Export pilsner bira kiti


(Tunç Şahin) #1

Beyler uzun bir aradan sonra tekrar bir kova yapacağım. Export Pilsner deneyen var mı? İçinden çıkan mayayı merak ediyorum.İçinden çıkan mayayı mı kullansam yoksa W-34/70 Lager Bira Mayasını denesem bilen var mı acaba? Bir de 23 litre için bu mayadan en az 2 tane almam gerekiyor sanırım.

Şimdiden teşekkürler.


(Serim Paker) #2

Ben denedim. 1 paket light dme ve 650gr şeker kullandım.Kit mayasını kullandım (Mert duymasın) 18. gün şişeledim halen içiyorum.

Gayet hafif lezetli güzel bir bira.


(Şişede Enaz BİRAY) #3

Yarın şişeliyorum köftehorları.
3 hafta sonra yorum yazacağımdır.


(Tunç Şahin) #4

Tadı nasıl hocam? Hangi biraya benziyor?
Biraz daha gövdeli olmadı olması icin ekstra ne yapabilirim?


(Onur) #5

Tereddütle aldığım bu muntons export pilsner kitini renginden dolayı muntons pilsnerden daha çok sevdim, biraz daha amber renkli bu kit, 21 gün kovada 12 günde şişede (1, 25kg şeker+Orjinal kit mayası 23 lt.) süper olmuş,ağızda acılık bırakmayan hoş içimli(azıcık gövdesiz) bu birayı pilsner severlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Bence yarım kg. şerbetçiotlu kuru malt özü ve 0,75 kg şeker ile tadından içilmez…


(Şişede Enaz BİRAY) #6

Yudumladıktan sonra gerilerden gelen tadı sonunda tanımladım,
Yeşil zeytin.


(Boo Beer) #7

Dün akşam mayaladım kiti, 500gr dme ve 500gr şerbetçi otlu dme ile mayaladım. Kitten çıkan mayayı kullandım.

20 saat geçti neredeyse ama hala hava kilidindeki su seviyeleri eşit. Kaçak olmasın diye streçle de sardım etrafını. 2 kovanın sıcaklığı 18 ama pisner şu anda 17 derecede. Fermantasyon başlamamış gibi.

Acaba sıcaklık çok mu düşük kaldı? :confused: birde kitten çıkan mayayı buzdolabına koymuştum bozulmasın diye. Acaba zararı olmuş mudur?


(antipanik) #8

Bu başlığı yeni farkettim.
Export pilsneri ben kasım başında kurdum şişeledim ve şişelerde 10 gün önce bitti.

Tek kelimeyle harika bir kitti.
Stoğu olsa yenisini sipariş edecektim.
Gelince tekrar sipariş edeceğim.
Benim kurulum:
1 adet export pilsner kit
2 adet şerbetçi otlu 0.5 kg Dme
23,5 lt toplam.
8 gün kova ve 14 gün şişe.

50 cl şişede 5.4 gr şeker ile şişelendi.
Şişe şekeri haricinde şeker koymadım.

Benim kova 22-23 C de çalıştığı için 8 günde yoğunluk sabitlendiği için şişeledim.

Bol gövdeli hafif acımsı şerbetçi otu tadı ile çok keyifli bir içim oldu.
Herkese tavsiye ederim.:slight_smile:


(Koko) #9

Hava kilidinin cevresini de sardınız di mi?
48 saate kadar bekleyin.
Sıcaklık biraz düşükmüş, 20 derecenin az üstü mayalanma başlangici için daha cabuk tepki veriyor.
Mayalar buzdolabindan ciktigi için soguk kalmiş olabilir, isindikca kendine gelecektir.
Kova kapagi disari dogru bombe yaptıysa dogru yondesiniz.
48 saat sonra da hareket olmazsa (daha önce denemeyin derim) kovayı biraz biraz calkalayin.

Bir dahakine mayalari uyandırmayı deneyin, detaylar maya sayfalarinda mevcut.

Export pilsner gercekten enfes bira.


(antipanik) #10

Kovayı ısıtma imkanınız varsa 22-23 C ye kovayı ısıtın. (Isıtma kemeri vb. İle)
Ya da 22 C lik bir ortama taşıyın.

Kovanın üstündeki derece 21 C yi görünce…En geç iki üç saatte çalışmaya başlar tahminim.

Çünkü mayalar 21-25 aralığında uyanıyor.

Yeni kit kurarsanız da maya eklerken kovada bu aralığı yani 21-25 C yi tutturmaya çalışın.
O zaman 2 saatte maya çalışmaya başlar.:grinning:

Benim şu ana kadar kitlerde hep böyle oldu.
Sadece bir kitte kovayı tam 18-21 aralığına (ideal aralık dendiği için) ayarlamıştım. O zaman 16 saatte gaz çıkışı başlamıştı.
Özetle Uyanma tamamen sıcaklıkla ilgili. (Maya eski veya bozuk değilse).

Not: kovayı çalkalamak bence gereksiz ve riskli
Hava kilidine şerbet girebilir ve köpürme yapar.
O da zamanla suyu dışarı atar. Kova hava alır ve okside olur.

İlave: kova kapağını tekrar sıkıca bastırın. Musluk vb kaçak varmı güçlü ışıkla bakın bence.:slight_smile:


(Boo Beer) #11

Bende aynı şekilde düşündüm, her yerini kontrol edip bantladım iyice, kaçak gözükmüyordu. Sıcaklığıda arttırdım. Yarın işten gelince bakacağım artık. Eğer hala hava çıkışı yoksa yeni maya ekleyeceğim :pensive:


(Koko) #12

Bir defasında başıma gedi, 48 saatte fermentasyon başlamadı. Su seviyeleri kardeşlik paktı imzalamış gibi eşit… Git, gel, yok arkadaş.
Streçli kova, bantlı kapak, hava kilidi sapasağlam, bi terslik var…
Şerbet 21 derecede iken kurduğum kitte, hem de, daha önceden uyanma işlemi yaptığım S-04 mayalar (kit standart pilsner idi).
Oda sıcaklığı 21-22.
Ben karalar bağlıyorum…

Forumu hallaç pamuğu gibi attım, baktım söylenen herşeyi yapmışım.
Neden sonra birinin kovayı salla önerisine denk geldim.
Sallar sallamaz içinden hava kabarcıkları çıkmaya başladı. Püskürdü desem yeridir.
@antipanik doğru demiş, mayşe püskürdü, hava kilidini berbat etti.
Hemen çıkart, temizle, arındır. Tekrar yerleştirdim.
Öylesine kabarcık çıkmaya başladı ki, sanki o anı beklemiş mayalar.
Yarım gün içinde kova üzerindeki kristal termometre maksimumdaydı.
Fırtınalar kopuyordu kovada (hemen soğutma işlemleri başlatıldı tabii).

Kıssadan payıma düşen:
1- acaba sallamasaydım biraz sonra kendinden başlacak mıydı?
2- bir daha 48 saat başlamasa yine kovayı çalkalarım, ama kurarkenki gibi değil, usul usul.

Not: %6’lık kurduğum export pilsneri özlüyorum.
1 kg şeker, 1 paket ŞOlu Light DME, o zaman el mecburdu, kit mayası.
Siteye gelir gelmez tekrar alacağım.


(antipanik) #13

Sallamayı hafif hafif yapıyorum hocam. O da çok mecbur kalırsam.
Ben maya eklerken elimde 5 lt soğuk ve normal su oluyor
Kova göstergede 23-24 C görmeye çalışıyorum.

Örnek: kova 21 lt de ve 23 C gösteriyor.
Tencerede kalan 0.5 lt kaynamış suyu ekliyorum.
Yada kova 25 gösteriyor. 1-2 lt soğuk su ekliyorum.
Kovada 23-24 C görürsek ve ortamda 20C civarıysa … sal mayaları kovaya gitsin…:grinning:
Kabarcık çıkması iki saati bile bulmuyor…

O şartlarda mayalar “azıyor”…:laughing:


(Boo Beer) #14

Mayaların işine akıl ermiyor :smiley: bende karalar bağlamıştım. Neyseki sıcaklığı arttırınca düzeldi sorun.
Ama çalkalama olayını ben Smugglers kitinde yapmıştım dediğiniz gibi işe yaramıştı


(Ferhat C) #15

Bir çok insanın atladığı nokta mayayı serpmeden kovayı hunharca en az iki dakika sallamak. Mayaların iyi çalışması için oksijene ihtiyacı var.


(Orhun Seydik) #16

İlk export pilsner kitimi 23 Mart tarihinde kit mayası ve 1,3kg ile kurdum. Mayalama süreci diğer kitlerle benzer yol aldı. Şimdi şişede olgunlaşmasını bekliyorum.
Aynı kiti 8 Nisanda 1,5kg LME ve 1xS-189 maya ile kurdum. Şişeleme şekeri olarak iki adet 360grx750 kullandım. Fakat bu kitte çok hızlı başladı mayalanma ve kova tek kelime ile kudurdu. Normalde hiç koku olmazdı ancak bu sefer yoğun koku oldu. Hatta kileri havalandırmam gerekti koku kapalı kalınca yumurta gibi bir kokuya döndü. Şimdi bugün itibari ile gaz çıkışı normale döndü, koku da kesildi. Merakla bekliyorum sonucu.


(Serkan) #17

Arkadaşlar export pilsner kitini kurdum ve portakal kişniş ile modifiye etmek istiyorum. Acaba nasıl olur. Lütfen yardım. Deneyen var mı? Nasıl olur?

(Buğday birası kalmamıştı sitelerde ben de mecburen export pilsner almıştım)


(Melih) #18

5 gün önce şişelediğim export pilsner’imi 2 paket şerbetçi otlu dme ve 250 gr şekerle kurmuştum. Dün denemek için bir şişe açtım. Gaza az diyemiyorum ama lezzet mükemmeldi. Şişedeki 2. haftanın sonunda muhtemelen içmeye doyamayacağım biralarım olacak. Muhtemelen bu kitten devam edeceğim.


(Şişede Enaz BİRAY) #19

Erkenden tüketip sonradan pişman olmamanız adına;
Minimum 6. haftasından sonra tadımlara başlamanızı şiddetle öneririm.
En harika zamanları ise 3 aydan sonra oluşuyor.


(Melih) #20

Hocam 5 günlük sonuç fena değildi. 2 haftalıkken mükemmel olacaktır. 6 hafta bekleyebileceğimi sanmıyorum :smiley: