İlk bira yapım denemesi


(Taşkin) #1

Mayanın bile yurt dışından getirildiği zamanlar, pallet şeklinde şerbetçi otuna garipseyerek baktığımı hatırladığım 5 ya da 6 yıl öncesinde merak sardığım bira yapımına başlamak anca bugüne mümkün hale geldi.
Son 3 aydır ekipman ve bilgi toplama sürecinden sonra gectigimiz hafta sonu ilk potansiyel biramı fermentere aldım.Yapım süreciyle alakalı teorik bilgime guvenmeme ragmen pratikte hicbir zaman planin kusursuz işlemedigini de deneyimledim.(:slight_smile: zira mayselemenin başında false bottomda tıkanıkligi farkedip mayseyi baska kazana alip duzeltip tekrar mayse kazanina aldım tabjk bu sirada bir miktar malt ve mayse heba oldu.Ardından mase kazanina yalitim amacli sardigim mat alev aldi.O da yetmedi devirdaim icin kullandigim kavanoz patlayinca 2 3 litre arasi mayse de burda bosa gitti.Tüm bu sikıntili ilk denemede bir suru ders cıkartmıs oldugumu dusunerek kendimi teselli ediyorum.Sürece gelirsek ilk biram icin maltı kendim yaptim ticari olarak sadece melonoidin kullanildi. Surec icin el aliskanligi kazanip ticari maltlarla işi sürduyrmeyi düsünuyorum.
Evet recetemiz buydu hafta sonu;


Kirilmis maltlarimiz;

Masamızi da haziladık

Malti kendim urettigim icin 45 dereceden baslayarak protein dinlendirmesi yaptigim mayseleme basladi, ticari malt kullaninca bunlara gerek kalmiyor buyuk oranda.

63 ve 68 derecedeki beklemelerden sonra tenturdiyot araciligiyla iyot testini yaptim şeker dönüsümu tamamlanmis gorunuyor, herhangi bir renk donusumu yok


Seker dönüsümü tamamlandiktan sonra mayseyi 75 dereceye getirip enzim aktivitesini durdurmayi planladim.Ardindan 76 derecelik yagmurlama suyunu hazirladim.Yagmurlama icin her sey hazir artik.yagmurlama esnasinda termostan gelen suyun tahili rahatsiz edip tahil yataginin olusturdugu filtrenin bozulmamasi icin dakikada yaklasık olarak 1 lt akması icin ayarliyorum vanalari ayni sekilde kaynama kazanina da mayseyi cok yavas sekilde almaya calistim.



Yağmurlama sonuna yaklaştigımda tahıl yatagını görmem dogru yolda oldugumu hissettirdi hep videolarda goruyordum takdir edersiniz ilk denemede yaptiginizi duşündügünüz her dogru mutlu ediyor (:slight_smile:

Serbetci otlarini eklemeye geldi sıra single hops olarak cascade kullandim serbetci otu kokusunu da ilk defa aldim gercekten bahsettiginiz kadar guzel kokuyor kaynama baslar baslamaz ekledim (;

Kaynama bitti sogutmayi cift serpantinle yaptim birini bu sekilde buzlu su termosuna koydum su sicakligi 3 5 derece arasindaydi burda 18 dk da 21 derece geldi.

Fermentere alinan bira adayindan son foto

Bu sürecte bu platformda bilgilerini paylaşan herkese cok tesekkur ederim zira sürekli burayi okuyarak bilgi edindigim bir suru sey var tekrardan sagolun (:slight_smile:


(Şişede Enaz BİRAY) #7

Emeğe sağlık :beers:

Yalnız komşulara karşı çok ayıp olmuş :joy:


(Taşkin) #12

Evet ilk birayi kazasiz belasiz siseye de almis bulunmaktayim pazartesi gunu fg icin ornek almistim 1013 idi bugun de 1013 cikinca şişelemeyi de aradan çıkardım. Ardindan söyle bir bakinca zahireciden aldigim arpanin siselere doldgunu gormek guzel, bir arpanin kucuk bir hikayesi diyip bi ara duygusallasmadim da degil (:smile:
Buradan;


Buraya;