İlk Bira kurarken olanlar - yaptığım hatalar


(Eşşekkadaradam) #1

Herkese Merhaba;

Uzun süredir aklımda olan bira yapımına, bir haftalık yoğun video seyri ve forum/yorum okumaları sonrası; iki gün önce başladım.
Bu forumda tüm yazanlar çok faydalı oldu ve olacak gibi gözüküyor. O yüzden herkese çok teşekkürler.
Benim de ufak bir katkım olabilir diye, başıma gelenleri yazmak istedim.

  • İlk defa bira yaparken çok organize, düzenli ve genişçe bir mutfak alanında sahip olmak gerekiyor. Ben , kendi oluşturduğum bir akış şeması ve setin içinde gelen kılavuzu takip ettim. Çok video seyretmenin de faydası oldu.
  • Aynı anda birden fazla iş yapabilirseniz süreç hızlanıyor, örneğin temizlik yaparken , şeker eritmede gerekli suyu kaynatmak, şekeri eritirken ikinci bir litre suyu kaynatmak vs vs. Bu sayede işim 1:45 de bitti.
  • ilk hatam 25 kiloluk karışımı kendim iyi karıştırabileceğimi düşünmekti. epey zorlandım. Bir dahaki sefere zemini deterjan ile biraz kayganlaştırmak gibi bir çözüme ihtiyacım olacak.
  • ben karıştırma aşamasından sonra aldım şerbetimi iki haftalık istirahatgahına. Derecem olmadığı için yarım saat kadar bekledim, yanlarına buz koydum biraz ki olabildiğince sıcaklık 25 lere yaklaşsın. ( Burada bir sorum var, istediğimiz kadar bekletebilir miyiz bu karışımı ağzı kapalı olmak şartıyla?)
  • mayayı da koyduktan sonra, hava kilidini taktım sulu bir şekilde. hava çıkışı bekleme gayet sancılı :slight_smile: burada da bir hata yaptım, bir kaç saat sonra kilidin suyu az ve çıkışa doğru kaydı diyerek çıkarıp starsunlı su ekledim ama tabi bu arada hava kilidinin altına dokundum çok temiz olmayan ellerimle. paniğim artarak heme tekrar starsun döktüm vs vs…
    Sakin olmak gerekiyor. anladım ki kapağı açıp azıcık su ilave etmek yeterli .
  • sızdırmazlık testinde hiçbir sızıntı olmamıştı. Ancak 23 litre koyunca contadan değil ama musluktan hafif bir sızıntı oldu. Sonradan öğrendiğim birçok kişinin başına gelmiş. Burada da biraz endişelendim ama satte 6-7 damlalık bir sızıntı bir süre olabiliyormuş. ikinci gün dolmadan kesildi. Muslukla çok oynayıp risk yaratmamak gerekiyor.
  • 12 saat içinde hava çıkışı başladı ve rahatladım. ( Eşim video ile gönderdi işte olduğum için, akvaryum seyreder gibi 8-10 kere seyredip, etrafımdakilere de gösterdim. Bu kadar heyecanlı olduğunu tahmin edemezdim ama süper bir zevk :smiley: )
  • şimdi düşünmemem gereken bira ismi var, etiket tasarımı var, onları basmak vs vs lazım … şişe temizliği de cabası.
    Gelişmeleri yazmaya çalışacağım, ya burada yada benim biram bölümümde …
    Şimdiden ikinci kit için heyecanım var, sanırım bunun bitişini beklemeyip onu da kuracağım…
    herkese kolay gelsin

(Levent Bali) #2

şu ürün işinizi kolaylaştırabilir :smile:

http://www.hepsiburada.com/damacana-tup-altligi-pm-mtfidexiz110


(Eşşekkadaradam) #3

Şerefsizim benim aklıma gelmişti :slight_smile:


(biraci) #4

Yeri kayganlaştırmak çok iyi bir fikir değil bira yaparken :smiley:
Bir bezi katlayıp yere koyun. Kovanın köşesini o bez üzerinde tutarak (45 derece açı ile) kovayı o köşeyi yerden kaldırmadan öne arkaya föşür föşür sallayın :wink: Bez sermezseniz kova kayar ama dikkat…


(evbiracisi1) #5

tüpün taban genişliği ile kovamızın taban genişliği farklı olduğundan ürün işinize yaramayıp atıla çıkabilir :slight_smile: cmlerini iyi ölçmek lazım


(Eşşekkadaradam) #6

Denemeye değer. damacana altlığı da iyi fikir gibi geldi. İkinize de teşekkürler…


(Levent Bali) #7

boyutlar tam uyuyor :smile:


(burak akkoç) #8

Sorunuza istinaden bildiğim kadarıyla 25 üstü derecelerde tutmak ekşi kokulara sebebiyet verebiliyormuş.Ondan dolayı acilen dışarıdan müdahale mantıklı olmuş.Afiyet olsun demeden bol sabırlı günler dileyim ben :slight_smile: