Duran fermantasyon neden tekrar başlar (enfeksiyon?)


( Alper Aydınay) #1

Değerli Üstadlar;

3 hafta önce 3.ncü Pilsner kitimi kurdum (750 gr. şeker ve 1 paket kuru maltözü) 10-12 gün sonra gaz çıkışı tamamen durmuş hatta kilitteki seviye eşitlenmeye başlamıştı. 2. haftanın sonunda kiliti çıkarıp kovanın kapağını birkaç saniyeliğine aralayarak 20 gr. Saaz ekledim ve hemen kapağı sıkıca kapatarak ucunu starsan’a batırdığım kilidi tekrar taktım. Bugün tam 3. hafta bitti ve şişelemeye hazırlanırken kilitten tekrar dakikada 3-4 kabarcık gaz çıkışı olduğunu fark ettim. Bu normal midir? bir enfeksiyon göstergesi olabilir mi? bu durumda şişeleme yapmalı mıyım?

Yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.


(biraci) #2

Gaz çıkışı, fermantasyonun devam ettiğinin birebir göstergesi değildir. Başka sebeplerden de gaz çıkabilir. Isı değişimi, kovanın sallanması, şerbetçiotu eklenmesi :slight_smile: gibi sebeplerle. Fermantasyonun seyrinin kesin göstergesi numune alıp yoğunluğuna bakmaktır. Günden güne azalıyorsa devam ediyordur, 3 gün sabit kaldıysa bitmiştir.


( Alper Aydınay) #3

Çok teşekkürler, bugün bi ölçüm yapacağım, 1006 - 1008 gibi bi yere geldiyse şişelemeyi düşünüyorum.