IKEA Birası Mürver/ Dağkızılcığı


(Oguz) #1

Merhaba,

Şu iki şurubu birada deneyen oldumu ? İlk ben mi deniycem.

İçinde koruyucu olarak sitrik asit var ph ı dengelemek gerekebilir.

Kombucha yapan var gördüğüm.


(biraci) #2

Sitrik asit için herhangi bir şey yapmanız gerekmez, maya asidik ortamda da çalışır. (Tabi bir yere kadar). Ancak içinde başka koruyucular da varsa sıkıntı olabilir. Yurtdışı forumlardan birinde birinin kırmızı olanı kullandığını görmüştüm.


(ersoy) #3

Ben sadece nasıl olur acaba diye düşündüm ve sonrasında maya içindeki şekeri sindirirken bütün aromayı da uçuruverir deyip hızla vazgeçtim. Denerseniz sonucu paylaşın lütfen.
Not 1: Lingonberry bulamazsınız muhtemelen ama kurutulmuş mürver çiçeğinin kendisi bir alternatif olabilir.
Not 2: Sitrik asiti zaten asitlik düzenleyici olarak kullanıyorlar. Herhangi bir müdahale gerekmez.


(.) #4

Mürver çiçeği kullanımı için tincture hazırlanması öneriliyor, tarifi şöyle https://www.uvm.edu/~susagctr/resources/WorkshopMaterialsAttachments/elder-tincture.pdf
Hemen her iklimde bolca bulunabilen bir çiçek mürver, benim bahçem dolu, Ankara’da da mürver ağacı görmüştüm. Şifalı bitki söylemlerine girmek istemiyorum ama o da bonus olsun zira bu tincture olayının amacı oymuş…


( P.G.) #5

Ben şişeleme şekeri olarak denedim ikisini de.

Sonuçları:

Benim tavsiyem deneyecekseniz 4,5 lt’yi 2. fermantasyona alıp, 500 ml şurubun tamamını eklemek. Ama çok matah şeyler değiller baştan söyleyeyim.


(Oguz) #6

Hmm. Aldım artık. Biraya pek bişey katmayacak anladığım. Kombucha işine gireyim bari.
Teşekkürler.


(Şişede Enaz BİRAY) #7

Kombucha yaklaşık 1 senedir sürekli olarak mayalıyorum ama bira ile ne alakası var?


(Oguz) #8

Birayla ilgisi yok. Aldığım ikea şuruplarını kombu çayına aroma verme amaçlı kullanmış birisi.


(Şişede Enaz BİRAY) #9

Orjinal yeşil çayı demleyip onu mayalayarak, hazır olunca soğuttuktan sonra bir çay bardağı shot şeklinde tüketiyorum ama aromalandırmak tabiki mümkün.
Başarılar :slight_smile: