Fazla Şişeleme Şekeri Acil yardım


(Emre Ermiş) #1

16/08/2018 tarihinde saat 23:00 da şişelemeye başladığım biralarımı bugün fark ettim. Yapım setinin içinden çıkan şeker ölçeğine göre küp şekercilerin kafamı karıştırması sonucu 2 ölçek şeker koydum. Şişelerimin patlamaması için neler yapmalıyım nasıl önlemler almalıyım en korktuğum şeyin başıma gelmemesi için.


(Erdoğan) #2

Merhaba,
Aşağıdaki konuya göz atmanızı tavsiye ederim.


(Brewmetheus) #3

Merhaba

  • Bira kitiniz:
  • OG
  • FG
  • Bira şişenizin büyüklüğü
  • Şeker ölçeğinin hangi gözü

Bu faktörlerin bilinmesi halinde daha doğru cevap verilebilir diye düşünüyorum.

Şişelerin patlayacağı kadar, aşırı gazlanmanın olduğu durumlarda, şişe kapakları çok hafif gevşetilerek aşırı gazın tahliye edilebildiği ile ilgili yazı ve videolar görmüştüm, arama yaparsanız siz de bunlara erişebilirsiniz.

Kolay gelsin,
Selamlar


(Emre Ermiş) #4

bira kitim başlangıç seti ile gelen kit şişelerim 50cc şeker ölçeğininide 50lik için olan kısmını kullandım.


(bakkalamca) #5

yapacak fazla birşey yok. 4 gr yerine 8 gr şeker koymuşsun. yani litre bağına 16 gr yapar. şişeleme için inanılmaz fazla bir rakam. hepsini tekrar kovaya boşaltıp fermentasyona bırak. fermentasyon tamamlanınca , f.g. ölçümü yapıp 1010 altına indiğinden emin olup tekrar şişelemen lazım. en günenilir metod bu. yada belirli aralıklarla şişelerin ağzını açıp tekrar kapatarak fazla CO2 yi alman lazım ama , neye göre veya ne zaman alabilirsin pek standart noktalar içermiyor bu yöntem.


(Emre Ermiş) #6

Şimdi hocam 46 şişeden yaklaşım 16-20 şişesine 8 mg koydum acaba şişeleri açıp tekrar kovaya doldursam ordan da tekrar şişelersem sorunumu çözebilir miyim ? Bu sefer aşağı yukarı şişe başı 5.5 gr şeker koymuş gibi olacak.


(antipanik) #7

Şişeleri kovaya boşaltırken bira okside olur.
Bu doğru bir karar değil.
Onun yerine şişe kapağı açıp hızlıca tekrar kapaklamak daha mantıklı.

Evde bira yapımı ile ilgili Alman menşeli kitapta bu yazıyordu. (Telli contalı kapak için)
Ancak bunu metal kapak için de hızlıca yapabiliriz.
Plastik kapak da çok kolay gevşet pıss yaptır sık gitsin :blush:


(Emre Ermiş) #8

Peki bunu bir kere yapmam yeterlimidir yoksa belli aralıklarla bu işlemi tekrarlamam mı gerekir?


(antipanik) #9

Zaten 16.07 de şişelendiyse bir ay geçmiş ve şekerin tamamı sindirilmiştir. Mümkün olduğu kadar gazın tamamı çıkmayacak şekilde hızlı kapatsanız iyi olur.
Gazlanma şişede normalde 1 haftada biter. Dolayısıyla şu ana kadar patlama olmadıysada açarken taşma olacaktır.
Acaba hangi kapak kullandınız?


(Emre Ermiş) #10

Yanlış yazmışım şimdi fark ettim 16/08 de yani dün şişeledim daha. beyaz kapak kullandım.


(bakkalamca) #11

daha dün şişelenmiş yalnız. çokta okside olacağını sanmıyorum. yada bir tanesinden önce bir f.g. mi almalı ki acaba?


(antipanik) #12

Tamam o zaman. Ortam sıcaklığı da biraz yüksek. Bence yarından sonra 19.08 gibi, 3 gün dolunca iki kişi organize olsun.;
Biri hızlıca eski kapağı açıp öteki yeni kapak taksın. Her şişe sırayla bu şekilde olur.:blush:


(antipanik) #13

Yok okside olması dün şişelenmesiyle ilgili değil.
Şişeyi dökerken hava alır ve okside olur.
Biranın havayla mümkün olduğunca temas etmemesi gerek.