İlk kitim ve olacaklar

Uzun zamandır takipteyim ve şuan için sadece başlangıç kiti alarak aranıza katılmış olmaktayım hepinize mutlu tadlar köpüklü biralar. İlk kitimi kurarken biraz aceleye geldi ve sıcaklığa bakamadan mayayı attım yaklaşık 3 4 saat sonra 23 dereceye sabitleyebildim şuan 21-23 arası gidip geliyor.

  • kurulumdan 7 saat sonra gaz çıkışı başladı krausen oluşumu gayet iyi ve şuan 6.gün gaz çıkışı saniyede 3-4 baloncuktan 10 saniyede 1 baloncuğa düştü ama devam ediyor.(kovanın üstünden biraz ışık tuttuğumda karışımın bira sarısı bir renge döndüğünü gördüm ve bunu iyi bir şey olarak algılıyorum) . Hava kilidine eğilip koklayınca ince bir koku alıyorum annem koklasa biran pis kokuyor der ama ben kokunun normal olduğu kanaatindeyim.
  • mayayı çok sıcakken attım lakin ölmediği için umutluyum kesin oluşacak meyvemsi tadı bekleterek aşıp aşamayacağımı buradan bildirecem.
  • musluğa teflon bant sardığım halde sızma yaptı ve bu beni panikletti sonrasında işte dereceye bakamama gibi bir telaş yaşadım şuan bir sızıntı yok illaki duruyor o sızıntı önleminizi aldıktan sonra panik yapmayın kesilecektir.
  • hidrometre almak şart lakin musluk yine sızdırır falan diye şuan alsam bile örnek alırken çekineceğim o yüzden şişeleme esnasında musluğu deneyimlemiş olacağım ve sonraki kurulumlar için sızdırma olayını aştıktan sonra kesinlikle hidrometre edineceğim. Şuan 3 hafta kovada bekletmek beni rahatlatacak.
  • hava kilidinde çok hafif bir kaçak var ara ara starsunlı su döktüğümde 1 2 gün o kaçağı kapatıyor bazen durur gibi oluyor yine çok az starsun su döktüğümde hava çıkışı devam ediyor aslında çok rahat önlem alınacak bir şey.
  • Dört dörtlük bir kurulum yapamadım acemilikten, yinede pes etmeyeceğim bu işe gönül verdim istediğim tek şey bir süprizle karşılaşmamak.

Sorularım: mayayı 28 30 dereceyken atmış olmam ama 2 saat içinde 25-26 dereceye çekmiş ve 5. Saatten sonra 22 derecelerde sabit tutup bir daha asla yüksek sıcaklık görmemiş olması aşılamayacak bir sorun mu ? Kalıcı tad bozukluğu olur mu ?
2.sorum: ben her birayı içmiş biri olarak soğuk bir tuborg goldu hiç bir şeye değişmem. 2 .kit için bana uygun bir öneriniz var mı ?
3.sorum: ikinci sorum dışında kışın bile 24 dereceye sabitleyemediğim odam var(kuşadasında yaşıyorum aralık ayına kadar gündüzleri çok sıcak ve akşam olunca serinliyor sıcaklık farklı çok oluyor)
Benim kullanmam gereken maya hangisidir, ve ya sadece kit mayasıyla mı kurulum yapmayalım.

±± bir çok sorumun cevabını forumda okudum aslında sadece farklı önerisi olanları dinlemek hem tanışmış olmak hem kurulum hakkında zamanla editleme yapmak için konu oluşturdum. Teşekkürler…

1 Like

Aşağıdaki tarif ile Tuborg Gold’ a renk hariç oldukça yaklaştığımı söyleyebilirim. Renk ise kehribara yakınsıyor.

1 Like

UJİO teşekkürler verdiğin tarif büyük ihtimal 2. kitim olacak.
Sorularıma cevabı galiba tamamlanınca kitim verecek :relaxed: neyse ben editlemeye devam edeyim;

8.gün hava çıkışı bitti. Hava kilidinin suyu nerdeyse eşitlendi. Termometre 20-22 derece
9.gün hava çıkışı tekrar başladı. Hava kilidi suyu tekrar çıkış yönünde toplandı. 15 saniyede 1 bazen 3-4 kere atıyor. Termometre 21 derece
10.gün hava çıkışı geceleri 3 5 saat arası oluyor sonra yine gaz çıkışı duruyor su eşitleniyor bazen yine başlıyor su çıkış yönünde toplanıyor.
11.gün bugün ilk kez yarım rakı bardağı tadına bakmak için doldurdum. Mükkemmel bir şekilde berraktı. İnce bir katman köpük oldu. Tadına gelirsek

  • şampanya gibidi gazlıydı. Tadı biraz beyaz şarap gibiydi ama yuttuğum anda mideme ulaşan tad biraya dönüşüyordu. bilmiyorum bu düzelecek mi.
    +maya kokusu vs bir rahatsızlık yoktu .

12.gün dayanamadım şişeledim çünkü fermantasyonun bittiği gayet açıktı. Kapak şişkinliği gitmiş ve aldığım örnekte rengi harika bir şekilde berrak ve temizdi. 45 şişe çıkacak şekilde şişeledim. Şişelerken tadına baktım özellikle 20.şişeden sonra yani kovanın ortalarında aldığım örnekte , dün aldığım şampanya tadı neredeyse hiç yoktu. Umarım şişede bu tad kaybolur.

  • son 4 şişe biraz tortulu oldu ama 3 saat sonra baktığımda tortu çökmeye başlamıştı bile. Sabırsızlıkla bekliyorum.

dayanamadım dün şişelediğim tek 33cc birayı açtım. Açarken fıss sesini aldım. Gazlanma ve köpük henüz tam oluşmamış ama sıcaklıktan ötürü kalan beyaz şarap tadı azalmış umuyorum ki 1 - 2 hafta sonra harika bir bira içiyor olucağım.

Merhabalar aramıza hoş geldiniz. Öncelikle ilk elin günahı olmaz derler ya hepimiz yaşadık ufak tefek aksilikler. (ilk kitimde 23 litreye tamamlamak yerine 23 litre su koymuştum mesela.)

1-Öncelikle mayalarınız konusunda sıkıntı yaşamazsınız 28-30 dereceler problem teşkil edecek dereceler değil ki bir kaç saat o derecelerde kalmış. Ama tavsiyem mayaları uyandırarak kite eklemeniz.

2-Zamanla ticari biradan çok farklı ve lezzetli biralar yapmaya başlayınca ticari bira benzerlerini aramamaya başlayacaksınız. :slight_smile: Brewmaker pilsnerı bende öneririm.

3-Maya seçerken yaptığınız kitin karakteri ve sizin damak tadınız çok önemli seçimi bu doğrultuda yapmak daha doğru olur. Ama genel olarak kabaca konuşmak gerekirse pilsner yaparken benim tercihim us05ten yana oluyor. İlk kitimi ben kendi mayası ile kurduk fakat memnun kalmadım. Maya kokusu yoğun gelmişti.Kuşadası gibi bir yerde mutlaka strafor bir kutuya veya soğutma çantasına ihtiyaç duyarsınız. Tavsiyem bir eczaneden, ecza deposundan veya tanıdık varsa bir hastaneden strafor ve buz aküsü temin etmeniz. Genelde bunlar için sizden bir ücret talep etmezler çöpe giden ürünler. Kendi strafor kutumu eşimin çalıştığı hastaneden aldım 5 santim kalınlığında taş gibi sıkı bir kutu 2 tane buz aküsüyle Antalya gibi bir yerde 16-17 derecelere kadar çok rahat indiriyorum 13 14 saat 16-19 derece aralığında çok rahat tutuyorum(kablolu termometre ile direkt kittin içinden ölçüm alıyorum). Kablolu termometre ve iki parçalı hava kilidi alırsanız çok daha sağlıklı bir sıcaklık ölçümü yaparsınız.

Bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Musluk konusunda fazla sıkılmış muslukta sızdırma yapabilir ve zamanla musluğunuz sıkıldığı için kit kurarken elinizde kalabilir.Çok sıkmayın mutlaka elinizde yedeğiniz olsun ve kit kurmadan önce mutlaka bi miktar su doldurarak test edin.

İlk kitte sabırsızlık oluyor ama mutlaka kovada 21 gün beklemesine müsade edin ve Hidrometre edinin. Gaz çıkışı tek başına bir gösterge değildir.

Hava kilidinizdeki kaçak çok ciddi bir problem değil. İçerideki gazın basıncından dolayı dışarıdan oksijen girişi olmaz ve karbondioksit havadan daha ağır olduğu için biranızın üzerinde bir katman olarak durur. 12 gün şişelemek için biraz erken olmuş fakat dediğiniz gibi 23-24 derece aralığında fermante olduysa çok sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum.

5-6 gün sonra ilk biranızı içmişsiniz afiyet olsun. 1-2 haftada biraz erken olabilir içilir mi içilir ama 1 ay falan beklese çok daha iyi olur.
Şişelerinizi karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmenizi öneririm beyaz şarap tadını azaltan etkenlerden biri.İlk kitlerimde ışık alan şişelerimde yoğun bir beyaz şarap tadı varken alttaki kasalarda hiç ışık almayan şişelerimde hiç yoktu diyebilirim.

Ama genel olarak şarap tadının gitmesi 2 ayı bulabiliyor ve kit mayasında genelde şarap tadı ile karşılaşılıyor.

Şarap tadı ile karşılaşmamak için.

1-Kit mayası kullanmayın.

2-Sıcaklığı mayanıza göre doğru aralıkta tutun. Genelde pilsner kitlerle gelen mayalarda 19-21

3-Şişeledikten sonra şişelerin ışık almasını engelleyin ve mümkünse ilk 1 hafta 10 gün fermantasyon sıcaklığında tutun.

Tüm yazdıklarımdan daha önemli bişey varsa o da sabırlı olun afiyet olsun.

1 Like

Çok ama çok teşekkür ederim ilginiz için. İlk işim ölçüm aleti almak ve de sıcaklığı kontrol edebileceğim bir alan yaratmak.
Bir sorum daha olacak; ilk 2 gün şişelerim gayet berraktı ve diplerinde hiç tortu yoktu. Bugün şişeleyeli 3.günüm ve her şişenin dibinde tortu oluşmuş. Bu doğal bir şey mi ?

Doğal bişey. Şişelerken bir miktar maya asılı halde biranın içerisinde oluyor gazlanması için şeker eklediğiniz için tekrar bir fermantasyon oluyor ve bu süreçte mayalar çoğalıyor bir kısmı ölüyor ve dibe çöküyor. Tortu olmamasının tek yolu şişelemeden önce mayaları öldürüp karbondioksit basmak. Bunun dışında ne yapılırsa yapılsın az veya çok bir tortu oluşur.

1 Like

3.gün köpüklenme yok şarap tadı devam ediyor gazlanma başlanmış sanki beraklığı iyi…