Fermentasyon başlamıyor ise :)


(mehmet ) #1

Fermentasyon başlamıyor!

Yani, gaz çıkışı yok diye böyle deniyor genelde; Kova gaz kaçırıyordur. kaçakları kapatın, starsun’ı bir sprey ile püskürtün,kaçak olan yerde baloncuklar oluşur, fermentasyonu görürsünüz.

Kovanın içinde kabarma, köpük izi oluşmuşsa fermentasyon gayet iyi başlamıştır merak etmeyin.

Kapak şişmişse, hafifce bastırınca hava kilidinde kabarcık görürseniz, yine sorun yok. Köpük çok fazla ise, hava kilidini tıkamış olabilir. Bu da gaz çıkışını keser, kapağı azcık bastırıp, hava kilidinden kabarcık çıkıyor mu kontrol edin. Çıkmıyorsa hava kilidini çıkartıp temizleyin. 5, 10 dakika da içeri oksijen dolmaz.Kovanın içindeki karbondioksit hava girişini engeller. İsterseniz deliği pamukla kapatın.

Fermentasyon başlayınca başlarda, kovanın sıcaklığı artar bu da referans olabilir.

Koklayarak da alkol kokusunu alırsanız başlamıştır.

Maya ölü değilse, şıranın sıcaklığı 50C değilse, içine bir kutu starsan atmadı iseniz fermentasyon başlar. Mayadan şüphelenirseniz, yarım bardak temiz suya mayayı dökün bir çay kaşığı da şeker atın, kısa süre sonra köpük oluşur. Bekleyin hiç oluşmaz ise yeni maya bulun. Bu bardağı şıraya koyabilirsiniz (Bardağı koymayın içindekini dökün :blush: ). Şeker yerine kendi şıranızdan koymanız daha iyi olur.

Suyu kit şırasına şarıl şarıl dökün şıraya bolca hava girsin. Başta maya sayısını arttıracaktır bu.

Aklıma sonradan bir sebep daha geldi: eğer kova çok soğuksa da f. Başlamayabilir ya da yavaş olur.

Şeker (malt şırası) ve maya olan yerde fermentasyon başlar :grin:

Aklıma geldikçe ekliyorum:

  • Mayaların dayanabileceği alkol seviyeleri var. Biramız, o alkol seviyesine ulaşınca, alkol mayayı öldürür.
  • Dondurulmuş şişe ile kova soğutulduğunda, şişe kovaya değerse o bölgeyi dondurur. Bu işten mayaların hiç de memnun kalacağını sanmam :slight_smile:
  • kovanın içinin farklı sıcaklıklarda olması da istenmiyor. Yani kovanın altı 15C üstü 20C istenilen bir şey değil.