Crystal şerbetçiotları ile pale ale


(biraci) #1

Bugün son tam tahıl biramı şişeledim. Salı günü işe gitmeyip :smiley: yenisini yapmayı düşünüyorum. Bu sefer IPA değil nisbeten düz bir pale ale yapmayı planlıyorum. Ancak her an karar değiştirip bir polaris single hop yapabilirim, bakalım salı sabahki ruh halime göre şekillenecek :slight_smile:
Birkaç hafta önce kavurduğum maltlar hala dinleniyorlar, bir sonraki de yerli ve milli :smiley: stout denemesi olacak muhtemelen.

Bu da tarifi :

HOME BREW RECIPE:
Title: crystal

Brew Method: BIAB
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 25 liters
Boil Gravity: 1.048
Efficiency: 70% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.057
Final Gravity: 1.011
ABV (standard): 6.03%
IBU (tinseth): 35.48
SRM (morey): 8.72

FERMENTABLES:
5 kg - American - Pale 2-Row (90.9%)
0.2 kg - American - Caramel / Crystal 30L (3.6%)
0.1 kg - American - Caramel / Crystal 60L (1.8%)
0.2 kg - Belgian Candi Sugar - Amber/Brown (3.6%)

HOPS:
15 g - Target, Type: Pellet, AA: 11.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 21.19
20 g - Crystal, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.56
20 g - Crystal, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 5 min, IBU: 1.96
40 g - Crystal, Type: Pellet, AA: 4, Use: Whirlpool for 30 min at 90 °C, IBU: 6.1
20 g - Saaz, Type: Pellet, AA: 3.5, Use: Whirlpool for 30 min at 90 °C, IBU: 2.67
20 g - Crystal, Type: Pellet, AA: 4, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:

  1. Infusion, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 23 L
  2. Sparge, Temp: 75 C, Time: 10 min, Amount: 5 L

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

Generated by Brewer’s Friend - http://www.brewersfriend.com/
Date: 2015-11-08 18:27 UTC
Recipe Last Updated: 2015-11-05 10:40 UTC


(biraci) #2

Aslında karamel maltı biraz arttırıp s-04 ile mayalayarak bir bitter mı yapsam diye de düşünüyorum…


(Cenk) #3

Eğer pale ale yapmaya karar verirsen, ileride yaparsam diye kendi IPA’m için bulduğum süper bir isim var, O’nu sana hediye edebilirim. Ama etiket yapmaktan üşenmeyip şişe üzerinde sergilemen lazım :smile:


(Cenk) #4

Bitter’in kralı var, ne zahmet ediyorsun :slight_smile:


(Barış Genç ) #5

İşe gitmezsen ne problem yaşarsın onu düşünüyorum. Konsantrasyon sıfır. .


(biraci) #6

Gelenekselliğe karşıyım, o yüzden traditional bitter yapmam :smile:


(biraci) #7

Zaten işyerinde bütün gün bira sitelerinde teknikleri tarifleri araştırıyorum 6 aydır :smiley:


(biraci) #8

Bu bira şu şekle dönüştü ve kovaya girdi:


(Pendik Artisanal) #9

Kaan Bey aroma açısından en çok hangi ş.otlarından verim aldınız?
Aroma adına ne gelirse gelsin, acılığı traditional bitter & IPA düzeyini çok da geçmeyeyim istiyorum. Piyasada Cascade, Hallertau Perle, Fuggles ve Styrian görünüyor, özellikle önerebileceğiniz var mı?


(biraci) #10

Aroma açısından Türkiye’de bulunabilenler arasından en mantıklı (hatta tek) seçim Cascade. Tropikal, narenciye aromaları veriyor biraya. Zaten kendisi klasik bir Amerikan aroma şerbetçiotu. Diğerleri özellikle dry hopping’de çok başarılı olmuyorlar.
Yurtdışından temin etme imkanınız varsa Simcoe, Centennial, Eldorado, Chinook gene bizzat kullanıp güzel sonuç aldığım şerbetçiotları.


(biraci) #11

Tabi aroma, yapılacak biraya ve birada istenen karaktere göre değişir. Ben daha çok aroma yazınca ilk akla gelen Amerikan IPA tarzı biralar için uygun olanları yazdım. Mesela bir English Bitter ya da Belgian Strong yapacaksanız bunların pek de yeri yok o tip biralarda :slight_smile:


(Pendik Artisanal) #12

Simcoe efsanesini bir deneyemedik. Bahsettiğiniz diğer otlarda da gözüm var ama maalesef bulunmuyor.
Yurt dışı tedarikte “yanında getirmek” dışında bir çözüm var mı?


(Pendik Artisanal) #13

Ben Bitter kit’e Candy Sugar ve Ş.otu ile aroma katayım diyordum ama…
Aromayı çok baskılayacak bir yapısı mı var?


(biraci) #14

Bitter kit hakkında yorum yapamayacağım, yapmadım çünkü. Ama tarz olarak malt ve şerbetçiotu aromasının dengeli olduğu bir bira olması gerek.

Kitlere aroma katmak amaçlı olarak bence en mantıklı yapılacak şey lager ya da pilsner kitlerine dry hopping yaparak ipa tarzına yaklaştırmak. İkisinde de yapmıştım zamanında, başarılı sayılabilecek örnekler çıkmıştı. Ama tabi tahıldan yapılmış gerçek bir IPA’nın yerini tutmuyor, gene de kitlerin düz hallerine göre daha iyi oluyor. (Eğer şerbetçiotu aroması seviyorsanız tabi)

Şerbetçiotu için yanında getirmek ya da birilerine ağlayarak “getirtmek” dışında tek seçenek ebay’den sipariş vermek. Ancak mevzuata göre karantina gerektiren madde olduğu için hiç gelmeyebiliyor o paket. Bazen şansa gelebiliyor da, ama tamamen piyango ve o parayı baştan çöpe atmayı kabul etmeniz gerek :slight_smile:
Ya da en güzeli yerli satıcılarımıza daha çok şerbetçiotu çeşidi getirin :wink: diye baskı yapmak.


(Pendik Artisanal) #15

Genel olarak dengeli, ben o dengeyi bir tık aromadan yana bozmak gayretindeyim (Fuller’s ESB ve London Pride bu tarzın kolay bulunur örnekleri). Cascade’ye yükleniyorum bu durumda.

Şerbetçiotu için @Taylan Bey ser verip sır vermiyor gönderi kaçırmadıysam. Amarillo, Ahtanum, Simcoe, Centennial, Citra, Chinook, Eldorado, hatta Nelson Sauvin ne varsa bekliyoruz.

Yine de bir iki e-bay feda hamlesi yapacağım.


(biraci) #16

Cascade İngiliz tiplerinde pek kullanılan bir ot değil ama. Ayrıca çok yoğun bir aroma veriyor, illa dry hop olarak kullanacağım diyorsanız çok az kullanın (20-30 gram gibi) bence. Aslında bitter’e dry hop yapmanın “oluru” East Kent Goldins, ama olanaklar kısıtlı :slight_smile:


(Pendik Artisanal) #17

Dry olarak kullanacağım keza kit için en uygun/kolay yöntem gibi.
Klasik 40 şişelik (20 litre) bir kit için öneriniz 20-30 gram sanıyorum?


(biraci) #18

İstediğiniz aroma yoğunluğuna göre değişir. 20 gramdan 100 grama kadar :slight_smile: 20 gram hafif ve tatlı bir aroma verirken 100 gram bir “hop bomb” yapar.


(Pendik Artisanal) #19

İkinci fermantasyonda 40-50 gramla girip deneye yanıla bulayım o zaman. Bomba yapımını elimde 3-4 farklı ş.otu olacağı zamana öteliyorum, tek türle boğmayalım kovayı. :smiley:


(Pendik Artisanal) #20

@kaan_gok Sizce dryhop sonrası kalan şerbetçi otunu nasıl değerlendirebiliriz? :smiley:
Bunların aromasından faydalanmış acılığına dokunmamış oluyoruz sanki? Az veya çok bi alfa asitleri var bunların. Dry hop sonrası peletleri atınca yarısını kullanmış yarısını atmış hissediyorum.