Hedef: Hoegaarden klonu


(Burak ) #1

Herkese selamlar,

Şuana kadar 3 kit kurdum. İlk kiti munton buğday birasıydı. Biraz hayal kırıklığı oldu. İlk kitten 1 şişe kaldı.
Her daim stoğumda buğday birası bulunmasını istiyorum. Hoegaarden klonu neden olmasın.

Biliyorum burada benzer iki konu var ama benim sorum biraz farklı biraz da yardım amaçlı,

Yabancı bir forum sitesinde bulduğum tarifi uyarlayarak kullanacağım. Şu şekilde;

  • 1.5 kg Buğday LME
  • 0.5 kg Buğday DME
  • 1 kg Toz şeker
  • WB-06 bir paket (11 gr)
  • 100 gr Saaz şerbetçiotu
  • 30 gr kişniş
  • 50 gr taze portakal kabuğu (belki + limon kabuğu olabillir) yada 30 gr kuru olanından

Anladığım kadarıyla LME nin kitten tek farkı şerbetçiotu içermemesi, (daha az acılık istiyorum) bu yüzden LME + DME+ şekeri yi tencerede suda çözüp kaynama noktasına getirdikten sonra 30gr şerbetçiotu eklemesi yapacağım.
30 gr Saaz ile 50 dk kaynatıp
15 gr Saaz ile 10 dk daha kaynama
Seçenek-1 portakal ve kişniş i burada ekleyebilirim.

Kovaya alıp 23 lt ye su ile tamamlayıp maya ekleme ile fermentasyonu başlatacağım.

Seçenek-2 portakal, kişniş ve kalan 55 gr Saazı fermentasyon bitince şişelemeden 4-5 gün önce çay metodu ile ekleyebilirim.

Kaynatma sırasında Saaz eklemezsem bira değil de hoşaf mı olur?

Sizce seçenek-2 yi uygularsam çok mu fazla koku ve baskın aroma oluşur?

Yorumlarınız benim için kıymetli

İyi Akşamlar.


(mehmet ) #2

100gr ŞO fazla değil mi?


(Burak ) #3

Evet paketi görünce bana da fazla geldi. Sanırım 30gr sıcak ekleme
20gr şişelemeden birkaç gün önce 20gr derleyerek ekleme yapacağım.

Kalanı da başka kitte kullanırım.


(hsn) #4

selamlar

sonuç nasıl oldu?


(Uğur) #5

15 gr kisnis, 4 portakal kabugu, 15 gr mittelfruh ve 5gr amarillo ile hop tea yaptim, yarin siseliyorum, 1.5 hafta sonra guzel oldu ise paylasim yaparim :grinning:


(hsn) #6

merakla bekliyorum.

bol köpüklü biralar


(Burak ) #7

Selamlar,

Yukarıda yazdığımdan farklı olarak 20 g Saazı 40 dk. kaynattım.
30 g saazı ise şişelemeden 3 gün önce çay metoduyla ekledim. (toplam 50g)
2 portakalın kabugunu + 1 limonun kabuğunu da şişelemeden 3 gün önce attım (kabuğun altındaki beyaz kısım portakalda kalacak şekilde).
Şişelemeden sonra kovada kalan portakal ve limon kabukları yumuşamıştı. Çok uzun süre kovada tutmamakta fayda var bence.
Kova dibindeki tortu azdı.
Fermentasyon bodrumda 22C sabit sıcaklıkta tamamlandı. 3 hafta kovada bekledi. 27 Ekimde şişeledim.

Tadım notları:
Şişenin dibinde tortuyu karıştırınca kişniş tadı ve kokusu geliyor.
Bardağa alınca güzel köpürüyor.
4 hafta sonunda maya kokusu vardı. WB-06 nın karakterinden ötürü sanırım. Şuan bu koku gitti.
Kişniş kokusu ve tadı oldukça baskın, bu da ferahlatıcı bir tat veriyor. Saazın etkisini ya ben anlamadım yada arka planda kalıyor.
Hafif ekşilik var. Limon kabuğundan dolayı sanıyorum.
Acılık: yok denecek kadar az.
Gövde: tatmin edici
Alkol acılığı hissedilmiyor.
Biradan çok limonata tarzı alkollü içecek oldu. Ben de zaten bunu istiyordum.
Tam hoegaarden olmasa da bence başarılı bir bira oldu.

Bir daha yapsam, Belgian wheat mayası kullanırdım.

Biranın Fotoğrafını bir ara atarım.

Kapağı açtığımda yüzen parçalarla karşılaştım. Kontaminasyon değil herşey yolunda