Fermantasyon ısı değişimi


(çetin ergun) #1

Herkeze merhaba,
İlk kitimi muntos pilsener olarak kurdum.Fermantasyon kovasının ısısını forumdan okuyarak öğrendiğim şekilde 1.5 lt.lik pet şişeler ile yapıyorum.Kovayı kitin geldiği karton koliye koydum.etrafını plastik masa örtüsü ile sardım ve işe yarıyor.
Isı 23 /24 lere gelince su şişelerini yeni donmuş olanlarla değiştiriyorum. 4/5 Saat içersinde ısı 20/21 dereceye iniyor, sular eridikçe ısı tekrar yükseliyor ve ben tekrar suları değiştiriyorum.ısı yine düşüyor.
Sorum şu:Bu şekilde ısı değişikliği biranın kalitesinde bir problem yaratacakmıdır?Ya da ısıyı sabitlemenin pratik bir yolu varmıdır?


(Rahim Şanlı) #2

inşaat straforlarından alıp bir kutu yapmanız şart. o zaman istediğiniz hava koşulunda, kova 20 dereceye sabitlenince, 2 adet 1.5 luk şişe 24 saate yakın ısıyı tutabiliyor.

ısının sabit olması elzem bir durum olmasa da, mayaların strese girmesini istemeyiz.

18-22 arasında gidip gelebilir ama 23-24’leri görüyor olmanız biradan dha çok şaraba yakın bir tat elde etmenize sebep verecektir.


(çetin ergun) #3

Teşekkür ederim Rahim bey,
İlk yapım acemiliği,ikincisinde mutlaka straforlu bir kutu edineceğim.
Lezzetli biralar dileğiyle…