Frambuazlı ve Böğürtlenli Buğday Birası


(Halit) #1

28.09.2017 : Daha önce MJ Apa kiti modifiye ederek Mango İpa yapmıştım. Sonuç olumlu olunca aldığım gaz ile :smiley: Buğday kitini modifiye etmeye karar verdim.

Buğday kitlerini araştırarak Brewferm Tarwebier kitinde karar verdim buna en uygun maya M-21 olacağını düşündüm.

Kurulumu 1kg sukroz (Sofra şekeri) ile 15.5 lt olacak şekilde kurdum ve M-21 maya ile 11 gün fermentasyona bıraktım.

1052 OG yoğunlukla başlayan fermentasyon 11.günün sonunda 1010FG ile sonlandı.

7.5 ve 8lt olarak ikiye böldüm 7.5 lt olana 900gr Donmuş Frambuaz ekledim 8 lt olanada 1.2 kg Donmuş Böğürtlen ekledim.

Meyveleri ekledikten sonra frambuazlar yukarıda yüzerken böğürtlenler dibe çöktü.

1 gün bekledikten sonra tüm meyveler yüzeye çıktı bu şekilde 6 gün bekletip şişelemeyi düşünüyorum.

15.10.2017 tarihinde şişelemeyi düşünüyorum bir akslilik olmaz ise şişeleme ve tadım notlarını ekleyeceğim.

Devam edecek …


(Bora) #2

Sonuçları merakla bekliyoruz.
Birde o 5 litrelik pet şişede gazlanma oluyor mu? Yoksa yine şişeliyormusunuz?


( P.G.) #3

Onlar 10 lt’lik pet şişe. Şişeleme maksadıyla değil, ikinci fermantasyon için kullanılmış. Daha sonra aktarma çubuğu ile şişelenecektir. Bu tarz pet şişeler gaz kaçırır, şişeleme yapılmaz, ayrıca oksijen de geçirir bir süre sonra.


(Şişede Enaz BİRAY) #4

Böğürtlen ve frambuaz aynı şey değil mi yaw?
8 litre olanın iiçine meyveler girince hava boşluğu yetersiz kalmış gibi ama hayırlısı :slight_smile:


( P.G.) #5

Frambuaz böğürtlen değil, ahududu. Bence ahududu hoş bir kelime, onu kullanmak daha iyi olur :slight_smile:


(Şişede Enaz BİRAY) #6

@wildtrak Bu arada bunlar hazır satılan dondurulmuşlar mı?
Herhangi bir sterilizasyon falan uygulandı mı?


(Halit) #7

Frambuazlar superfresh böğürtlenleri pazardan aldım ayıkladım ve dondurdum. Başka işlem görmediler. büyük ihtimal böğürtlenli olan eve gittiğimde hava kilidinden taşmış olacak :smiley:


(Şişede Enaz BİRAY) #8

Sonucu mutlaka bildirin, bende denerim :slight_smile:


(ersoy) #9

:clap::clap::clap:

hem deneme, hem paylaşım için


(Halit) #10

Dün akşam eve gittiğimde tahmin ettiğim gibi böğürtlenli taşmış ve her temizlediğimde tekrar taşıyordu :smiley: Bende ısıyı biraz düşürdüm şuan stabil bir şekilde devam ediyor. Bakalım akşam beni nasıl bir süpriz bekliyor olacak.


(evbiracısı) #11

Buğday başa bela :smile:


(Mert Kosova) #12

Saisona karadut eklemeyi denedim, dondurulmuş karadutu biraz çözdürüp malt torbasına doldurup ekledim, enfekte oldu. Meyvedeki bakteriler dondurunca ölmüyo uykuya geçiyo ama dondurmanın hücre duvarlarını kırarak meyvenin daha fazla su bıraktırması gibi bir artı var. Tamamen sterilize etmek için iki yöntem var, ilki ısı. Meyveleri püre haline getirerek bu püreyi kaynatabilir veya 70 derece gibi bir sıcaklıkta bir süre bekletebilirsin. İkinci olarak da bu püreye doğru ölçüde(şu an çıkaramadım) potasyum metabisülfit ekleyerek 1-2 gün bekletip meyvedeki bakterilerin ölmesini sağlayabilirsin.


(Halit) #13

Aslında ilk başlarda niyetim meyveleri kaynatmaktı sonradan enfeksiyon riskini göze alıp direk attım. :smiley:


(Mert Kosova) #14

Ben de aynısını yaptım sonra üzdü :grinning: Bi daha benzer bi risk almam hayatta


(Seyhan) #15

Sonucu ben de merak ediyorum. Tadını da elbette :slight_smile:


(Arno Kalaycı) #16

Ben püre hale getirdikten sonra kaynatmadım olduğu gibi ekledim ama bende de haddinden fazla bir acılaşma/ mayhoşluk oldu. Bunu da püre hale getirmeye bağlıyorum aslında. :confused:


(Seyhan) #17

Biz şeftali nektarı kullanıp yaptık bir tane. İlk başta tadı kötü geldi. Ancak şu an 4 aydır şişede ve gün geçtikçe güzelleşiyor.


(Mert Kosova) #18

Meyve miktarının fazla olmasından dolayı da olabilir.


(Halit) #19

17.10.2017 tarihinde ikisinide şişeledim meyvelerden kaynaklı enfeksiyon gözlenmedi. Böğürtlende meyveler daha az çözünürken frambuazlar tamamen erimiş durumdalar. Ben böğürtlende kesin enfeksiyon olur diye düşünüyordum ama şansım yaver gitti :smiley:

Böğürtlen

Böğürtlen 1010FG yoğunlukla sonlanmış. (5.5ABV ) Birada koyu kırmızı bir renk oluşmuş ve böğürtlen tadı geliyor. 15x50cl 1x33cl şişelendi.

Frambuaz


Frambuaz 1010FG yoğunlukla sonlanmış. (5.5ABV ) Birada kızıl bir renk oluşmuş ve frambuazın ekşiliği hakim. 14x50cl şişelendi.

iki şişelemedede 4gr dekstroz kullandım 2 hafta sonra ikisindende numune açıp kontrol edeceğim.


(evbiracısı) #20

Böğürtlen olduğu gibi duruyor, sabah mısır gevreğine at bari sabahın ilk yarısı daha güzel geçer :smile: