İlk deneme yardım lütfen


(Gençkan Sarıkoç) #1

Merhabalar bugüne kadar kitten bira yaptım yaklaşık olarak iki senedir gayet başarılı sonuçlara imza attım. Şimdi sıra geldi tahıldan bira yapımına :slight_smile:

İlk deneme olacağı için 5 kg pilsener malt aldım. Lager mayalama yapacağım çünkü sırf bira için koskoca buzdolabı aldım :smiley: Tek sıkıntım şerbetçi otu olacak sanırsam, çünkü kitin kendi şerbetçi otu benim için ideal. Şerbetçi otunu kaynamadan fermantasyon bitiminde dry hop şeklinde atabilirmiyim? illa kaynatmam gerekir mi ? Birde ilk deneme olacağı için 12 litre civarında kuracağım, anlamadığım bir başka nokta ise yağmurlama terimi, azcık bilgi verirseniz sevinirim.

Şayet dry hop yapılabilirse meyşeyi soputmak için ekstra soğuk su koymamda sakınca var mı ? Bazı yazılarda kaynatma suyunu eksik yapıp , hızlı soğutma için soğuk su koyanlar olmuş.

Bilgileriniz için teşekkür ederim.


(Ocho) #2

İnternetten tariflere bakın önce. Sadece dry hop yaparsanız biranız o şerbetçi otu lezzetinde acısız bira olur. Acılık hiç olmaz. Lezzetli alkollü bir şerbet olur. Damak hissetmese bile en azından az bir acılık olmalıdır bira diyebilmemiz için. Herhangi bir tarifte başlangıçta suyu az kullanıp, yüksek OG’li mayşeye soğuk su ekyelebilirsiniz ama son OG değerini tutturabilmeniz için ekleyeceğiniz suyun miktarını iyi ayarlamanız gerekir. Sürekli ölçüm yapıp azar azar su ekleyerek olabilir. 2 aydır tam tahıldan yapıyorum. Hiç tek bir malt ile yapmadım. Aşağıya bir tarif ekledim. Belki işinize yarar. Tarifin tam linki:

https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/635941/klch-renato

Kölch - Renato
Method: BIAB
Style: Kölsch
Boil Time: 60 min
Batch Size: 12 liters (fermentor volume)
Boil Size: 20 liters
Boil Gravity: 1.028 (recipe based estimate)
Efficiency: 60% (brew house)
Share: Share recipe to twitter Share recipe to Facebook Share recipe to google plus Share recipe to Pinterest
1.047
1.009
5.03%
29.95
3.98
Want no ads? Go Premium and unlock all our brewing tools!

Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
2.5 kg German - Pilsner 38 1.6 83.3%
0.5 kg German - Vienna 37 4 16.7%
3 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
15 g Hersbrucker Pellet 4 Boil 60 min 15.4
10 g Saaz Pellet 3.5 Boil 30 min 6.91
15 g Hersbrucker Pellet 4 Boil 15 min 7.64
Mash Guidelines
Amount Description Type Temp Time
12 L Fly Sparge 75 C 0 min
Other Ingredients
Amount Name Type Use Time
5 g Whirfloc Fining Boil 15 min.
Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:
1
Attenuation (avg):
81%
Flocculation:
Medium
Optimum Temp:
12.2 - 25 °C
Starter:
No


(Gençkan Sarıkoç) #3

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben deneme amaçlı yapıyorum 12 litre civarı kuracağım. Kaynatma mutlaka yapacağım uyarınızı dinleyerek. Elimde buzlukta orjinal ambalajlarında almış olduğum kitlerden kalma şerbetçi otları var onları atacağım şayet becerebilirsem iki üç çeşit malttan düzgün şerbetçiotları ile yapcağım.

Sonucu burada paylaşırım.


(mehmet ) #4

Yapacağın işlemleri sırası ile yazarsan, kontrol edebiriz :slight_smile:


(antipanik) #5

5 kg pilsner ile yaklaşık 20 lt ve %5-5,5 alkol içeren kurulum yapabilirsiniz.
Sadece pilsner malt kullanırsanız renk tam altın sarı bira rengi olmaz ve daha arpa rengi boz bir renk olur.
Ben genelde 5 kg pilsner ve 1 kg münih 1 yada 1kg pale ale kullanıyorum.
Böylece renk soluk 4 ebc yerine 5-7 ebc oluyor.

Benim tarif önerim:
5 kg pilsner
1 kg pale ale veya münih 1

20 lt suyu 35 C ye ısıt
35 C de maltı iyice karıştırarak ekle
35 C 15 dk örtü vs sararak bekle
52 C ye karıştırarak ısıt
52 C de örtü sararak 15 dk bekle
65 C ye karıştırarak ısıt
65 C de 50 dk bekle (ört)
72 C ye karıştırarak ısıt
72 C de 50 dk bekle(ört)

(Bu arada 15 lt suyu 77 C ye ısıt ve)

77 C ye karıştırarak ısıt ve 10 dk bekle.

15 lt suyu 1 er lt malta dökerek yağmurla.
Yani kalan şekeri su dökerek şerbete geçir.

Süzmeye geç.

Kaynatmaya geç. Kaynama başlayınca standart 15-20 Ibu acılık için 15-20 gr civarı columbus-centenial benzeri %10 üzeri yüksek alfa asitli şot ekle.
Soğut süzdür ve kovaya aktar.
Maya ekle.
8-10 gün sonra aroma amaçlı 20-50 gr kadar şot ekle.
3 gün sonra şişele
2 hafta sonra tadım yakışır.:grinning:

Not: ben iki yıl oldu başlayalı ve tanıdığım kime bira ikram ettiysem, yavv bu ne biçim bira şuna benziyor, inanmamıştım ama acayip güzel vs yorumları geliyor.
Tabi kurulum 6 saat sürerse bira da ona göre oluyor. Ne kadar emek o kadar güzel sonuç😊


(Oktay Koçak) #6

Antipanik dostum merak ettiğim bir konu var tahmini olarak OG bu tarifte ne kadar oluyor? Karıştırmadığınız için yüksek bir OG elde edemezsiniz gibi geldi bana. Gerçi sizde devir daim yapan all in one bir ekipman vardı sanki.


(antipanik) #7

Ben yaklaşık 1 yıl tencere metodu %100malt yaptım. Buna şişe şekeri yerine “Speise” dahil.
Bu reçete 1054 og verdi.
Tencerede ısıtırken hep karıştırdım. Ama demlerken elleşmedim ve üstünü kalın bezle kapattım.
Makine ise zaten o işi kendi hallediyor…

Sonra Grainfather’a terfi ettim. Aşağı yukarı 1052-1054 og aldım.
Ama bu reçete standart reçetelerden 1 saat civarı daha uzundur.

Ayrıca bu reçetede ben ortalama 50-52 şişe aldım. Yani 46 değil.:grinning:


(Gençkan Sarıkoç) #8

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Benim bu ilk denemem olduğu için bir iki yanlış yaptım. 12 litre için 3 kg pilsener öğüttüm ve bu maltı 72 derece suya attım (hata 1).

Keşke tarifinizi daha önce okusaydım. Neyse 60 dakikalık demlenme sonucu 1050 og lik meişe oluştu.Sonrasında yağmurlama yaptım süzme poşetinde kalan arpaya, bundan sonraki ölçümüm 1030 oldu, sanırım yağmurlama suyunu ayarlayamadım ( hata2 ), og yi yükseltmek için şeker attım ( hata3 ), 20 gr şerbetçi otu attım kaynatmaya başladım.

Bu arada forumda bir iki konu okudum, birisi bir buçuk saat kaynatmayı önermiş, bende 1,5 saat kaynattım (hata4) sonuçta 10 litre civarı 1060 og meişeyi ,Aktarm çubuğu kullanmadan tencereyi fırın eldiveni ile tutup tüm karışımı fermantasyon kabına alıp buzdolabına koydum soğuması için buzdolabı 14 dereceye ayarlı lager maya kullanacağım için 22 derece başlangıç düşündüm ve soğumasını beklerken uyuya kaldım:) sabah derecesine bakmadan kovanın dışına elimi deydirerek mayayı attım. Sonucu yazarım ama dediğiniz gibi garip renkli bir bira olacak :slight_smile:


(Oktay Koçak) #9

Hata 1 dediğiniz şey çokta hata sayılmaz. 72 derece su biraz yüksek ama maltı atınca azda olsa sıcaklığı ideal noktalara inmiştir. Sabit sıcaklıkla mayşeleme yapmışsınız. Yağmurlama suyunda biraz karışıklık olmuş gibi. Şeker atmadan 1.5 saat kaynatsaydınız büyük olasılıkla 1050 filan olabilirdi. Bu arada oradaki OG ler yüksek sıcaklıklarda olduğundan dolayı değerler farklı çıkar. Tabloyu nette bulursunuz o şekilde kalibre ettiğinizi düşünüyorum. Renk isi aynı Antipaniğin dediği gibi olacak. Bende bunun gibi yapmıştım sadece buğday ve pilsner maltı kullanmıştım. Gerçi planda munich maltı vardı da ne ara bitmiş 25 kg lık malt anlamadım.


(Gençkan Sarıkoç) #10

Teşekkür ederim yağmurlamayı bir dahakine daha iyi yapacağım. Birde şerbetçi otunu torbada mı atmalıyım yoksa direkt mi atmalıyım ? Süzmeden fermantasyon kovasına almak yani tüm tortu ile fermantasyon kovasına almaktan bahsediyorum ne gibi sonuç verir ?


(Gençkan Sarıkoç) #11

Fermantasyon başladı gaz çıkış mevcut. Sıcaklık 14 derece civarı sonucu fotograflar ile buraya belirteceğim.


(Gençkan Sarıkoç) #12

Evet şişelemeye bugün geçtim yaptığım ölçüme göre og beer kısmına gelmişti. iki gün biersol ile berraklaştırdım. Sonuç bu içmeye hazır olunca foto koyarım. Sanırım şerbetçi otunu çok kaçırmışım.


(Gençkan Sarıkoç) #13

evet tadım testi yaptım gayet başarılı olmuş renk ve bulanıklık benim için önemli değil, sadece şerbetçi otu fazla olmuş o rahatsız etti beni.