Huzurlarınızda 34 Export Stout... İlk bebeğim


(volkan) #1

13 Mayıs’ta kurulumunu yaptığım Muntons Export Stout’u bugün şişeledim. Forum’u baştan sona okumuş olmanın o kadar büyük yararı oldu ki anlatamam. Tek atladığım şey heyecandan yoğunluk ölçmeyi unutmuş olmam oldu :grinning:

Önerileri dikkate alarak 3 hafta kovada mayalanmaya bırakmıştım, sabretmek zordu :slight_smile: Dün akşamdan hazırladığım PBW ile yıkanmış şişelerime StarSun uyguladım ve şeker ekleyip doluma başladım.

Forumdaki tecrübelerden 1,5 adet 1000/360 şeker kullanmaya karar vermiştim. İlk önce yarım şeker attığım bir soda şişesi doldurdum, sonra bira şişelerimi.

Bu arada doldurma çubuğuna hortum eklemek süper fikir ve büyük kolaylıktı, yazıp bilgi verenlere selam olsun.

En sondan da 1 soda şişesi test için ayırdım. Tabi bu arada yarım bardak kadar da içerek tatmayı ihmal etmedim. tadımda ne pekmez ne de maya tadı yoktu, gayet güzel bir tadı var.

Starsun da bekleyen kapaklarımı da kapatıp etiketlemeye geçtim.

19C de kovamı beklettiğim strafor kutumda dinlenmeye aldım. 1-2 gün sonra oda sıcaklığına alacağım, çok sıcak bir oda değil, 20-22 C arasında kalacaktır. Zira kutu bana lazım, kampanyadan aldığım Coopers Ale sırada bekliyor :smiley:

Fotoğraflarımı da çektim, şimdi tek gereken zaman. Bilgi paylaşan herkese sevgiler, saygılar.


(volkan) #2

Bugün şişelemenin 1.haftası doldu. 2 soda şişem vardı. Bir tanesi en sondan bir tanesi en baştan alınan ürünle doldurulmuş olan. En son alınan üründe daha fazla maya olacağını, dolayısı ile gazlanmanın daha iyi olacağını okumuştum forumda. Bu nedenle o şişede gözüm vardı, dün akşam buzdolabına koydum. Az evvel de tadına baktım.

Şişenin dibini almamaya gayret ederek bardağa doldurdum. Açarken çok az bir gaz sesi ile açıldı. Köpük ve genel görünüm resimdeki gibi.

Tadı henüz çiğ geldi bana, oturmamış bir tat, biraz karamelli gazoz gibi. Alkol tadı hissedilmiyor. Maya kokusu var ama çok yoğun değil. Denediğim ürüne “güzel bir bira” diyemem. Oturunca nasıl olacak acaba? Böyle durumlarda insan kıyaslayacak birşey istiyor. Yoksa anlamak çok zor…

Henüz çok erken biliyorum, önümüzdeki hafta 1 şişe daha açacağım bakalım fark görebilecek miyim?

Yorum ve görüşlerinizi beklerim.


(Mert Kosova) #3

1 hafta sonraki şişede tabi ki gelişme olur ama stout un tam oturması 1 ayı buluyo genelde


(volkan) #4

Evet birçok forum üyesi sizinle aynı fikirde, aslında düşünüyorum da keşke ilk denemem daha klasik bir ürün olsaydı. Yani pilseler yapmış olsaydım kıyaslayacak bilgim olacaktı, stout u neyle kıyaslamalıyım en azından fikir sahibi olmak için?


(Mert Kosova) #5

Türkiye’de stout çok nadir bulunuyo ve en kolay bulunanı olan guiness azotla şişelendiği için bizim yaptığımız herhangi bir birayla karşılaştırmak mümkün değil. En güzeli tamamen olgunlaşana kadar bekleyip damağınıza uyup uymadığına karar vermek


(Deniz) #6

Fuller’s black cab stout uc asagi bes yukari benziyor bizim export stoutlara. Bol pekmez kokusu var sadece. Tat ve acilik olarak fikir verebilir :slight_smile:


(volkan) #7

Çok teşekkürler, hiç denk gelmedim, nerelerde satılıyor bilginiz var mı? İstanbul Anadolu yakasındayım…


(Deniz) #8

Kozyatagi metroda bulabilirsiniz. Onun disinda Kadikoy rihtima dogru bir irish pub var, (pttyle akmarin arasindaki yoldan duz devam edin yolun sonundan saga donun) yolunuz duserse orada da deneyebilirsiniz. Sadece black cab degil dunya kadar bira servisi yapiyorlar tavsiye ederim :slight_smile:


(volkan) #9

Çok teşekkürler ilginize…


(Cagri) #10

Ben dün alıp denemiştim Fuller’s Black Cab Stout. Ankara 7. Cadde’nin başındaki tekelden aldım. 50 Cl şişe için 14.50 TL gibi uçuk bir rakam ödedim. Çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Bir daha alacağımı zannetmiyorum. Aslında Paulaner Doppelbock merak ediyordum ama 17.50 TL olduğu için ona hiç yanaşmadım. Bir sonraki kitimi Brewferm Oranje Bock yapmayı düşünüyorum, bock tadı nasılmış merak ediyordum. Bu stout ile karşılaştırırsanız nasıl bir şey bekliyor beni?

Fuller’s Black Cab Stout yorumlarım ise şöyle:

  • Az köpüklü
  • Az gazlı
  • Acılığı düşük
  • Kavruk
  • Hafif pekmez kokulu
  • Hafif metalik
  • Doyurucu

(Ezio Auditore) #11

Oranje Bock pişman etmez :slight_smile:

  • Bol köpüklü (kremamsı)
  • Orta üstü gazlı ama genizi rahatsız etmiyor
  • Acılığı düşük
  • Kavruk (orta seviye)
  • Pekmez kokusu yok denecek kadar az
  • Metalik tat sıfır
  • Gövdeli
  • Karamel hafif
  • Kahve hafif

Tüm aromalar birbiri ile çok güzel harman olmuş ve hiçbiri birbirinin önüne geçmiyor. Çok keyifli içimi olan bir bira. Tavsiye ederim, mutlaka yapın.


(Mert Kosova) #12

Paulaner dopplebock metrolarda 9.75 ama 33lük, hafta sonu denedim %8 alkolü olmasına rağmen içimi bizdeki yüksek alkollülere göre inanılmaz rahattı


(volkan) #13

Şişede 2. hafta dolunca bir şişe daha test etmek farz oldu. 2 gün evvel dolaba attığım şişeyi biraz evvel açtım. Açarken yüksek bir tıslama olmadı açıkcası. Doldurulan bardakta görüntü şöyle:

Köpük renk vs olarak gayet güzel ama kalıcı değil. Kısa bir süre içinde (1-2 dk) sönüyor. O çok övgü ile bahsedilen dantel şeklinde bardakta kalma durumu yok yani. :cry:

Bir miktar maya kokusu mevcut, rahatsız edici düzeyde değil, onun dışında tipik bir ticari bira kokusunu almak mümkün.

Acılık konusunda durum şöyle; şişenin ilk yarısı son derece rahat içimli, ikinci yarısı ise yuttuktan sonra kalıcı bir acılık bırakıyor damakta. Bira ile ilgili bir uzmanlığım olmadığından bunu nasıl tanımlarım bilemiyorum. sanki biraz metalik bir tat :confused:

Geçmişinde klasik Efes, Tuborg gibi biraları serinleme maksatlı mideye indirmiş bir insan olarak; Stout şu hali ile üst üste birkaç tane içilecek bir durumda değil sanki.

Elimden geldiği kadar açıklamaya çalıştım, konunun uzmanı arkadaşların yorum ve görüşleri gidişat ve varılan nokta konusunda beni bilgilendirecektir. Şimdiden teşekkürler.


(volkan) #14

Minik bir soru daha, şişelemeden önce FG ölçümünü unutmuştum, şimdi bir şişe açtığımda ölçsem aynı şey olur mu?


(Deniz) #15

Ben 4 aydan fazla beklemiş stoutları geçen hafta bitirdim. O acılık kavruk malt ve şerbetçiotu acılığının bir karışımı. Export stout kiti biraz acı. 5 aya yakındır dinlenince o acılık törpüleniyor, mükemmel bir kahve aroması kazanıyor biranız. Ben ilk 3 ay keşke yapmasaydım dedim, sonra çok sevdim. Erkenden tüketmemekte fayda olan kitlerden :slight_smile:


(volkan) #16

Haklısınız, tat her gün geçtikçe daha oturuyor. Şişeye gireli 1 ay kadar oldu ve gerçekten içim keyfi arttı. Bu arada kurduğum Coopers Real Ale daha hızlı olgunlaştı belki ama bir bira içeyim dediğimde elim şimdiden Stout a kayıyor diyebilirim. Sanırım sürekli el altında bulunması gereken bir bira olacak benim için.