Fermantasyon sonu

arkadaşlar uzunnca bi bekleyişten sonra(8 gün 17~19 derece 12 gün 19~22 derece aralığında beklettim.) yarın 21. gün ve ben aldıgım hidrometre ile ölçüm yapmayı düşünüyorum ama hala hava kilidindeki su eşitlenmedi ve gaz çıkışıda devam ediyor tahminimce fg 1010 dan az çıkacak ama su seviyesi eşitlenene kadar beklemelimiyim yoksa 1010 altını görürsem şişelemelimiyim ?

Bence önce ölç
bu parametreye göre karar vermek daha kolay olur.

Beklersen iyi olur diyorlar ama beklemesende çok sorun olacağını sanmıyorum… yüksek alkollü bir kit mi kurdun?

Bira yapım kılavuzu madde 23:

Yoğunluk Ölçer ile ölçüm yapın: Yoğunluk ölçer (hidrometre) mayalanmanın bittiğini anlamanın en sağlıklı yoludur. Eğer ölçüm setin varsa (butikbira.com/olcum) yaptığın ölçümler 1,010’un altına indiğinde veya 3 gün arayla yaptığın ölçümler aynı değeri göstermeye başladığında 2 hafta
beklemeden şişelemeye geçebilirsin.

1 Beğeni

Benim konudan gorebilirsin ayni kitlerin farkliligini ve tam orneklemeyi.

Edit : Tabiki 3-5 gün dedim ama 3 dk sonra ölçüm aldım.

  1. kova 13. gününde olan 1011 olarak çıktı Kit açıklamasında 1008 gibi şişeleyebilirsiniz yazıyordu.
  2. kova 7. gün 1012 çıktı :confused:
    iki örnek de 20 derece dışarıda da ölçtüm.
  3. tadı lager denemediğim için çok net değilim ama güzel.
  4. tadı sonda böyle bi eksilik gibi bir tat bıraktı üst damakta (siz anladınız işte )
    Daha önce tadan da yok burdan sonrası baya eğlenceli olacak :slight_smile:

.2. Edit : Sanirim azicik sakin kafa durup dusunmek lazim hep :blush:
Yani tamamen tahmin tabiki de 7 gun olan da mayalar sanirim temizlik islemini bitirmedigi icin eksilik soz konusu.

muntons pilsner kurdum ilk kitim

Hava kilidinin eşitlenmesi sadece kova ve dış ortamdaki basınçın eşit olması demektir, fermantasyon’un bitip bitmediğini genelde belirtmiyor. 2-3 gün arka arkaya alacağınız ölçümlerin aynı olması ya da benim yaptığım gibi 3 hafta bekledikten sonra şişeleyebilirsiniz.

Gaz çıkışı devam ediyorsa şişeleme yapmayın. Gazlanmasını doğru ayarlamak çok zorlaşır, biranızın aşırı gazlı olma olasılığı artar, normalde tortuda olacak bazı mayalar ve kalıntılar biranızdaki tortu miktarını arttırır.

Gaz çıkışı bittiği günün ertesi şişeleyebilirsiniz.