Dunkelweizen denemesi

Merhaba, ilk deneme olarak partial mash/all grain i ilk araştırmamı sağlana dunkelweizen yaparak başlamak istedim. Pazar günü ısıtıcımın patlamasından ötürü henüz yapımını gerçekleştiremedim, bu arada hazırladığım tarifi paylaşmak istedim. Aslında 2.25 kg buğday, 0.7 kg vienna kullanmayı düşünüyodum ama viennanın sktsinin yakın olması ve düşük verim alma ihtimalimden ötürü hepsini kullanmaya karar verdim. 70in altında kalırsam standart bir dunkelweizen, üstüne çıkabilirsem tap 6 benzeri hafif yüksek alkollü koyu renkli bir buğday birası olacak gibi görünüyor. Su miktarlarından da emin olamadığım için şu an çok fazla değişken var son ürünün durumu için.

Kaynamanın yarısına geldi! Kaynamaya 24 litre civarı başladım tahminen, taşmasın diye üzerindeki köpükleşen kısmı almak zorunda kaldım umarım bi zararı olmaz. Resimler bitince yarın geliyo yatağa zor atıcam kendimi şu an :smiley:

5 Beğeni

%70 yazıyo ama %60a düşebilecekmiş gibi hazırladım tarifi, burda satılan döküm değirmenden almıştım. Mayşelemeyi torbayla yapacağım ~25l hacimli bi tencerede. 15 litre ile mashleyip 12 litre kadar da batch sparge düşünüyorum. Biab yapacağım için tahılı olabildiğinde ince kırmayı planlıyorum. 1-2 ufak hacimli denemem oldu ama verim hesaplamamıştım.

Dediğinize geldim 60 civarı çıktı verim 16 litre kadar alabildim fermentere, 1 saat olabilcek en vigorous şekilde kaynadığı için sanırım. Serpantin çok başarılı olmuş musluk suyunun da çok soğuk olmasıyla 5 dakikada 30 derece civarına indi.

Sabah çıkmadan tekrar baktım 17 litre varmış kovada, 1 litre de döktüm desek 18 litrede %67 gibi bi verim oluyo. Böyle düşününce biraz daha iyi gibi sanki

1 Beğeni

Benim de viennanın sktsi 3-4 gün geçmişti, ilk hesapta 0.7kg kullancaktım o yüzden 1 kgye tamamlamak durumunda kaldım.

Son kullanma tarihlerini o kadar takılmayın. Maltı iyi koşullarda saklarsanız 1 yıl sonra bile kullanabilirsiniz. En kötü %10-20 fazla kullanmanız gerekebilir. Aromatik malt piyasada olmadığından kavurma olaylarından sıkılmıştım. Tarif hazırlıyorsunuz malt kavuruyosun sonra ekran başında bu L80 mi L60 mı diye bakıyorsun, can sıkıcı. Tek tür malt olunca üretimi bırakmıştım. Skt si bir hayli geçmiş 25 kg malt uzun bir süre yattı öyle. 15 kg mı sonradan sıkıntısız kullandım ama son kalan 10 kg böceklendi. Ki böceklendiğini anladıktan 3 hafta önce hiçbir şey yoktu. Son seferinde ağzını iyi kapayamadım heralde. Evde 55 kg malt duruyor hala. Planım hazirana kalmadan bitirmek.

Saklama için bir arkadaştan öğrendiğim taktik, cam damacana, kapak ve bolcana streç film… Yerden 15 cm filan yüksekte, altında ahşap bir şey olursa daha iyiymiş. Serhat ve annem sağolsun.

Çektiğim fotoğrafları koymayı unutmuşum buraya, serpantin kendi halinde dik duramasa bile performansı son derece iyi :smiley:





4 Beğeni

Bugün yoğunluk ölçtüm 1012 çıktı, hafta sonu şişeleyeceğim sanırım. Yabancı forumlarda da oluşan esterleri kaybetmemek için erken şişelemek gerektiği yazıyodu.

Bugün şişeledim, sadece 31 şişe alabildim sonuncu da zor doldu tahmin ettiğimden fazla tortu çıktı.

Tadına baktınız mı @MertKosova ?

Evet içiyorum arada bir, ben çok beğendim yarın arkadaşlara da tattıracağım. Bi de m20 ile denicem 1-2 batch sonra.

8 Beğeni

peki dunkelweizeni partial-mash yöntemiyle yapmak mümkün mü? malum sitede kit sıkıntısı yaşanıyor bende tarwebier kitini baz alıp carafa malt ile partial-mash yapayım diyorum. normal kit 15litre zaten onu sabit tutup 100 200 gr kadar carafa1 kullanayım diyorum. sizce sonuç nasıl olur?

Carafayla beraber biraz da karamel malt kullanmak gerekir sanırım ama mümkün tabi ki.

1 Beğeni

Selamlar. Aşağıdaki linkte epey konusmustuk. Benim de bir tarifim var, begenilen bir bira olmustu .belki yardımcı olur.

2 Beğeni

Çok guzel görunüyor biraniz elinize sağlık, receteyi 1 2 haftaya deneyebilirim bundan mutevellit bir sorum olucaktı og fg degerleri recetede yazdigı gibi mi cıktı?

OG doğru çıktı diye hatırlıyorum ama calculatorlar FGyi tam hesaplayamıyor çok fazla değişken var onunla ilgili. Yalnız çok tarzına uygun bir bira olmamıştı, dunkelweizenın siyahtan bir tık daha açık renkli olmalı ve kavruk tatlar çok çok az olmalı. İkinci versiyonunu henüz kaynatmaya fırsatını bulamadım ama tarifi hazırlamıştım. Mandarina bavaria buzlukta olduğu için seçtim yoksa herhangi bir alman otu olabilir, maya yerine de M20 olabilir.

2 Beğeni

Çok tesekkurler yeni tarfinizi de kaydetttim elimde mittelfruh ve tethnang var serbetci otu olarak kullanilabilir kanimca geri kalani degistirmeden bir deneme yaparim saolun tekrardan