi de olur.

  1. bira içmek için bu kadar strese gerek var mı?
    el- cevap: tabii ki de yok. ev yapımı biranın “filtresiz bira” olduğunu anlayın.
4 Beğeni

Test yapıcaz şimdi hep beraber. Hayır bulanıklaşsa neyse brnimkilerin ASİDİ KAÇIYOR :grinning::face_with_head_bandage::sob::triumph:

18.01.2016 dan beri aynı koşullarda bekleyen 2 şişe alınır ve yaklaşık bir dakika önce biri buzluğa diğeri mutfak tezgahına bırakılır.

Devamı yrım saat sonra

Buzluk ile buzdolabı içi çok fark ediyor. Bir gün buzdolabında beklettiğim normal gazlı sparkling ale ile yanlışlıkla iki defa şekerlediğim ve buzluğa 2 saatliğine koyduğum IPA arasında dünya fark vardı.
Oda sıcaklığında volkanik tepki veren IPA buzluktan kaka-kola gibi çıktı. Diğeri ise gayet normal köpürdü ve bardak bitene kadar köpük üzerinde kaldı.

İyide benimkiler dolapta 10 gün beklese de 1 gün beklesede çalkalanmış gibi oluyorlar

Şimdi testte desem 5 gün dolapta bekleyenle dışardaki böyle bu sefer de birisi çıkıp diyecek.

EEE Öteki 5 gün daha demlendi

Koca adam yalan söyleyecek halimiz yok ya dimi ama sıcak bira içmekten biradan tiksindim. Soğutamıyorum çünkü kaka kola oluyor.

Eyy bira severler buna da cevap verin

Yarım saat sonraki test sonucu yukarıda dediğim gibi normal dolapta 5 gün de beklese 1 gün de beklese hrm bulanıklaşıyor hem de ASİTİ kaçıyor.

1 Beğeni

Aynı sorun bendede var sıcakken cam gibi olan bira dolapta bulanıyor. Çok bekletirsem asit ve köpük azalıyor. Tama olmasada çözümü var diyorlar. Farklı maya kullan, malt özü kullan, yok berraklaştırıcı kullan. Suyuydu şekeriydi kapağıydı. Biranın tanesi 4 tl yi buluyor o zaman. Ya böyle içeceğiz yada gidip tekelden alacaz. Az içenler hobby amaçlı yapsın ona lafım yok. Ama ben günde 5 bira içiyorum. Tanesi 4 tl ye gelen bira için o kadar emek harcanmaz. Bulanık içmeye devam kardeşim yapacak birşey yok

2 Beğeni

Aynen öyle gazı kaçmasa iyi de işte.

Şimdi pek sıkıntı değilde yaza kadar umarım basit bir çözüm buluruz.

İçmeden 2-3 saat önce dolaba koyulursa daha güzel bi içimi oluyor benim biralarımda. Bazen içemediğim bira dolapta duruyor ertesi gün berbat. Bulanık asit azalmış köpük yok denecek kadar az. 10 kit kurdum şimdiye kadar ilk kiti kitapçığa uygun yaptım yani kovada 7 gün durdu. Muhteşem bir biraydı. Taki forumlarda en az 15 gün bekletin lafını duydum biralarım mayalı kokmaya başladı. Evde 8 kasa stok var şişe ve yer sıkıntısı olmasa hayatta 15 gün bekletmem. Fermantasyon 4-5 gün sürüyor 2-3 günce mayanın dibe çökmesi tamamdır. Bira kovada değil şişede olgunlaşır (oda sıcaklığında) hava kilidinin eşitlenmesini beklediğim biralar tam bir facia. Buda benim tecrübem

1 Beğeni

Yazın sıcakta yapamam diye stok yapmaya başladım. Bildiğin seri üretim​:smile: Arkadaşlara söyledim şişeleri biriktirecekler. Siz siz olun tekelden şişe almayın. Adam tanıdıktı söylemiş bulundum gıcık oldu bana tabi ayda 1000 tl veriyordum adama. Şikayet falan eder uğraş dur. Yasal ama kapına polis geldikden sonra bi kıymeti yok. İçki kaçakçısı olarak anılmak istemem :smile::smile::smile:

Var ya yam ben yazdım aslında ama sildim şimdi milletle uğraşmayım diye.

Aslında ilk defa ölçüm vs almadım ve hava kilidi eşitlenene kadar bekledim hatta daha fazla tam 17 gün dedim deneyeyim bakalım nolacak herkes çoook güzel olduğunu iddia ediyor ya 7 gümde bira olmaz diyor ya

Stoğum da olunca beklettim kovada. Bir daha mı assla beklemem o kadar hemen şişelerim

1 Beğeni