Göbeklitepe bira tarihini yeniden yazacak


(Barış Genç ) #1

Göbekli Tepe’deki bulgular şaşırtıcı bilgiler içeriyor. Örneğin taş devri insanlarının şölenler sırasında çevrede doğal koşullarda yetişen tahıllardan ürettikleri birayı içtiklerini gösteriyor. Kireç taşına oyulmuş, en büyüğü 160 litrelik altı bira varili bulundu. Prof Schmidt, ön bulgular ışığında, insanoğlunun ekmek değil, bira uğruna tarıma başladığına, bunun da ilk kez Urfa’da gerçekleştiğine kanaat getirmiş.


(hsn) #2

hortlatıcam ama :slight_smile:

urfadayım şimdi geldiğimiz noktaya bakıyorum. söyleyecek çok söz var. ama söylenmeye değmiyor.

demek ki hep iyiye evrilmiyoruz :frowning:


(Atila Togay) #3

Kazı başkanının belirttiğine göre tarım yapılmasının sebeplerinden biri bira için tahıl yetiştirmek olabilirmiş. Zira Göbeklitepe dahil tarım ile toplayıcılığın bir süre birlikte gittiği düşünülüyor. Buradan hareketle antik biranın tarımın gelişmesi için itici güçlerden olduğu ve ötesinde medeniyetin gelişmesine neden olduğu için kendi birama Göbeklitepe adını verdim.


(hsn) #4

Bu isim mevzusu sizin miydi? Tepki göstermişti bizim yerel bir “sözde” gazete.


(Atila Togay) #5

Mevzuyu bilmiyorum ama yaptığım biraya koyduğum ismi 3-5 kişiden başkası bilmediği için evveli olan mevzu değildir