Ilk kez tahildan yapacagim yardim


(Murat) #1

Selam arkadaslar Malzeme olarak 5kg pilsner arpa malti
250gr Kayin isli arpa malti m54 lager maya Cascade perle lubelski simcoe serbetci otlari var bana bi recete cikarimisiniz ne kadar su kac gr şot falan birde maltlarim kirik degil malttan ilk kez yapacagim icin makinamda yok eger becerebilirsem makina alabilirim bu maltlari nasil kirabilirim recetede mini mash olursa iyi olur malzemeleri 2 kerede kullanmam deneme acisinda iyi olur yardim edenlere simdiden tesekkurler


(ersoy) #2

Kaç litre kaynatma hacminiz var, hedeflediğiniz stil ne? Bana kalsa Simcoe, cascade bir APA ya da IPA derdim.


(Murat) #3

40 litre veya daha fazla olabilir ama cok aci bira sevmiyorum şotu fazla olmasin


(Murat) #4

Rondo gibi birsey kirma islemj yaparmi yaparsa nasil olur verimi


(ersoy) #5

ŞOT sadece acılık için kullanılmıyor bildiğiniz gibi, Düşük acılık, yüksek aroma verilmesini düşünebilirsiniz.




Sadece cascade ile tam SMaSH da yapılabilir. O zaman acılık daha da düşer.


(ersoy) #6

Sadece Pilsner kullanıyorsunuz. Mutlaka 90 dk kaynatın.
Rondo ile kırarsanız, azar azar kırın ve BIAB yapın. Torbasız başa çıkamazsınız.


(Murat) #7

Birde anlamadigim birsey var kaynamanin ne gibi faydasi oluyo meyşeye 60 dakka ile 90 dakika arasinda ne fark olur 20-25 kit kurdum ama tahildan yapmayi bilmedigim icin soruyorum kusura bakmayin o yuzden


(antipanik) #8

Kaynatma şo ekleme ve acılık için.

Ayrıca maltın şo ile birlikte kaynatılması
gerekiyor.

Yani biradaki malt ve şot bir bütünün parçaları.:blush:

Ben şahsen bunu yapmadığım kurulum oldu.
Kısmen kontamine oldu. İki ay sonra bile lezzet kötüydü.
Ersoy bey daha iyi açıklayabilir.
Kaynatmanın birçok işlevi var.


(Akgün Günay) #9

Özellikle pilsner maltı 90 dakidadan az kaynatılırsa DMS dediğimiz ve birada haşlanmış sebze tarzı kokulara yol açan bileşik ortaya çıkabiliyor. Kaynatmanın amacı, şerbetçiotu acılığını sağlamak, şıranın dezenfeksiyonu ve DMS’den kurtulmak. Pale ale ve diğer maltlarda 60 dk kaynatma yeterli oluyor. Pilsner maltı 90 dakika daha uygun. Kaynatma sırasında kapak kapatılmamalı. Kolay gelsin…


(Boğaç Erkan) #10

Akgün Bey, peki 2 kg pale ale maltı ve 1 kilo pilsner maltının bir arada olduğu bir tarifi düşünürsek, yine de 90 dakika kaynatma gerekli midir?

Benim tencere biraz yayvan olduğu için buharlaşma oranım çok yüksek ve geriye hiç sıvı kalmayacağından endişe etmeye başladım da… :stuck_out_tongue:


(Akgün Günay) #11

Ben DMS sorununu yarı yarıya viyana ve buğday maltıyla kurduğum weizende de yaşadım. Kendi deneyimim olarak, mayşede pilsner veya viyana malt varsa 90 dk. kaynatırım. Kaynama kaybı oluyor malesef, benim tencerem de yayvan… ama biramda haşlanmış mısır kokusu pek tercih ettiğim birşey değil. Eğer bol şerbetçiotlu birşey yapıyorsanız belki bastırabilir kokusunu ama, pilsner, weizen gibi şerbetçiotunun arka planda olduğu stillerde riske girmek gereksiz bence…


(Murat) #12

Benim kazanicok genis su kaybi olcak mayalanmadan once Su eklemesi yapilabilirmi?


(Akgün Günay) #13

Mayalamadan önce su eklenebilir ama yoğunluğu azaltırsınız. Dikkatli eklemek lazım, brewers friend.com sitesinde boil off and dilution calculator diye bakın, hesabı ona göre yapabilirsiniz


(ersoy) #14

Merhaba tekrar. Akgün bey dms sorununu gayet güzel açıklamış ve neden pilsner maltın 90 dk kaynatılması gerektiğine yanıt vermiş. ŞOTları zaten çok sonra eklemeye başlıyoruz reçetede, dolayısıyla bu örnekte alfa asit izomerizasyonu ile ilgisi yok uzun kaynama süresinin ama ŞOTlarda bulunan acılık verici alfa asit, bu işlevini yerine getirebilmek için izomerize olmalı. Bu da maltoz içeren bir şırada kaynamasıyla mümkün.
Su kaybına gelince. Hesaplayıcı kullanmak her zaman iyi fikir. Ancak bu uygulamada ilk ot son 15 dkda ekleniyor. Yani yoğunluk kritik değil. Hotbreak gerçekleştikten sonra her 15 dkda bir iyice kaynattığınız 1,5 litre su ekleyerek buharlaşan miktarı kompanse edebilirsiniz.


(Murat) #15

Kaynatipta eklemek mantikli geldi banada


(antipanik) #16

Şu ana kadar tam tahılda %60-80 civarı pilsner malt kullandım genelde.
Süzdürme sonrası 60 c civarından 100c ye kadar 30 dk da ulaşabilmek için tencere kapağı tam kapalı tutuyorum.
Devamında kapak 1 cm kadar kısmen açık 50 dk kaynatıyorum ve şotları ekliyorum.
Son 10 dk tencerede spiralle birlikte açık kaynama oluyor.
Toplam kaynama 60 dk oluyor.

Tencere kapağı tamamen açık olmalı görüşü bana pek mantıklı gelmedi.

Kendi okuduğum kitapta da "enerji tasarrufu için kaynatırken kapağı kapalı tutun " ifadesi vardı.:blush:


(Özgür) #17

Ben ev yapımı maltla yaptığım denemede yarı kapalı kaynatma ile DMS sorunu yaşadım. Sorun hangisinden kaynaklı tam emin değilim, bu yüzden riske girmemek için açık kaynatmayı tercih ediyorum. Kullandığım tencerenin buhar kaybını artık tam olarak biliyorum (60 dakikada % 18-20) artık. Kullandığım ocağın doğalgaz tüketimi büyük bek için 1 saatte 0,29 metreküp. 10 litrelik bira için kademeli mayşeleme ve kaynatma süresi toplam 3 saat kullanıyorum yani yaklaşık 1 metreküp (1 TL) gidiyor. Elektrikle ısıtma yapanlar için tasarruf yapma fikri düşünülebilir belki…


(antipanik) #18

Bence dms ev yapımı malttan da kaynaklanabilir.
DMS yaşadığınız şartları bir de hazır malt ile denemenizi öneririm.


(ersoy) #19

Malt modifikasyonları günümüzde son derece iyi ve biz -kendi maltlayan arkadaşlarımız hariç- modifikasyonu en iyi markalardan weyermann maltlarına ulaşabiliyoruz. bu maltlarla DMS sorun çıkarır diye bir kural yok. Ancak böyle bir olasılık var. Bu olasılığın doğurduğu riski göze almak istemiyorsanız 90 dk kapaksız kaynatırsınız.
Doğrudur, kapalı kapakla kaynatan, bunu önerenler var. Hem enerji tasarrufu, hem ev koşullarında yüksek hacimli şırayı hotbreak derecesine ulaştırmak açısından bakılarak bu öneri yapılıyor. Seçim herkesin kendine ait. Ben o haşlanmış mısır/karnıbaharvari kokuyu sevmiyorum ve risk almamak için Pilsneri 90 dk kaynatıyorum.


(Boğaç Erkan) #20

Biraz alakasız olacak, şimdiden özür diliyorum ama henüz başlık açamıyorum ve bir yerlerde olduğuna hiç şüphe duymamama rağmen aramalarım sonucunda aradığım bilgiye ulaşamadım.

Dry-hop yapacağım yarın akşam. Biram musluklu kovada değil ve mecburen ikinci kovaya aktarmam gerekecek. Sifonum var ve hazırlıklıyım. Şerbetçi otunu direk atayım mı yoksa BB’dan edindiğim torba ile mi ekleyeyim karar veremiyoum bir türlü. Okuduğum türlü kaynaklarda farklı farklı yanıtlar var ancak ben bunların sifonlamak söz konusu iken geçerli olup olmadıklarını kestiremiyorum.

Şİmdiden teşekkürler.