HOPPALE Yavrum Yaz Geldi


(Barış Genç ) #1

İlk tam tahıl tecrübemi sizlerle paylaşıyorum. Azzz sonraaaa

Tabi ki IPA :beers:


(Barış Genç ) #2

Partitial mash (umarım doğru yazmışımdır) yapabilmek için ekipman toplarken tam tahılın ocağına düştüm. Böyle olacağını biliyordun değil mi sn. @taylan :smiling_imp:


Caraaroma, CaraMünih, Carafa maltları
(Taylan Özdere) #3

Bira aşkı başka şeye benzemiyor ama en verimli çağınızda erken emeklilik istemiş olmanızdan korkuyorum :fearful: :wink:


(Barış Genç ) #4

İşte bu sebeple küçük hacimde bir deneme yapıyorum. Ayrıca başarısız olduğum takdirde malzememin bir kısmı zaten kit yapımında kullandığım malzemeler. Diğer kısmı ise (malt öğütmek için kıyma makinesi, küçük kazan, kepçe v.s) başka amaçlar için kullanılabilecek şekilde planladım olayı.

Mutlu bir ev biracısı olmak için ileri görüşlü olmak gerekir.
Samsa :sunglasses:


(alkan_d) #5

Partial mash konusunu ben de çok merak ediyorum. Öğretici bir video, açıklayıcı bir yazı vs önerebilir misiniz?


(Barış Genç ) #6

Mesela şu video:

1,5 kg. malt
1,5 kg kit
yarım kilo kuru malt özü kullanmış. Ama bunları yapana kadar tam tahıl denesem mi diye de düşünmeden edemiyor insan.


(Barış Genç ) #7

Adam kral müzisyen çıktı.


(Barış Genç ) #8

Kit birası öyle veya böyle evde bira yapanlar için bir nimetmiş. Enerjim ve zamanım olursa yapım olayını kabaca göstereceğim. Birkaç foto çektim. Ama çekilecek çile değil. Buradan bir yudum dahi birasını yudumladığım ya da yudumlamadığım tüm tam tahıl tayfasına engin saygılarımı sunuyorum :beers::beer::beers::beer:


(Barış Genç ) #9

Başlangıç listesi

Plan Program


(Barış Genç ) #10

Malt öğütme. Evet “ezilmesi” gerekiyormuş ama elden gelen bu.


(Barış Genç ) #11


(Barış Genç ) #12

Hazırlıklar. …


(Barış Genç ) #13

O şekerleri istiyorum!



Kaynatma ve soğutma işleri en çok zamanımı alan konulardı.
Kaynatma öncesi ve sonrası yoğunluk ölçmeyi unutmuşum. 8. Günde 1010 fg oldu. Bugün dry hop uyguladım. Hatası ile kazası ile bir tam tahıl doğacak. Bakalım nasıl olacak…


(Erman Köse) #15

umarım biranız güzel olur. bizde ilk denememizi Butikbiradan aldığımız pilsener maltının 1.5kilosunu kullanarak oldukça büyük bir gazla yapmaya çalıştık :slight_smile:
öncesinde oldukça okuma ve araştırma yapmamıza rağmen gayet amatörce yaptığımızı Kabul etmek zorundayım. göz kararı koyduğumuz sular ve şerbetçiotunu saymıyorum bile :frowning:
sonuçta tam 5lt şerbetimiz oldu T58 ile mayalayıp 2 hafta fermantasyonda kaldı. ve 1 haftadır da şişede.
dün bir deneme içimi yapmak istedik ama ekşi ve mayhoş bir tat vardı içemedik. galiba şişeleme şekerininde 1000/360’lıklardan kullandığım için 33lük şişlere az geldi ama gaz seviyesini beğendim, ama köpük oluşmadı hiç.
sanırım aktarma, kovanın musluğunun contasını içeri takmam sebebiyle sızdırması ve çıkarıp tekrar takma esnasında hijyensel sıkıntılar yaşadık.
1 hafta daha şişede bekletmeyi düşünüyorum tat iyileşmez ise sanırım dökmek zorunda kalıcaz.
içimi dökmek ve hayal kırıklığımı biraz olsun atmak için bunları yazdım.


(Sarahaten) #16

All grain yaparken şişede en az 2,5 - 3 hafta bekleyin. Ben de ilk yaptığım zaman 10. Günde tadını hiç beğenmemiştim; ama 3. Hafta bitiminde tat muazzam değişmişti. O yüzden sabredip bekleyin.


(Barış Genç ) #17

Dostum bu değerli önerilerini senin haberin yok ama daha önce senden aldım :sunglasses: Ve ilgi alakan için teşekkür ederim. Bu birada senin payın var neticede :beers:


(Erman Köse) #19

teşekkürler umarım dediğiniz gibi olur bekleyeceğiz