İlk Bira Serüvenimiz - Woodforde's Wherry

Tüm ev biracılarına merhaba;
bir süre ev yapımı bira konusundaki tekniklere ve dikkat etmemiz gereken konuları araştırdık.
Bizde artık biramızı yapalım dedik ve işe koyulduk.
Forum yaşanan sorunlar ve dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında çok zengin olduğu için soru sormaya bir şeyimiz kalmadı, sadece biramızı nasıl yaptığımızı paylaşalım istedik, bilgiler konusunda herkese teşekkür ederiz :blush:.

Başlangıç olarak Woodfordes Wherry Real Ale kitini tercih ettik. Bizi en çok cezbeden şey şekersiz fermante olması ve %100 malt felsefemize uygun olmasıydı. Şişeleme esnasında da kullanacağımız malt özünü 50 cl başına 4 gr kullanmayı planlıyoruz, normalden 1 gr az olmasının sebebi çok asitli olmasını istemiyoruz. Ayrıca kitin kılavuzunda (İngiliz çay kaşığı konusuna hiç girmeden forumda ilgili başlık açılmıştı) varil için toplam 85 gr şeker kullanılması gerektiği belirtiliyor buda 50 cl başına yaklaşık 2 gr şeker diyor. Bu konu ayrı bir tartışma konusu zamanı gelince forumda cevabını bulmazsak tekrardan sorarız. :wink:

İlk olarak kullanacağımız bütün araç gereçleri pbw ile güzelce yıkadık duruladık ve hazırladığımız 15 lt lik star san suyuna fermanterin içinde bıraktık. Bir kaç teknik arızadan dolayı başlangıcı 2 gün geciktirdik, araçlar arındıcıda yattılar. Baktık beherin dibinde falan biraz beyaz tortu kalmıştı kullanmadan içme suyuyla da arındırdık :flushed:

Sanitasyon çok önemli dediler, araştırdık, fermanterin içerisinde herhangi bir istenmeyen bakteri, mikrop fermantasyonu ve lezzeti kötü yönde etkileyebileceği gibi başarısız bir sonucada sebep olacağını öğrendik ama biraz abarttık galiba :smile:.

Ayrıca evde kettle’mız olmadığı için yenisini almak yerine çok daha ucuza ve daha kolay temizlenebileceğini düşündüğümüz beher aldık. Su kaynatma, ölçüm gibi konularda beher ve erlen oldukça yardımcı oluyor tavsiye ederiz.

13 Şubat saat 19 sularında fermantasyonu başlatabildik.
Anlatıldığı gibi kitin konserverleri kovaya döktük, 2 lt içme suyu kaynattık özütü erittik. Sonrasında ısıyı 22 °C düşürüp, mayayı dökerek fermantasyona bıraktık.

Biramızın ilk örneği, yoğunluk 1041, ısı 22 °C .

Kovayı saat başı gözlemledik, gaz çıkışı yaklaşık 13 saat sonra başladı, telaşlanmadık, olağan süre içerisindeydi.

14 Şubat saat 7:00 sularında ilk baloncuk çıktı. :blush: Kovanın iç ısısı 19 °C, ortam da 18,5 °C.

15 Şubat saat 16 da kovamız 20.1 °C 'yi gördü ve fermantasyon zirve yaptı çok seri gaz çıkışı vardı.

Kovamıza küçük bir modifikasyon yaptık. Pervane Biracılık’da okuduğumuz gibi ısıyı daha iyi ölçmek için küçük bir deliğe 2. olarak satın aldığımız termometreyi sabitledik. Deliğin sıcak silikonla güzelce kapandığını test ettik ve güzel çalışıyor. Kovayı koridora koyduk ve pencere, petek olmadığı için ortam ısısı pek değişmiyordu ancak ışık almasın ve olası bir sıcaklık farklılığından daha geç etkilenmesi için kullanmadığım kapüşonlu bir sweeti giydirdik, kapüşonunu da kapattık :grinning:.

Hava kilidi biraz sorun yarattı ya da biz çok büyüttük. Kilidin içerisindeki su starsanlı olduğu için köpürüp köpürüp yarıya kadar azaldı, bizde bir şey olmasın diye su ekledik 3-4 kez sonra baş edemedik kendi halinde bıraktık. Su seviyesi tek tarafta yarıya kadar duruyor.

Son olarak biramıza amblem tasarladık, eleştirilere açığız, ileride şişe üzerine etiket konusunda da fikirlerinizi alacağız :kissing_closed_eyes: herkese şimdiden teşekkürler :grinning:

07.03.2016

En sonunda şişeleri temin edebildik.
Mahallemizin ilginç tekel bayileri bizi bir hafta kadar uğraştırdıktan sonra @Birader.omerkutlu hocamızın yardımlarıyla şişeleri tamamladık ve kasaları aldık.

Temizleme kolay değilmiş.
Şişelerin bir kısmı uzun bir süre beklediği için tek tek içlerine ışık tutup kontrol ederek 80 C suyla ellerimizi haşlayarak temizledik.
Duş başlığını çıkartarak tazyikli su ve bolca pbw ile fırçaladık en sonunda temizlendiler.

08.03.2016

Sabahtan starsanladığımız şişeleri ağaca dizdik.
Şişe fıskiyesiyle starsanlarken çok köpürdü ancak telaşa mahal yok, ağaçta güzelce aktı gitti köpükleri :relieved:

Son yoğunluk ölçümü için örneğimizi aldık ve FG 1010 çıktı.
Kitte belirtildiği gibi kehribar renkli bir bira çıktı, fermantasyon sırasında hissedilen bisküvi kokusu pek kalmamıştı.

Tabi dayanamadık dolapta az soğutup işimiz bitince ilk örneği tattık.
İlk yudumda tatlı ve asitsizliğin burukluğunu bir kenara bırakırsak, meyvemsi turunçgil aromaları hissediliyordu.
İlk haftadan sonra daha net bir deneme yapacağız sabırsızlıkla bekliyoruz. :relaxed:

Şişelerken 750/360 küp şeker kullandık. Yani şişe başına 2 gr.

11.03.2016

Önceden tasarladığımız etiketleri şişelere yapıştırdık.
Etiketleri @kaan_gok’ün önerisine uyarak a6 boyutunda sticker kağıda bastık ve boş şişede önceden yaptığımız denemelerle sıcak suda kolayca çıkabildiğini gördük. :relieved:

Ancak diğer kitlerin kurulumu ve şişe koşturmacasından kalan yorgunlukla şişelemeden 3 gün sonra etiketleyebildik. :worried:

Etiket tasarımımızda kapak basmakta vardı. Normal şartlarda 25 mm lik hazır kesilmiş daire stickerlara (bir a4 boyutundaki kağıtta 70 tane) 1 tl gibi bir baskı ücretiyle basmak istedik ancak ozalitçide bu kağıttan olmadığı ve özel kesimi tane başına 0,50 tlye yaptıklarından, internetten kağıt siparişi vs. le uğraşmadık.
Kapak tasarımıyla ilgilenenler buradan kağıdı temin edebilir ya da baskı yaptığınız yere sorabilirsiniz.

Son olarak @Birader.omerkutlu hocamıza tekrardan teşekkür ediyoruz ve planladığımız üç haftalık ikinci fermantasyonun sonunda biramızı Ömer beye tattırmak istiyoruz. Böylece bizde ilk kitimizi nasıl yapmışız öğrenebiliriz :blush:.

Herkese iyi fermantasyonlar :smile:

15 Beğeni

Ellerinize sağlık, bu titizliğin çok güzel bir bira getireceğine eminim. Herkesin beklentisini yükselten bir kit, hafta sonu ben de kuracağım. :smile: Şişelemede setle gelen ölçekle 0,75 kuru malt özü kullanmayı düşünüyorum (Tamamen deneysel). Şişeleme aşamasını da paylaşırsanız sevinirim.

Etiket çok güzel yalnız çevredeki yeşil yazılar okunmuyor :smile:

Teşekkürler hocam. Amblemi cmyk renkle yaptığımız için burada biraz daha farklı görünüyor, yazılar zor okunuyor evet. Rengi ve görünürlüğü düzelttik. Wherry kit biraz az asitli bir bira ancak bol asitli isterseniz 0.75 le 50 cl lik şişe dolumu sizin keyfinize kalmış bir durum :blush:

1 Beğeni

şişelerken kuru malt özünü toz şeker misali ölçekle koyarken çok zorlanacağınıza inanıyorum, zira kuru malt özü hava ile temas edince beton gibi sertleşiyor anında.

belki sıcak suda çözüp ölçekle sıvı halde koymanız gerekebilir. ben denemedim.

deneyen arkadaşlar vardır ama.

1 Beğeni

Bunu öğrenmek iyi ve can sıkıcı oldu. :smile:

Suda çözme yönetimini @Serter Bey uygulamış:

Karıştırmak gerekeceği için kovaya konulması da önerilmiyor. Deneysel çalışmalarımı paylaşacağım. :smile:

5.5 gram yeterince gazlandırıyor :slight_smile:
daha detaylı ölçüleri linkten bulabilirsiniz. http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

1 Beğeni

şişelere tek tek koymak yerine, ikinci bir kova ve aktarma çubuğu ile halledebilirsiniz.

kuru malt özünü (kaç şişe için ise) suda çözdürüp, ikinci kovaya koyarsınız, üzerine de aktarma çubuğu ile biranızı aktarırsınız.

Şu konuda @Taylan bey bahsetmişti.

2 Beğeni

english bitter türü bir bira için 50 cl 4 gr fazla olmaz mı… bende aynı kit için 50 cl ye bir küp şeker ( 2.7 gr ) kullanmayı düşünüyorum.

1 Beğeni

Evet en mantıklı çözüm bu görünüyor.

Toz malt özünün hava ile temasıyla sertleştiğini bilmiyorduk. Güzel bir bilgilendirme oldu sağolun hocam. Normalde Wherry kiti 50 cl başına yaklaşık 2 gr şeker öneriyor. Bunu malt özü şekere göre daha fazla konulduğunu göz önüne alırsak, şişe başı 2,5 gr koymak yüksek asit yapmayacağını düşünüyoruz.
Konu madem açıldı ayrı başlık açmadan netleştirelim :smile:

  • Kuru malt özünü suda çözmek için 135 gr kuru malt özü kullansak ne kadar suda çözsek ideal olur ve suda çözünmüş malt özü biranın tadını bozar mı ?

  • Kuru malt yerine sıvı malt özü alsak olur mu ?

  • Son olarak sıvı karışımı damlalık pipet ile kolaylıkla şişelere bölüştürebileceğimizi düşünüyoruz.
    Damlalık pipet cam olarak 2 -3 tl civarına temin edilebilinir ya da plastik 20 li paket 4 - 5 tl.

2 kesme şeker atın gitsin, nedir yani :smile:

1 Beğeni

Hayır %99 değil %100 malt olacak Canan Hocam kızıyor. :smile:

1 Beğeni

malttaki şekere ne diyor hoca :smile:

O sayılmıyor, lahmacun gibi. :smiley:

1 Beğeni

Hocam konuyu trollemeyelim lütfen :grin:
Biz bu işi hobi olarak ve oldukça keyif alarak yaptığımız için %100 malt ile daha gövdeli bir lezzete erişmek istedik. Aynı şekilde böyle yapmak isteyenlerede faydalı olabilecek bilgi alışverişi sağlamak güzel olacağından konu buralara geldi.

%100 malt’a fazla takılmayın :slight_smile: Bir bira markasının ticari sloganıdır ve büyük ölçüde algı operasyonudur. İyi biranın ölçüsü yalnızca kullanılan şekerlerin tamamının malttan gelmesi değildir. Bazı bira çeşitleri (light lager, çoğu Belçika birası gibi) stillerinin bir parçası olarak tariflerinde malt harici şeker kaynaklarına yer verir ve bu tamamen normaldir.

Maltın (çimlendirilip fırınlanmış arpa) bira yapımında kullanılma sebebi iyi bir şeker kaynağı olmasıdır. Malttan gelen şekerler şunlardır:

  • Fruktoz
  • Glukoz (Dekstroz)
  • Sukroz (Sakkaroz)
  • Maltoz
  • Maltotrioz
  • Dekstrinler ve uzun şekerler

Toz şekerden (sukroz) gelen şekerler ise şunlardır:

  • Fruktoz
  • Glukoz (Dekstroz)
  • Sukroz (Sakkaroz)

Kaynağından bağımsız olarak maya bu şekerleri afiyetle sindirir ve etil alkol ile karbondioksit oluşturur.

Gördüğünüz gibi şeker profilleri bir ölçüde örtüşüyor. Şişeleme şekerinin tek amacı gazlanmayı sağlamak olduğu için rahatlıkla toz şeker gibi basit şekerleri kullanabilirsiniz. Bu biranızın tadını ve malt karakterini etkilemeyecektir.

Bu arada %100 malt olması her zaman biranın iyi olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin yukarıdaki tarifi 23 litre yerine tek kit ile 46 litre olarak yapsanız biranız yine %100 malt olur (şeker kaynağı açısından) fakat aynı zamanda çok duru ve sulu olacaktır :wink:

16 Beğeni

@Taylan Bey, wherry kit için önerdiğiniz şişeleme şekeri miktarı nedir.

1 Beğeni

Bilgilendirme için teşekkürler hocam. % 100 maltın pazarlama politikası olduğundan başka yerlerde ve konularda da söz etmiştiniz, bizde bir fantazidir böyle yapalım bari dedik :smile:, ancak bu kadar sorunlu olabileceğini bilmiyorduk. Bu sebeple şişelemede şekerden şaşmayacağız büyük ihtimalle. :relieved:

1 Beğeni

Öncelikte tebrikler, umarım gönlünüze göre bir bira elde edersiniz. Bende ilk pilsner kitimi bu haftasonu kurdum. Birşey dikkatimi çekti, kovanın üstünü örtmüşsünüz. Benim kova gelen kutusunun içinde camın önünde cam seviyesinde duruyor. Üstünü ışık görmesin diye örtmek gerekir mi?
Cevaplar için teşekkürler

1 Beğeni

Bizde teşekkür ederiz hocam. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması önemli diye biliyoruz. Biz aydınlıktan ve sıcaklık farkından hızlı etkilenmesin diye üzerine sweet giydirdik :blush: .

1 Beğeni