İlk deneyim sonuçları


(Ali Orhan) #1

İlk kurulumda bazı hatalar yapmama rağmen, bugün mutluyum. 7 gün süren ve sonunda kesilen hava çıkışı ardından 9.gün ilk numunemi aldım. 1041 ile başlayan değer 9.gün sonu ilk ölçümüm 1002. Renk erken olmasına karşın beklediğimden berrak, tat muhteşem bira tadının yanı sıra eser derecede şarap tadı ki daha sürecin 3 de 1 i olduğuna göre buda normal, acılık yok denecek kadar az. Ortalama 22 C de fermante oldu, malum Temmuz sıcakları. Ölçüm kabında bile o güzel hava kabarcıkları dans ediyordu. Şimdi 2 ve 3 numunelerden aksi bir durum çıkmassa 4 veya 5 gün şişelemeyi düşünüyorum. Buda 13-14 güne denk gelecek. Ustalardan bir yanlışım varmı, bu konuda değerli yorumlarınızı bekliyorum


(Erdem Yetim) #2

Benim gibi bir aceminin cevabini kabul ederseniz, ben olsam yarin tekrar numune alir, 1002 gorursem şişelerdim :slight_smile:


(Ali Orhan) #3

3 gün arka arkaya aynı sonuç verirse 4 gün şişede, yazı geçirmemek lazım :sunglasses:


(bakkalamca) #4

Selamlar, o.g. neredeyse 1000 olmuş. hiç boşuna beklemeyin. biran önce şişeleyip 2. fermentasyonu başlatın. asıl olgunlaşma şişede olacak. kovada bekletmenin bir anlamı yok. lager veya pilsener tarzı ise minumum 3 hafta bekleyin. şarap tadı filan kesinlikle kalmayacak. ayrıca çok merak edipte içmek isteseniz en az 10 gün geçsin. hayal kırıklığına uğramayın.


(Ali Orhan) #5

2.gün ölçüm biraz korkuttu, sebebi numuneyi aldım ölçüm yaptığımda 1030-1020 aralığını gösterdi, şok oldum sonra çıkarttım ve tekrar dildirdım sallantı geçtiğinde dünkü değer 1002 hata çok az daha 1001-1002 arası geldi. İlk daldırdığımda neden bu şekilde çıktı anlamadım. Yarın son ölçümü yapıp şişelemeyi düşünüyorum. Tad gene aynı acılık yok denecek kadar, eser miktarda şarap tadı ve dünkü berraklık aynı.


(Buğra) #6

Hidrometreyi ve kabını starsunlamadıysanız hidrometreye yapışan baloncuklar hatalı ölçüme yol açıyor.
1002 gibi bir değerde boşuna 3 ölçüm almanıza gerek yok bence. Hani 1010 üzerinde kalırsa fermentasyon bitiminden emin olmak için 3 ölçüm doğru olabilir.

Yukarıdaki şişelemeyle 2.fermentasyonu başlatın şeklindeki hatalı kavramı da düzelteyim; şişeye aldıktan sonra koşullandırma aşaması (bottle conditioning) başlamış oluyor.


(bakkalamca) #7

Biradan çıkan Co2 baloncukları hidrometreyi yukarıya kaldırıyor sebep bu. Önce biraz çalkalayıp Co2 yi atın düzelecektir. Kesme şekerleri atınca 2. Fermentasyon başlamıyor mu? Benim deneyimlerime göre yaklaşık 4 gün filan sürüyor. 2. Fermentasyonda bitince zaten mayalarda dibe çöküyor. Sonra ise maturasyon yanı olgunlaşma başlıyor.


(Ali Orhan) #8

Şimdi emin olmak için çeşme ve şişe su ile ölçüm yaptım 2 side 1000-999 arası geldi. Bu arada bu işlemi yaparken kabarcıklar bitmişti, kurulayıp tekrar aldığım numune ile ölçüm yaptım tam 1002 sabitledi. Sanırım yarın şişelme başlayacak. Bilgi veren arkadaşlara tşk. ederim.


(Naz) #9

pilsener kitimi kuralı 1 hafta oldu sabit 19 20 derecede sıkıntı yok.sorum şu ; kova için net bekleme süresi 2 hafta mıdır ve şişeledikten sonra ortam ısısının önemi nedir arkadaşlar ve şişede ne kadar beklemesi önerilir


(Buğra) #10

Forumda çok defa yazılmıştır; fermentasyon bitişi için 3 veya absurd bir değer cikmadiysa en azından 2 gun artarda olcum alındığında aynı değer çıkmasıyla kesinleşir. Hidrometre yoksa 3 hafta beklemenizi tavsiye ederim.

Lager değilse şişede ortam sıcaklığı fermantasyon sırasındaki kadar kritik değil, 15-30 derece aralığında bir problem görmedim.

Şişe süresi de türe göre değişmekle birlikte min. 2 hafta bekleyin; aroma katılmış biralar ile buğday ve ipa lerde aroma kaybi oluyor zaman geçtikçe. Diğer aleler ve lagerler için tavsiyem 1 ay, belcikalar için 3 ay+


(Ali Orhan) #11

12.gün 3 ölçüm 1002 ile kovanın ağzını açtım. Doluma başladım. Herşey normal görünüyor sanırım.


(Erdem Yetim) #12

Kovanin kapagini neden actiniz ki ?


(Ali Orhan) #13

Açmadan içinin durumunu nasıl göreceğiz. Enfeksiyon bozulma varmı diye dolumdan önce sadece 1 dakika açtım kapattım doldurdum. Zaten fermentasyonda biteli 3-4 gün oldu, gaz çıkışı falan yok.


(Erdem Yetim) #14

Şüphelendigim bir durum, numunelerin tadinda gorunumunde bir anormallik yoksa, kapagi acmaya korkarim ben :slight_smile:
Olmayan enfeksiyonu kapagi acarak oldurmak istemedigimden.


(Ali Orhan) #15

Forumda nette bir çok fotoğraf var, doldurmak zahmetli iş, kısa süreli kontrolden birşey olmaz heralde, kokudan tatdan anlamak için baya bir tecrübe lazım. Bu arada kontrolden önce ellerimi ve kapak çevresini starsunlada dezenfekte ettim, fermantosyon süresincede çok merak ettiğim halde hiç o riske girmedim.


(Erdem Yetim) #16

Çok güzel enfes biralariniz olur afiyetle içersiniz umarim hocam :slight_smile:
Şisede en az 2 hafta kuralini unutmayin.


(Ali Orhan) #17

Dayanamadım 12 gün kova 4 gün şişe yarım gün buzdolabı 15 lik numune soda şişesi açıldı. Bu sürede buysa ileride ne bekler bilmem. Berraklık tamam, tad tamam, acılık kıvamında, bira tadından başka tadtan eser yok, gazlanma fena değil, tıslama fena değil, efesin az hafifi olmuş şimdilik.


(Ali Orhan) #18

12 gün kova 7 gün şişe. Dahada marketten yüzde 60 vergi ile bira alınmaz. Marketteki biralara göre en az 2 kat daha kalite.