İlk bira deneyimim ve soğutma yöntemim


(Mesut Alagöz) #1

Merhaba arkadaşlar mersin den selamlar 10 gün kadar önce muntons pilsner başlangıç kitimi aldım bira yapım kılavuzun da yer aldağı ve forumda ki paylaşımlara 2 3 hafta bakarak biramı kurdum büyük bir leğen aldım bira kovasının içine su doldurdum tabi leğenin içine de 5 litrelik su şişesini buzlukta 12 saat bekleyerek dondurdum klimalı odaya kurdum sabah 8 de işe gidiyorum akşama geliyorum geldiğimde kovanın içinde ki sıcaklığı ölçüm 24 25 dereceydi tekrardan diğer buzlu kovayı koydum içine(2 adet 5 lt su şişesini sürekli dönüşümlü dondurarak) klimanın sıcaklığını düşürdüm sabah ölçtüğüm de 20 derece de kaldı klimanın sıcaklığını biraz daha düşürdüm akşam geldiğimde kovanın içinde ki. Su 19 20 derece leğenin içindeki su 16 dereceydi dönüşümlü olarak 5 litrelik şişeyi dolaptan leğene leğenden eriyen buzlu şişeyi dolaba koyarak 2 3 gün boyunca aynı sıcaklığı ölçüm klimayı içeri iyice soğuduktan sonra 2 3 gün beklemeden dolayı derecesini 25e ve en düşük fan seviyesine getirdim elektrik bakımından da daha az enerji tüketimi oluyor birayı kurduğum tarih 6 ağustostu ve sabah işe gelirken ve eve gelince buzlu suyu değiştirerek en fazla kovada 22 derece en az 19 derece olarak gördüm bu sistemle sabah 8 akşam 8 arası geçen zaman oluyor mersin de malum havalar 35 40 derece iken bu sıcaklığı bulmak baya uğraşırdı ve maliyeti de düşük olacak bu şekilde çünkü klima 25 derece de yaklaşık yarım saat çalışıyor yarım saat fan da üflüyor sadece fan da üflerken elektriği fazla tüketmiyor 3 haftalık mayalama sürecinde yaklaşık olarak 80 ile 100 tl civarı elektrik yakacak birayı mayalama sürecine aldığım da 6 ağustos akşam 22:00 dısabah baktığımda hava kilidinden hava çıkışı olmuyordu baya tedirgin oldum akşam geldiğimde baktım yaklaşık 2 3 saniyede bir baloncuk çıkıyor bu üçüncü gün olmasına rağmen sabah ve akşam kontrol ettiğim de aynı şekilde devam ediyor 2 3 saniye arayla baloncuk çıkıyor bir de mayayı dökmeden kovayı yaklaşık 2 3 dakika sallarken musluk açıldı ve 21 litreye kadar leğenin içine döküldü çalışma prensibini anlayana kadar 1 dakika boyunca leğenin içine aktı ve sonunda durdurdum yeni kuracak arkadaşlar buna dikkat etsin kovanın musluğu kovadan biraz daha aşağıda kaldığı için yere koyduğunuz da ya da leğene yere temas ediyor herhangi bir ağırlık olmasında ya da sallamada açılabiliyor buna dikkat edin kovanın altına tabak koyarak musluğu 3 4 cm daha yukarı çektim.
ilk bira kitimi kurmuş olmama rağmen sıcaklıkla bu şekilde baş edebildim umarım işine yarayacak ya da bu fikri geliştirecek öneriler ekleyerek butikbira.com ailesine fayda sağlar herkese selamlar saygılar.

Ek olarak bira mayalama kovasının üzerine de havlu serip ıslatıyorum klima sürekli üflediğinden kova baya soğuyor ve kurumuyor.

Soğutma şekline ek olarak klima yoksa peltier soğutucu da kullana bilirsiniz peltier araç buzdolabında ve küçük buz dolaplarında kullanılan kompresörsüz soğutma sağlayan basit bir sistemdir internette araştırabilirsiniz

Hava kilidinden hava çıkışı


(Onur) #2

Strafor kutunun maliyeti, 1 sefere mahsus 80-100 tl. O da işinizi görür gibi geldi.Böyle giderse klimalı fermantasyon, şişe başı maliyetinize +2 tl. ekler.Peltier işine girmeden önce forumdaki benzer konuları okuyun bence,peltierli sistemler iş görmüyor. Straforda da sabah-akşam buz değiştirme var.İlk kurulumunuz için bu işler sıkmıyor ama ileride yoracaktır.Saygılar.


(Mesut Alagöz) #3

Evet strafor da çok işe yarıyor ama benim işyerim var bazen geç çıkabiliyorum o yüzden strafor kutuda sıcaklık düştüğü zaman evde olamama durumum olduğu için bu yöntemi yapmaya karar verdim