Cooper's Kit lager mayası ile W34 karıştırma..?

Merhaba Arkadaşlar,

  • Coopers Pilsner kiti kurmayı düşünüyorum. Bildiğimiz gibi içinden Lager mayası çıkıyor. Yurtdışı forumlarda fena bir maya olmadığını okudum ve bu mayayı heba etmek istemiyorum. 10-12 C fermentasyonlarda 2 paket maya gerektiğinden, kitten çıkan mayayı ve bir tane de w34-70 maya kullansam sorun olur mu, fikirleriniz nelerdir ?

  • Bir diğer sorum da; kiti 2 paket dme ile kurmayı düşünüyorum. şotlu mu önerirsiniz yoksa normal açık dme mi ? Daha önce Coopers Lager kitini 1 paket şerbetçiotlu dme + 500gr şekerle kurmuştum ve acılığı bana fazla gelmişti 8 hafta şişede beklemeden sonra bile. Carlsberg gibi bir tada ulaşmaya çalışıyorum nihayetinde…

coopers pilsner bugün 00:00’da bitirdim kurulumunu. içinden çıkan 1 paket maya yetiyor. 2. mayayı almanıza gerek yok. coopers pilsnerin içinden çıkan kendi kiti için yeterli. ekstra maya kullanmayın.

ben kurulumu 21 derecede yaptım. og 1040 çıktı kurulumda. gayet iyi yani.

w34/70 ile bock kiti de kurdum aynı anda. ikinci kova yani. bock kiti için w34/70 ten 2 paket kullandım. w34/70 maya açıklamasında 2 paket öneriliyor. bu kiti de 21 derecede kurdum. yarın bu saatlerde 14 dereceye gelecek .

Kurulumu 21C yaptınız peki aşağıya çekecek misiniz ? Bu sıcaklıkta devam edecekseniz tek pakette sorun yok.
Fakat W34 ya da lager maişelemede 10-12C sıcaklık için litre başına 1 gr maya öneriliyor, bu da 2 paket ediyor.

Avrupa forumlarında yaptığım araştırmalardan sonra birçok kişinin aynı tip mayaları birlikte kullandığını gördüm. (Örn: ayrı pakette, farklı marka lager mayalarını beraber ) Hatta şu linkte direkt Coopers pilsner kitini lager tarzı mayşelemede kit mayası artı W34 ile kurup memnun kaldıkları yazıyor :
https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/13656/

Coopers Pilsner kitini 2 adet şotsuz dme + kit mayası ve W34 ile 18C’de başlatıp, 10-12C’ye indirerek fermente ettireceğim. Üşenmezsem son 2 gün Diasetil rest için 18C tekrar yükseltirim. Bakalım sonuç nasıl olacak…

Bu gece 14 dereceye çekeceğim. Kit açıklamasında içinden çıkan maya yeterli olduğu yazıyor. Yani içindeki maya yetmese lager koymazlardı diye düşünüyorum :). Coopers pilsner için yazdım bunu tabi.

Bock kitimde vardı. Onuda lager maya ile kullandım. Ancak w34/70 ten 2 tane attım buna

Gözlemlerimi yazayım şimdi. Dün w34/70 ile kurduğum kit yarım saat içinde hava çıkışı başladı. 1 saat içinde dakikada 4 5 baloncuk kadar oldu. Hızlı bir başlangıç oldu yani.

Coopers pilsner kurulumunda da 1 saat içinde şişme oldu kovada. Ancak 3 saat sonunda hava çıkışı gözlemlemedim. Şimdi kontrol ettiğimde 3 4 dakikada bir hava çıkışı gözlemleniyor. 12 saati geçti yani.

Sonuçları paylaşalım bakalım neler çıkacak…
Özellikle sizin FG ölçümünü merak ediyorum maya miktarından dolayı…
Dme ya da Lme kullandınız mı hiç ?

bock kit için koyu sıvı malt özü kullandım sadece. şeker yok. 2 paket w 34/70 lager maya ile. şu anda fokur fokur kaynıyor. çok hızlı hafa çıkışı var.

coopers pilsner için 2 tane kuru malt özü kullandım sadece. bunda da şeker yok. kendi mayasını kullandım sadece. şu anda 19 derecedeler. coopers çok yavaş ilerliyor.

sizin forumlarda okudum dediğiniz olay bu sanırım. fermantasyonu hızlandırmak için yapıyorlar maya eklemesini heralde. benim tahminim lager maya ile kurduğum bock kiti standart kitler ile aynı zamanda bitecek sanırım. ben yine de en az 10 13 gün bekledikten sonra bir ölçüm yapacağım. bakalım ne çıkacak.

FARKLI MAYALAR KARIŞTIRILARAK BİRA YAPILABİLİR Mİ?

Farklı maya çeşitlerini karıştırdığınızda fermenterinn içinde mikroorganizmalar arasında bir rekabet yaratmış olursunuz. Genelde o anki fermentasyon koşullarında en hızlı üreyen maya çeşidi diğerine baskın gelip fermentasyonu domine eder. Aynı besinleri yiyen maya çeşitleri arasında kardeşçe yaşam mümkün değildir. Bu yüzden karışım yaptığınızda genelde aldığınız sonuç, tek başına en hızlı üreyen mayayı kullandığınızda aldığınız sonuçtan farklı olmaz.

Bir diğer konu da karıştırılan mayaların tüm özelliklerini önceden deneyimlemek gerektiğidir. Hangi özelliğin hangi mayadan geldiğini anlamak için önemlidir. Elde edilecek biradaki tat farklarını anlamak ve değerlendirmek karıştırılan mayaların hangi tür birada hangi tadı verdiğini bilmekten geçiyor.

Karıştırmak İçin Bir Öneri

Eğer farklı mayaların tat profillerini nihai birada karışım olarak elde etmek istiyorsanız; elde ettiğiniz örneğin 20 litrelik şırayı iki adet 10 litrelik fermentere bölün, ayrı ayrı mayalarla fermantasyon yapın, fermantasyon bitiminde biraları karıştırıp şişeleyin. Bu şekilde çok daha kontrollü ve daha geniş bir tat gamına sahip bira elde edebilirsiniz.

Taylan Özdere

3 Beğeni

coopers ı kendi mayası ile tarif edildiği gibi yapıp denemek gerekli. dediğiniz gibi eğer maya eklemesi gerekiyorsa o zaman kendi mayasını iptal edip 2 paket aynı maya kullanmak daha mantıklı geliyor bu yazıyı okuyunca. riske girmeye gerek yok.

Bu şekil bir yazı da okudum yabancı forumlarda. Ama aksi yönde yazılar da okudum. Hatta bira mayası ile şarap mayasını bile karıştıranlar var meyvemsi tadlar almak için. Hatta fikirlerden kafam karışmıştı ve iki adet W34 alacaktım ama yukarıda da dediğim gibi bu şekilde 2 ayrı lager mayasını karıştırıp Coopers kitinde gayet olumlu sonuçlar alınmış olduğunu görünce denemeye karar verdim. Tadım zamanı gelince sonuçları yazarım, bu pazar kurucam kiti.

Ersin bey kit kurulumlarımız mayalar haric hemen hemen aynı. 2 paket dme, düşük sıcaklıkta fermentasyon vb. Eğer istanbuldaysanız beraber tadım yapıp farkları görebiliriz.

1 Beğeni

Avcılarda esnafım ben. hareket etmem bayağı zor. Ancak ziyaret etme imkanınız olursa her zaman beklerim. ancak şişeleme ne zaman yaparım, bira ne zaman olur bilmiyorum :slight_smile:

Ulaşım Linki

Anadolu yakasindayim ama h.sonu ugrayabilirim.
Aynen, en az 7 hafta sonra gorusebiliriz :slight_smile:

paranıza yazık olur, daha pasif olan maya işini yapamayacağı için daha hızlı çalışan maya karşısında savaşı kaybedecek

1 Beğeni

aynı mayadan bahsettim ben. sanırım cevabınız yanlış oldu.

coopers ı kendi mayası ile tek paket olarak mayaladım ben zaten.

performansa göre ikinci kurulumda coopers için kendi mayasını kullanmadan 2 tane w-34/70 kullanılabilir diye bir yorum yaptım ben :slight_smile:

1 Beğeni

bu benim de aklımda. bir sonraki kurulumumda coopers pilsneri lager olarak kurup 2 paket şerbetçiotsuz light dme ve 2 paket w34/70 kullanmayı düşünüyorum. bakalım sonuç nasıl olacak.

Ek bilgi vereyim. Coopers pilsnerin kendi mayası ile kurduğum kitte hava çıkışı çok azdı. 5 6 dakikada 1. sıcaklık olarak kurulumu 21 22 derecede yapmıştım. 24 saaten fazla bu şekilde kaldı.

ancak hava çıkışı yine aynıydı. acaba acaba diyerek korkuya kapıldım.

ancak sıcaklığı 15 dereceye alınca fokurdamaya başladı. 4 - 5 saniyede bir hava çıkışı var. gayet memnunum şu anda.

w34/70 ile kurduğum kit yarım saat içinde hava çıkışı başlamıştı zaten. şu anda da 1 - 2 saniyede bir hava çıkışı gözlemliyorum. tahmini olarak sıcaklık 15 - 16 arası bir şey. ortam sıcaklığı 14 ancak kovanın üzerindeki derece bunu gösteriyor.

kısa bir vdeo çektim

Kurulumu dün yaptım, hem kitteki maya ile hem de W34 ile fakat mayaları kite direkt dökmedim, maya ıslatma yapıp öyle döktüm… Sıcak su ayarını yanlış yaptığımdan 24 C’de kurmak zorunda kaldım ve hemen kovayı sıcaklığı 11-12 C olan garaja koydum. Sabah kalktığımda 16 saat sonra kova sıcaklığı 14 C idi ve saniyede bir gaz çıkışı vardı. Şu anda herşey yolunda görünüyor…

Benim pilsner maysenin og 1015’e dusmustu az once (9,5. gun), diasetil rest icin 18 C olan odaya aldim. 2 paket maya biraz hizli davrandi heralde…

Sizde durum nedir ?

bende bir kaç gün içinde export pilsner kurmayı dusunuyorum w3470 ile og 1015li değerlerdeyken bende diasetil resti icin sıcaklı 18-19 cıkarıcam ama bunun için bir haftadan sonra hergün ölçüm yapmamız gerekecek sanırım :slight_smile:

azda olsa hava çıkışı hala var bende. ölçüm yapmadım henüz. 11 14 derece bekliyor hala bende