Fermentasyon kovasının taşınması


(Eren Ozturk) #1

Fermentasyon için kovayı bodrumdaki depomuzda bekletmiştim (fix 19 derece). Şişelemek için kovayı eve taşıyacağım. Çok bir mesafe değil ama asansöre bincek, yeri değişecek vb. Ne kadar dikkat etsem de şişelemeye başlamadan son yerine koyup bekletmek sanırım faydalı olacaktır. Bu süre ne kadar olmalı? 20dk, 1-2 saat gibi zamanda taşınma sonrası sakinleşip hızlıca şişelencek hale gelir mi? 1 gün bekletmek istemiyorum, sıcaklık yüksek ve kontrolsüz olcak.


(Eşşekkadaradam) #2

1-2 saat yeterli olur, 1 güne kesin gerek yok bence. Belki etrafını çok soğukla, buzla falan desteklerseniz cold crush gibi çökmesi hızlanır, sadece tahmin ama bu.


(Eren Ozturk) #3

Soğutmam çökmeyi hızlandıracaktır muhtemelen ama sonrasında şişelerken tekrar oda sıcaklığına getirmem gerekecek ve zaman harcatacaktır diye düşündüm.
Olabildiğince dikkatli taşıyıp şişelerin temizliğiyle uğraşırken bekleteceğim o halde 1-2 saat kadar.


(Deniz) #4

Fermantasyon tamamlandiysa mayalar uykuya gecmistir, sicaklik farklari (14-24C) biranizin tadina fazla etki etmeyecektir. Bence en az 6 saat kadar bekleyin, metalik ve maya kokulu iki kasa biranin riskini almayin :slight_smile: