İlk Kitim Export Pilsner Fermentasyonun 17. Gününde?

Merhaba değerli ButikBira üyesi dostlar, ilk kitim olan Export Pilsner’i 21lt su, yarım kilo light dme ve yarım kilo şeker, US-05 maya ile kurdum, başlangıç sıcaklığı deneyimsizlikten 26 veya biraz üzerindeydi ve CO2 çıkışı yarım saat içerisinde başladı, ertesi gün 24’lere düşürdüm ve sonrasında 21-22 civarında seyretti, fermentasyonun 17. gününde hala 4-5 dakikada bir gaz çıkışı devam ediyor, hava kilitindeki su seviyesi de eşitlenmiş değil, sizce ne zaman şişelemeliyim? eğer FG ölçümü yapacak olursam bunun için örneği kova musluğundan mı alıyorsunuz? kova musluğunu açmadan önce hava kilidini mi çıkarmalıyım? değerli deneyimlerinizi paylaştığınız için şimdiden çok teşekkür ederim, saygılarımla…

Ben kova musluğundan numune alıp ölçüm yapıyorum, hava kilidini çıkarmaya gerek yok. Hava kilidi aktivitesine fazla güvenmiyorum açıkçası, örneğin 17 gündür bekleyen pilsner’im var, yaklaşık bir haftadır hava kilidinde hareket yok ama ölçüm halen istediğim seviyeye gelmediğinden bekliyorum.

1 Beğeni

Merhaba,

Hava kilidindeki suyun eşitlenmesi diye bir şey yok… ben hiç görmedim eşitlendiğini… ölçüm kitinizi kullanın ya da en az 2 hafta kovada fermentasyonu tamamladıktan sonra şişeleyin gitsin…

İlk başlardaki yüksek sıcaklıktan ötürü biranızda meyvemsi, şampanyamsı tatlar oluşabilir… ya da şanslıysanız oluşmayabilir de…

  1. gün ve 4-5 dk’da bir gaz çıkışı demişsiniz… kovayı başka kit için kullanmak niyetindeyseniz, şişeleyin ve devam edin… belli ki yoğun fermentasyonun olduğu dönemi aşmışsınız çoktan…

Ölçüm için örnek alırken eğer fazla alırsanız hava kilidindeki sudan kovanın içine kaçacaktır… Kaynayıp soğumuş su ya da votka v.s. gibi bir şey değilse yani bu suda organizma mevcut ise biranızı kontamine edecektir… bu noktaya dikkat…

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim, o halde musluktan ölçüm için örnek almadan önce hava kilidini çıkartmamda fayda var anladığım kadarıyla, bugün 18. gün ve hala 4-5 dakikada bir kabarcık çıkıyor, yüksek başlangıç sıcaklığını 6-7 saat içerisinde 24-25’lere düşürdüm umarım bahsettiğiniz meyvemsi şampanyamsı tat oluşmaz, olursa da ilk elin günahı olmaz modundayım artık o şekilde içeceğiz :slight_smile: 4-5 gün daha beklemem lezzeti artıracaksa bekleme taraftarıyım, ancak bir değişiklik olmazsa bugün şişelemeyi düşünüyorum, 50’lik şişeye 33’lük ölçekte şeker atsam daha iyi olur mu? forumda bazı üyeler 50’lik şişeye 50’lik ölçek miktarında şeker attıklarında biranın çok gazlı olmasından şikayetçi olmuşlar, açıkcası hala kabarcık çıkmasından dolayı da bir miktar şişe patlamasından korkuyorum, bu arada şekeri bir miktar suda kaynatıp, şerbetin içine döküp karıştırıp, sonra şişelere ekstra şeker atmaksızın karıştırmam daha mı uygun olur? saygılarımla…

Şekeri 1lt için 8gr’dan hesap edebilirsiniz. Yani 50lik şişe için Pilsner’e 4 gr şeker demektir. Hiç şekeri kaynatmak v.s. işlerle uğraşmayın. Doğrudan 750/360 olarak satılan küp şekerlerden alıp ondan 2 adet şişeye atarak kullanabilirsiniz; 4.16gr eder… Pilsner zaten köpüklü içilen bir bira… (Önce küp şekeri şişeye atıp, sonra dolum yapın)

Şişelerin yarısını 33lük ölçek, yarısını 50lik ölçek ile doldurabilirsiniz. Ben fazla şekerle doldurduklarımın kapaklarına oje ile işaret koyuyorum. Sonra hangisinin gazı size daha çok uyuyorsa bir dahaki sefere o şekilde kurarsınız.

Şahsen ben tüm yaptığım biralarda şişeleme şekerini normalden az kullanıyorum ama bu biraz da tercih meselesi… Daha ziyade Ale tipi bira yaptığım için onlar zaten bol köpüklü içilen biralar değiller…

çok sağolun, bugün fermentasyon sürecinin 18. günü ve 4-5 dakikada bir gaz çıkışı oluyor, şişelememde bir sakınca yok sanırım değil mi? ya da 3-5 gün daha beklememin bana bir faydası varsa bekleyedebilirim? sizin görüşünüz nedir? zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim, saygılarımla

Rica ederim. Bence şişeleyebilirsiniz artık… 2,5 hafta yeterli bir süre ve 4-5 dk’da bir hava çıkışı olması da zaten artık fermentasyonun oldukça yavaşladığını gösteriyor… Hidrometre edinmenizi de tavsiye ederim en yakın zamanda. Ölçü kabını ben kullanmıyorum. Sadece hidrometreyi edinebilirsiniz eğer bu şekilde satılıyorsa. Hidrometreyi bir güzel starsan’ladıktan sonra kovanın kapağını açıp ortasına bırakırsınız ve ölçümü bu şekilde alabilirsiniz.

Hidrometrem var ölçüm setini aldım, yalnızca hiç kullanmadım, dediğiniz gibi starsunlayıp kovaya daldırıyorum o zaman, 1010’un altındaysa da şişeliyorum, çok teşekkür ederim zaman ayırdığınız için,

1 Beğeni