İlk deneme notları ve bazı sorular


(Atilla) #1

Herkese merhaba

28 Nisan’da ilk biramızı hazırladık. Sıcaklıkla ilgili bir sorun çıkacağını düşünmemiştik.

Sonuçta hava durumu önümüzdeki hafta içinde 20-25 derece arasında gösteriyordu. Mutfakta evin en serin yeri ve eskiden mutfak tüpünün durduğu dolabın içinin biraz daha serin olacağını tahmin etmiştik.

Kiti kurduğumuz gün fermantosyon kovasındaki sıcaklık 22-23 dereceydi. Antalya’da olunca, bir de hava birden 30 dereceyi görünce, ertesi gün kova 25 dereceyi gördü.

Hava kilidi fokurdamaya başladı. Buzluktan su şişelerini çıkarıp soğutmaya çalıştım. Böylece ilk dersimi almış oldum.

Kova sıcaklığının dengelenmesi zaman alıyor

Hazırlıklı olmalı, buzlukta su şişeleri hazır bulunmalı ve zamanında müdahale etmeli

Kovadaki sıcaklıklar ilk gün 23, ikinci gün 25, sonraki günlerde 19-21 arasındaydı.

  1. günde gaz çıkışı tamamen durdu.

Soru 1:

Kovadaki sıcaklığı 20 derecede tutmak yerine sürekli 24 derece tutmuş olsaydık. Birayla ilgili bir sorun ya da tat farkı olur muydu?

Soru 2:

Elimde bir ölçüm kiti yok. O yüzden 3 hafta bekleyip ondan sonra şişelemeye geçeceğim.

eğer hidrometre olsaydı, gaz çıkışı durduktan sonra ölçüm yapıp doğrudan şişelemeye geçilebilir miydi?

Soru 3:

Gaz çıkışı 6. günde durduktan sonra 2 hafta daha kovada durması biraya zarar verir mi?

Teşekkürler


(Mehmet) #2

Merhaba,

İlk kitim Pilsner’i sürekli 23-24 derecelerde tutmuştum. Hafif meyvemsi ve ekşimsi tadın sıcaklıktan gelebileceğini sonradan forumda okudum. Kovayı 20 derece civarında (±1) tutmak bence yararlı. Sonraki kitlerim de bu şekilde uyguluyorum.

2 ve 3. sorularınız için; Kovada en az iki hafta tutuyorum. Sonlara doğru 2-3 gün ara ile 2 ölçüm yapıp değer aynı ise ya da 1010 altında ise şişelemeye geçiyorum.

Kolay gelsin,


(Özgür) #3

Diğer sorunuz için: http://butikbira.reamaze.com/kb/bira-yapimi/birayi-mayalanma-kovasinda-2-haftadan-uzun-sure-bekletmem-sorun-yaratir-mi


(Atilla) #4

bilgiler için teşekkürler

anlaşıldı: 20 derece -/+ 1 önemli