Grainfather Connect


(Taylan Özdere) #1

Grainfather Connect ile ilgili deneyimlerinizi bu konu altında paylaşabilirsiniz :woman_cook: :shallow_pan_of_food: :man_cook:


Butikmatik yayında!
Butikmatik yayında!
(antipanik) #2

Yabancı forumlarda tam tahıl makinesi yorumlarını okurken bu videoyu gördüm.
Grainfather connect ekrandan makinenin kaçıncı adımda olduğu kaç dereceye ısıttığı kaç dk kaldığı izlemek keyifli görünüyor.
Aynı videonun akıllı telefonlu olanı da varmış. Bakacağım.:blush:


(Olgu Erhan) #3

Benim aslında merak ettiğim,

Grainfather Connect cihazını aldık diyelim;

1- 46 Şişe maliyeti kaça indiriyoruz,
2- Bira şişeye doldurma aşamasına kaç günde geliyor,
:beer:


(arslant) #4

1- Kullanacağınız malzeme, süre, ve benzeri gibi bilgileri bilmeden maliyet hesabını yapmak neredeyse imkansız.
2- Konserve ile aynı süre.


(Akgün Günay) #5
  1. Neye göre maliyeti düşürmek sorusuna cevap vermek lazım, Makinasız tam tahıl yapıyorsanız ve grainfather’a geçmek niyetindeyseniz maliyeti yükseltmiş olacaksınız. Şöyle bir hesap yapalım… Grainfather’ın 5 sene sorun çıkartmadan bize hizmet vereceğini ve her ay düzenli olarak 40 litre bira yapacağımızı varsayalım. Sadece grainfather’ın bize yükleyeceği litre başına maliyet;
    Makina bedeli … 4.000 TL
    Yıllık pay … 4000/5 = 800 TL
    Aylık pay …800/12 = 66,6 TL
    Litre başına maliyet 66/40 = 1,65 TL
    Arada daha az veya hiç bira yapılmazsa bu maliyet artacaktır. Bu arada değişken maliyetleri (tahıl,malt, şot,maya, elektrik vb) hesaplamak mümkün değil.
    Yani bu makinayı maliyet avantajı için değil, rahatlığı için tercih etmek gerekir.
  2. Değişiklik yok, diğerleriyle aynı…

(Olgu Erhan) #6

Ya yok beni yanlış anladınız,

Biraya harcadığım her kuruş helali hoş olsun. Planlarım arasına şunu bile aldım bugün gördüm facede :wink:

https://youtu.be/thxfIPXuKRM

Sadece merak ettiğim örnek 5 tl lik tahıl / buğday attık içine, 5 gün bekledik. Şişeledik mantık bu mudur ?

Yoksa 30 tl lik malzeme attık gene 3 hafta bekledik. Şişeledik şişede gene en az 4 hafta beklettik mantığımı hakim ?

Birşeyi almaya kafayı koydummu bir şekilde para biriktirip / kaynak yaratıp ( eşime çaktırmadan diyelim ) uzun yada kısa vadede alabiliyorum. Şimdi hedefimde şu ürün var çok etkiledi beni ama bira makinesine gönlüm kayıyor sadece değermi diye kendimi ikna etmem lazım. :grin:



(arslant) #7

Mayalanma süreci sadece lager ve ale olarak değişiklik gösteriyor. Yani 5 litre bira da yapsanız 45 litre de yapsanız süre aynı. Ölçüm alarak fermantasyonu bitirmek en doğrusu tabii ama kabaca 2 hafta kova. Yani en fazla 1 - 2 gün oynar.
Şişede bekletmede de değişen bir şey olmayacak. Belçika tarzı birayı 6 ay bekletirsiniz, IPA’yı 1 haftada içmeye başlarsınız.

Makinanın en büyük avantajı Akgün beyin de dediği gibi rahatlığı.
Benim gibi ocak üstünde tam tahıl yapıyorsanız en az 5 kalem malzeme kullanıp sonrasında bunları temizliyorsunuz, depoluyorsunuz. Makina tek :wink:

Düzenleme:
Malzeme derken, tencere, mayşeleme kabı vs. kastettim :slight_smile:


(Akgün Günay) #8

Makinanın çalışma süresi (maltın kırılması ve mayşelenmesi, kaynatma ve soğutma) bira tipine göre 3-5 saatinizi alır. Fermentöre aktardıkdan ve şişeledikten sonra süreç kit ile aynı. Makina size sadece fermentöre aldığınız su eklenmiş bira kitini malttan yapmanıza yardımcı olur. Bu arada 21-22 litre 1045-1050 OG standart bira için 5 kiloya yakın malt kullanmanız lazım ve bunun maliyeti de 30-35 TL civarında. Artı şerbetçiotu ve maya maliyetini de ekleyeceksiniz. IPA vb. gibi bol otlu (hele de reçetede simcoe,citra, amarillo falan varsa) bir bira yapacaksanız şerbetçiotu maliyeti maltı geçiyor.
Amaç maliyeti düşürmekse maltı kendiniz yapıp, tencere kullanarak torbada mayşeleme yapmanız lazım. Makinenin avantajı kolaylık sağlamak ama onun da bir maliyeti var ne yazık ki…
Bence süreci görmek adına 10-15 litrelik bir tencere bulun ve torbada mayşeleme yapın. (perdelik tül kumaştan bir torba yaptırabilirsiniz.) Basit bir ale reçete ile başlayın. Soğutma için ilk aşamada serpantine falan gerek yok, büyük bir leğene tencereyi koyup buzlu su kullanarak da yapılır. Eğer süreç hoşunuza giderse makina düşünün.


(antipanik) #9

Aslında maliyet hesabı daha basit:
Kitten %100 maltözü ile 23 lt kurulum maliyeti 120 TL civarı. (Şeker ilavesiz karşılaştırma)
Tam tahıldan 23 lt şerbet üretmenin maliyeti 65-75 tl artı makine amortisman maliyeti.
Diyelimki kit maliyeti ile aynı maliyeti yapalım ve ayda 2 kova kuralım.
Amortisman 120-70=50
50×2=100 tl ayda amortismana gitsin.
4000/100=40 ayda kit kurulumu yerine tam tahıl makinesi kullanırsak kendini amorti ediyor. 40 ay yaklaşık 3,5 yıl.

65-75 tl civarı tam tahıl maliyetin içinde 5-6 kg malt, 1 paket maya, 75 gr civarı şot ve elektrik su var.
Özetle 3,5 yıl makul bir süre.:blush:


(Olgu Erhan) #10

Detaylar için çok teşekkürler, :kissing_smiling_eyes:


(Özgür) #11

Eğer bu tip makineler için maliyet hesabı yapmak istiyorsanız küçük bir ekleme de ben yapayım. Bu makineler demirbaş sınıflandırmasında 10 yıllık ekonomik ömrü olan ürün kategorisinde yer almakta. Bakımını ve temizliğini iyi yaptığınız sürece uzun süre hizmet verecektir. Bu makinelerin mayşeleme verimliliği geleneksel yönteme göre her zaman fazladır. Bu durum aynı hacimde ve aynı alkol derecesinde bira yapımında daha az tahıl kullanarak tasarruf etmenizi sağlar. Tasarruf miktarı kullanan kişilerin deneyimine göre değişir fakat bu fark hep olumlu yönde olacaktır. Bu anlamda da mayşelemede verim sorunu yaşayanlar için de iyi bir çözüm olacaktır. Uzun vadede düşündüğünüzde bu kazanımlar maliyetlerinizi düşürdüğü gibi daha pratik bira yapmanızı sağlar.
Tabi her şey alım gücü ile doğru orantılı, ben başlangıç olarak JET 30 tercih etmeyi düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda duruma göre yükseltirim…


(Şişede Enaz BİRAY) #12

İkisi de değil.

Tam tahıl; ister tencere başında termometre ile bekleyip her süreci titizlikle takip ederek ve sonrasında bolca bulaşık çıkararak kaynatma, istenilir ise de makine ile işleri baya bir kolaylaştırarak 20 litrelik (tarife veya isteğe/damak tadına göre +/- yönde değişkenlik gösterebilir) bir şerbeti istediğiniz ve her kısmına müdahale edebileceğiniz şekilde hazırlamanızı sağlar.
Anlaşılacak şekilde hayli basite indirgeyerek örneklersek aslında konserve kit + malt özü + su + şerbetçiotu formülünü hazırlar.
Kaynatma biter bitmez serpantin ile hızlıca soğutulduktan sonrası bilinen hadiselerdir.
Fermantasyon kovasına alınır, maya eklenir ve kovada bekleme süreci başlar.
Hazır olunca şişelenip şişe de bekletilir.


(biraci) #13

Bu genel bir doğru değil :slight_smile:
Makine o işleri daha kolay yapmayı sağlıyor sadece. Geleneksel yöntemle de aynı verimi alabilirsiniz. Ama zaten verim artsa bile oradan gelecek para makinenin maliyetini kolay kolay karşılamaz. :smiley:

Bence en büyük artısı tahıldan yapmaya yeni geçecek kişilere derli toplu her şeyi içinde çözüm sunup işe başlamayı kolaylaştırması.

Ben zamanında bayağı bir uğraştım kazanlar, musluklar, bakır borular, daldırma ısıtıcı ıvır zıvır toplamak için. Bazı şeyleri ise 2 kere almak zorunda kaldım.
O zamanlar makine olsaydı kesinlikle makine alırdım bütçesine göre :slight_smile:


(arslant) #14

Makinenin bir artısı da standardizasyona daha elverişli olması. Benim gibi çalışıyorsanız (hem ilgisiz hem de farklı tarzlar) bu durum çok önemli gibi gözükmeyebilir ama “yahu, aynı biradan bir parti daha yapayım” derseniz makinenin avantajını görebilirsiniz.
Kaan bey gibi ben de makine yokken başladığım için şimdilik Amerikan usulü tüplü ocakta devam ediyorum. İleride hem hevesimi alıp yaptığım biraları 3-4 çeşide indirince, hem de para olunca basit bir makina alabilirim.


(Özgür) #15

Kaan bey makinenin maliyetini karşılar demedim zaten, uzun vadede maliyetleri azaltır dedim :slight_smile: Ayrıca verimlilik konusunda geleneksel yapımlar çok değişkenlik gösteriyor kişiden kişiye. Deneyim ve gösterilen özene göre % lik dilimler değişiyor. Kimileri % 60 larda kalırken kimileri % 80leri zorlayıp maltın içinde şeker bırakmıyor :smile: Kaldı ki makinalar arasında bile farklar oluyor. Bazı karşılaştırma videoları var, ne kadar tarafsız bilmiyorum ama en son izlediğim bir karşılaştırmada grainfather’in OG değeri 17 litrelik bir partide diğer markaya göre 5 puan daha iyiydi. (1065-1070) Bu fark çoğu ev biracısı için önemsiz görülebilir ama 1065 üzerinden yaklaşık 1,5 litre daha fazla bira yapar. Geleneksel yöntemde verimliliği düşük kalan birinin kazancını siz hesaplayın :slight_smile:


(biraci) #16

Yazdıklarınızdan sadece “her zaman” kısmına katılmadım zaten. Diğer tüm yazdıklarınıza katılıyorum :slight_smile::beers:


(antipanik) #17

Ben henüz karar vermedim.
Önce basit makine alıp biraz kullanıp daha profesyonel makineye geçmek mi yoksa profesyonel makine mi?

Bence ayda bir veya daha az kurulum için basit makine fazlasıyla yeter.

Ancak daha sık kurulum, direkt hafızadan kademeli mayşeleme yapma vb için biraz daha paraya acımamak gerekecek gibi görünüyor.

Verim konusunda dış forumlarda inceledim. Makineler 5 kg civarı maltla en yüksek verime göre dizayn edilmiş.
Ancak 8-9 kg malt alabiliyorlar.
Bu durumda verim biraz düşüyormuş.
Bolca yağmurlama yapmak ve gerekirse şerbet 30 lt yi geçerse bir kısmını başka kapta kaynatmak gerekebilir.:blush:


(Şişede Enaz BİRAY) #18

Benim tamamen şahsi fikrime göre diğerinden farklı olarak sadece tuşlara basmak yerine telefondan kontrol etmek ve app ile tarifleri uygulatmak için aradaki 2.446 tl fark çok büyük bir fark.
Direkt hafızadan kademeli mayşelemeyi basit olanda yapıyor. Yani direktten kasıt ne bilmiyorum ama gayet istenilen şekilde program yaratılıp (x dakikada y derecede kaynat, sonra z dakikada w derecede kaynat…) o programa göre ilerleyebiliyor. Her seferinde yeniden program mı yaratacağım diye üşenmekte yersiz, sanırım her seferinde yapılacak bu işlem 1 dakikayı almaz. İleride kendim modifiye etmeyip bunlardan birini almaya karar verirsem ucuz olanı alırım ama dediğim gibi tamamen kişisel fikirlerimdir.
Neticede demek talep var ki adamlar arz ediyorlar…


(antipanik) #19

Grainfather ağırlığı 10 kg.
Jet 30 ağırlığını Butikmatik de bulamadım. Ancak daha ince malzeme olduğunu dış forumlarda okudum.

Bunun harici Grainfather ile ilgili neredeyse olumsuz yorum olmaması dikkatimi çekti.
Zaten Butikmatik te de “dünya çapında binlerce mutlu kullanıcı” ifadesi dikkat çekici.
Bakalım bizim kullanıcılar tecrübe yazmaya başlasın. Biraz da buradan bilgi gelir.:blush:


(3E) #20

bu hesap bana arabaya tüp taktırma konusunda ikna olma sürecimi hatırlattı.