Evde bira üretmek yasal mı?


(Efe Rüzgar) #1

Evet 4733 sayılı yasanın 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde bira üretmek yasal.

Söz konusu madde şu şekilde:

“MADDE 8 – Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, Kurumdan tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Maddede de belirtildiği üzere yasal olan yalnız fermente alkollü içkiler, distile alkollü içkilerin üretimi ise tesis kurma ve faaliyet izni alınmadığı takdirde suç teşkil ediyor.

Bu anlamda ülkemizde evde içki üretiminin yasal durumu hakkında şöyle bir mevzuat gelişimi söz konusu:

4733 Sayılı Yasanın 8. maddesi öncesinde şu şekildeydi:

“Kuruluş ve faaliyet iznini almadan tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkiler üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenlere; işyerleri veya ikametgâhlarında söz konusu maddeleri üretenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ikiyüzyirmibeş milyon liradan az olmamak üzere üretilmiş tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkiler piyasa değerinin on katı tutarında ağır para cezası verilir.”

Bu haliyle evde kendi ihtiyacı için bile olsa alkollü içki üretmek değişiklikten önce yasadışıydı ve suç teşkil etmekteydi.

Akabinde 03.04.2008 tarihinde TBMM de kabul edilerek 15.04.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5252 sayılı yasa ile 4733 sayılı yasanın 8. maddesine:

“Ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde…”

İbaresi eklendi böylece evde fermente alkollü içki üretmek yasayla korunan bir hak haline gelirken izinsiz distile alkollü içki üretimi yasaklanmış oldu.

Özet geçecek olursak:

-Yılda 350 litreye kadar fermente alkollü içki (bira, şarap, cider…) üretmek yasal.
-Distile alkollü içkileri (rakı, viski, votka…) izinsiz üretmek zinhar suç.


(Mert Erkol) #2

Distile içkiler konusundaki yasağa sonuna kadar taraftarım.

Yaşanan onca şeyden sonra.


(biraci) #3

O yaşananlar distilasyon sonucu oluşan mevzular değil, adamlar sanayi tipi metil alkolü boca ediyor içkiye kah çıkarcılıktan, kah bir şey olmazcılıktan. Ne kadar kötü distilasyon yapılırsa yapılsın, adam öldürecek, kör edecek kadar metil alkol oluşmuyor aslında. En fazla sağlam baş ağrısı yapar :slight_smile: Ama tabi karmaşık bir süreç, bence de gerek yok uğraşmaya. Bira gibi çok tüketilen bir şey de değil zaten, ve güzel yapmak için ciddi ekipmana ihtiyaç var. Evde peated bir single malt yapmaya çalıştığımı düşünemiyorum ben pek :smiley:

Şurada konu ile ilgili bilgi var: http://homedistiller.org/intro/methanol/blind
Toksik dozda metanol almanız için evde çok kötü distile edilmiş içkiden 11 litre gibi abartılı miktarlar içmeniz gerekiyor :slight_smile:


(fatihgulcicek) #4

Evde yapılan distile içkilerin zehirleme ihtimali yok. Yine kanunen yasak o ayrı.

Bazı meyvelerde bulunan pektin, fermentasyon sırasında metanole dönüşür. Ancak oldukça iz miktarda metanol oluşur. En kötü damıtım ve hammadde tercihinde bile 1 litre %100 alkolde 5-6 gram metanol oluşabilir. Pektin Erik, incir, armut, portakal gibi meyvelerde daha fazladır. üzümde daha az, buğday ve arpa maltlarında ise yok denecek seviyededir. Metanolün kaynama noktası düşük olduğu için ilk gelen 200 ml atılırsa bu az miktardaki metanolden de kurtulursunuz.

Zehirlenme vakalarının sebebi, bu sahtekarların bildiğimiz sanayi tipi metanol kullanmalarından kaynaklanıyor. (Metanol, odun talaşı, doğalgaz ve kok kömürü gibi maddelerden üretilir) Çünkü etanolü keyfe keder temin etmek zordur. İzinsiz faturasız satılmaz.


(Mert Erkol) #5

http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/showProductDetail.do?psi=7815632&shopCategoryId=37213 neredeyse her migrosta var hocam.


(fatihgulcicek) #6

Var ama o fiyatlar sahteciliğe imkan tanımaz. Örneğin tıbbi amaçlı etanolün fiyatı kalitesine göre 60 kuruş ile 2 lira arası değişiyor. (litre fiyatı) Denatüre edilmediyse verdiğiniz linkteki ürünle bir fark yok arasında. Hatta daha iyidir. Sebebi basit. Vergi olmuyor. O yüzden satışı takip edilir.


(Ezio Auditore) #7

Yıllık 350 Litre sınırını kim denetliyor? 350 Litreden fazla yaparsak, yarısını da kardeşim üretti diyebiliyor muyuz? :slight_smile:


(Efe Rüzgar) #8

Bu sınırı kimse denetlemiyor. Buradaki ölçüt hakkınızda ihbar yapılması halinde üretim yaptığınız yerdeki ekipmanın üretim kapasitesi olacaktır. Yani atıyorum tek seferde 500 litre üretim yapmaya elverişli bir ekipmanın bulunması üretimin ticari olduğuna yorumlanabilir


(Levent Bali) #9

bence de, kanunda “yıllık 350 litre” yazmıyor, “350 litre” yazıyor sadece.

benim yorumum da tek seferde 350 litreden fazla üretmek yasak yönünde ama tabi hukukçu değilim :slight_smile:


(Ezio Auditore) #10

Bence kesin avukat olmalıymışsınız. Yetenek var :wink:


(biraci) #11

Toplam 350 litre olmasın da :smiley:


(Efe Rüzgar) #12

Kanunun gerekçesinde ve diger maddelerdeki tum uretim kapesiteleri yillik verildiği icin boyle yorumladim.

Avukat da olsam hata yapabilirim elbette :slight_smile:


(Alp ) #13

Arkadaşlar bu 350 litre konusu, eğer biri şikayet eder de polis evinizi basarsa kaç litre ev yapımı fermente içki bulacağına bağlı.

Yani evde 350 litre bulursa mesele yok, 351 litre bulursa başınız dertte.

Yani kimse size “burada 350 litre var, ama sen bir sene boyunca kaç şişe yaptın da içtin” diye bir şey sormuyor. Datça’da benzer bir durumla karşılaşan arkadaşım var, oradan biliyorum. Zaten bu açıdan ispatlanması imkansız bir durum olduğundan, hukuk alanının dışında kalıyor.