İkinci fermantasyon için aktarım sırasında oksitlenme riski


( P.G.) #1

Bazı ev biracılarının yazdıklarını okuyorum, plastik damacanadan 2. fermantasyon için 2 ayrı cam damacanaya, oradan da şişelemek için kovaya aktarıyorlar birayı. Nedir bu oksitlenmenin gerçekleşme şekli? Aktarma çubuğu kullanınca oksitlenme riski kalmıyor mu hiç? Ben musluktan tadımlık bira almaya çekiniyorum.

Biraz bira dolduktan sonra aktarma çubuğu tekrar biranın içinde kalacağı için oksijenle temas olmuyor. Ama kapak açık ve en azından aktarma işleminin başında hiç bira yok kovada. İllaki biraz oksijenle buluşmuyor mu bira?

Şu işi güzelce bir açıklayabilecek bir arkadaş var mı, ne kadarı riskli, ne kadarı risksiz?


(biraci) #2

Aktarmayın, gereksiz bir işlem. Biraz riski var, bayağı bir uğraşı var, faydası hemen hemen hiç yok.


(Ezio Auditore) #3

Farklı aroma denemek için küçük şişelere aktarma yapmakta işe yarıyor. Ancak oksitlenme riskini minimuma indirmek için hava temasını da minimuma indirmek gerek. Yani foşur diye dökerseniz olmaz. O musluğu diğer şişenin ağzına geçirdiğinizde, geride kalan boşluğu kapatacak bir düzenek kurmak gerek.