Coopers IPA Soruları


(Onur Dinçer) #1

Merhabalar. Benim de Coopers IPA ile ilgili bazı sorularım olacak. Daha önce yapmış arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

  • tarife uygun olarak 500gr açık şotlu dme ve 300 gr şeker kullandım. İş gezisinde olacağım için 1 ay sonra şişeleyeceğim. Dry hop ile ilgili çekincelerim var. Metal demlik aldım bunun için, bir de cascade şot. Şişelemeden 48 saat önce sanite edilmiş demliğe ne kadar şot koymalıyım ve 48 saat sizce doğru bir tercih mi? Bir de demliği kovaya bırakırken nasıl yapmalıyım? Krausen (birikmiş köpük) de ister istemez karışacak kovaya. sorun olmaz mı?
  • Hiç ŞOT karıştırma daha güzel oluyor diyen var mı?
  • Şişeleme şekeri 760X2 uygun mudur?
    teşekkürler.

(Şişede Enaz BİRAY) #2

48 saat çok az, hiç bir faydası olmaz. Tavsiyem minimum 5 gün.
Direkt kova içine sallayın hiç bir şekilde sorun olmaz, sadece batacağından emin olacağınız ağırlıkta içine cam shot bardağı koymanızı öneririm.
İlk atışta batsa bile sonradan yukarı çıkıyor ve şot etkisinin sıvıya geçiş performansı azalıyor.

Tavsiyem modifikasyonların öncesinde kitleri olduğu gibi standart kurmak, sonradan modifikasyonun neyi nasıl değiştirdiğini görmek açısından çok faydalı oluyor ama bence şot candır. Kimisi de hiç sevmez veya acı bulur. İsterseniz tüm kiti şotlamak yerine şişeleme anında bir kısmını başka bir kaba alıp şot ekleyip bir 5 gün kadar bekletip deneyin. Beğenmezseniz hiç değilse tüm kova yerine ayırdığınız kadarını içmezsiniz.

750x2 uygundur


(Onur Dinçer) #3

Çok teşekkürler. IPA’lardaki ŞOT acılığı deneyimlemediğim bir şey değil. Severim de. Zaten dry hop acılık değil aroma veriyormuş sanırım. Dediğim gibi metal demlik aldım siteden. Onun içerisinde batar diye düşünüyorum. Gram olarak ne önerirsiniz? (cascade) Tekrar teşekkürler.


(Fatih yakar) #4

gram olayı biraz size kalmış bir durum,kimileri 50 gr çok derken benim gibiler 100 gr atabiliyor.
tavsiyem 50 gr idealdir,fazlası alışık değilseniz sizi yorabilir.
ve minimum 3 gün önce atın hatta 4 gün önce.


(İlkan) #5

Öncelikle herkese merhabalar ve benim de sizlere danışmak istediğim bir konu var.
Coopers IPA için elimde Equinox (HBC 366) ve Columbus ŞOT’ ları mevcuttur. 2. fermantasyonda kiti böleceğim için dry-hop için kombinasyon önerilerinizi alabilir miyim? (Bir kova 30 gr HBC 366 / 60 gr Columbus olacaktır.)


(özERDİNGER) #6

Bu biranın hikayesi :

500 gr. buğday dme - 1000 gr. toz şeker
OG 1050 - kit mayası
son 3 gün 30 gr. cascade dry hop - şişede 18. gün



Edit : Tadı gitgide La Corne abv % 10 olan Belçika birasına yaklaşıyor. Kuzen damla sakızı tadı aldığını söyledikçe bu tat çoğaldı sanki. Şişede 37. gün.


(Şişede Enaz BİRAY) #7

Buğdaya cascade ilginç bir deney olmuş :slight_smile: