İlk Kontaminasyonu Yaşamam


(ömür) #1

Yaklaşık üç yıldır kit kuran bir kişiyim şu ana kadar bir çok kit kurdum en az 70 kit falan olmuştur çeşit çeşit… Ama ilk defa bir kitimi kontamine etmiş bulunuyorum. Şöyle ki aslında ilk enfekte mi oldu ne oldu onuda anlamadım şişede yaklaşık 15-20 günlükken ufak ufak denemeye başlamıştım şişeyi açınca yoğun gaz çıkışı sesi geliyordu bardağa koyduğumda bol köpük oluyordu ama gazlanma falan çok iyi idi. Ayrıca şişede duran bira da yavaş yavaş şişeden çıkıp akmaya başlıyordu beyaz köpük halinde ancak bira da ne kötü koku nede kötü tat vardı bu şekilde içtim durdum koca kiti :slight_smile: sonucu da 40gr saaz şot atmıştım ve kovada 13. günde doluma almıştım bunlara sebep verdim. Zaten kötü tat koku vs olsa içemezdim diye düşünüyorum :slight_smile: Ama baktım pek içime sinmiyor geri kalan dolapta olmayan ılık şişeleri açmaya başladım ki fışşşş hemen köpürüp akmaya başladı bende geri kalan yaklaşık 10-15 şişeyi döktüm. O kadar şişeyi nasıl içtim nasıl bana bir şey olmadı neden böyle oldu anlamadım.


(Samet) #2

Bire bir aynısını ben de yaşadım. Şişeleri buzdolabında çok uzun süre bekleterek aştım durumu. İşe yaramadığı durumlarda şişeyi açtım ve altında bi tabakla buzluğa koydum. Köpürme çok uzun sürmedi. Bunu en az bir hafta buzdolabında beklemiş şişelerle yaptım.


(ömür) #3

Şimdi mantıken bozuk bira sanırım içilmez ben içebildim demek ki enfekte olmamış dı ama yanlış giden birşeyler de olduğu kesindi. Umarım bir daha yaşamam.


(Taylan Özdere) #4

Biraya hangi mikroorganizmanın bulaştığına ve bulaşmanın ilerleme derecesine göre elde ettiğiniz sonuçlar değişebilir :wink:

Örneğin laktik asit bakterileri Lactobacillus sp. veya Pediococcus sp. bulaşırsa biranız ekşiyebilir. Ne ölçüde ekşiyeceği ise kontaminasyonun ilerleme derecesine bağlı olur. İlk içtiğiniz şişeler tat açısından normalken sonraki içtikleriniz giderek daha ekşi bir tada sahip olabilir. Bakteriler birada üredikçe ekşilik artacaktır.

Alternatif olarak biranıza S. diastaticus (yabani bir maya) bulaşırsa tadında herhangi bir ekşime olmaz, fakat aşırı gazlanma oluşur ve aşırı sek bir bira elde edersiniz. Bulaşmayı tadarak veya koklayarak anlayamayabilirsiniz.

Bu tür kontaminasyonlar sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz veya zararlı bileşik oluşturmaz. Fakat bira keyfinize limon sıkabilir :lemon: Yoğurda ekşiliğini veren laktik asit bakterilerinin aynı ekşiliği biranıza vermesi hoşunuza gitmeyebilir :blush:


(ömür) #5

Evet Taylan bey içerken biraz anlam veremediğim durumlar oldu ama hani dediğim gibi içebildim yani :slight_smile: kendisi de bu şekilde idi umarım bir daha yaşamam.


(ömer) #6

benzer bir durum bana da olmuştu.
şişelerken hiç ters bir durumla karşılaşmamıştım. gazlanmayı bekledikten sonra aşırı köpürdü dediğiniz gibi köpük şişeden çıkmaya devam ettim ama biranın tadında kokusunda bozulmaya dair bir durum görmemiştim.
sonucu serbetci otundan ötürü aşırı gazlanma olarak buldum. okuduklarımdan benim vardığım bir sonuçtu ama bütün seti içtim. bardağa köpürterek döküp biraz da beklersen daha iyi oluyor.
başımıza gelenler aynı mı bilmiyorum ama denemekte fayda var bence


(ömür) #7

Bende bu şekilde içtim bitti :slight_smile: ama ilk defa yaşadığım için bu durumu pek içime sinmedi son şişeleri döktüm o kadar birayı içtikten sonra tabi :slight_smile: Şöyle düşünüyorum da sanki suçlu şot gibi gözüküyor :roll_eyes: Neyse durumu atlattık umarım ilk ve son olur kit kurmaya devam…


(Mahmut Gündoğdu) #8

bende konteminasyon mu oldu yoksa oluru mu anlamaya çalışıyorum. İkinci kitim ve lager. Şişeleyeli bir hafta olmuşken tadına baktım cok acıydı. rengi net pürüssüz kehribar rengiydi. kokusu normal .Bulanıklık vs de yok. Ancak tadı baya acı. Ben içemedim bile. Beklersem düzelir diye okudum. Lager oluşundna mı kontamine mi oldu anlayabilsem keşke


(Fatih ) #9

Kovayı arada hafif çalkalamak iyi olurmu


(Önder GÜMÜŞ) #10

Nisan 2017’de başladığım evde bira yapımı serüvenine bugün verdiğim 3 kit siparişini de kurduktan sonra son verme kararı aldım. Şimdiye kadar 4.500 lirayı geçik kit, malt, solüsyon, kapak vs siparişi vermişim. Son kurduğum kit sanırım (35. Kit filan) enfekte oldu. Zaten dolar kuruna bağlı olarak artan kit fiyatlarına moralim bozulmuştu, bu enfeksiyon da hepten (ki ilk kez başıma geldi) tuzu biberi oldu, tabii bir de aldığım 20 kilo var. Hal böyle olunca bugün verdiğim siparişin son siparişim olmasına karar verdim. Böylece elimde bulunan malt, kapak, solüsyon vs sarf malzemeleri ile şişelerimi kullandıktan sonra evde bira işini sonsuza kadar bırakmak niyetindeyim. Ne bileyim öyle paylaşayım istedim. Saygılarımla.


(ömür) #11

Evet kilo işi sakat gerçekten bende bu işe girdim gireli 2016 haziran da başlamıştım tam 18kg da ben almışım :slight_smile: ne kadar diyet spor falan yap hikaye çünkü bizim biraların kalorisi yüksek oluyor birde elinde bolca olunca içip duruyorsun. Bende son zamanlar da nedense üst üste aksilikler yaşadım bu kitim böyle oldu şimdi en son kitimde fermante bitmemiş şişeye almak durumunda kaldım artık patlar mı ne olacak endişe ile bekiyorum falan biraz soğumadım değil. Bir de sizi bilmiyorum da bende kit kurmayınca bir boşluk oluyor illaki kuracağım yani bağımlık yaptı resmen aldığım kilolar da sağlımı düşünmeye sevk ediyor nasıl olacak bilmiyorum. Ülkemizde bir bira 10tl olunca da insan bırakamıyor bu hobiyi tutup şimdi içecez diye gidip tekele 50-60tl vermekte koyar bizim gibi adama nasıl olacak bende bilmiyorum.


(bakkalamca) #12

Selamlar,

Bende sizlerle aynı durumdayım. 41. kitimi paketledim ve ara vermeye kara verdim. Tam 4 aydır fitness salonuna gidiyorum ve geçen ay 1 kilo daha alarak 112 olmuştum. çevremin , annemin ve arkaşadaşlarımın yoğun baskısı sonucu hergün içmeyi bırakıp haftada 2 güne düşürdüm. Ve 3 haftada 106 kilo oldum. Böyle oluncada bende bırakmak değil ama hem tüketimi hem üretimi azaltmaya kara verdim. Elimde kurulmadık tam tekmil 5 kit var. Ayda bir kursam 5 ay yetecek. Bundan sonra sadece arkadaş ortamında en fazla 5 tane ve haftada sadece 2 sefer olacak şekilde , kendimce karar aldım. Avuç avuç fındık fıstık tüketirdim, hepsini kestim. Şimdi sanki üzerimden bir yük kalkmış gibi bir ferahlama ve enerji hissediyorum. Keşke bu kararı 4 ay önce alsaymışım, naçizane sizlere de tavsiye ederim.


(ömür) #13

Benim haftalık tüketimim en az 24 adet yani günlük ortalama 3-4 tane oluyor ama ben her gün içmiyorum ancak içince de en az 6-7 tane içiyorum ee tabi boşta gitmiyor meret mezeydi kuru yemişti falan derken gelsin kilolar oluyor. Ben bir de yüksek alkollü yaptığım için o da artısı oluyor işe. Dolayısıyla son zamanlar da yaşadığım aksaklıklar ve sağlık açısından da bakacak olursam şu anda tamamen bırakma ara verme veya az tüketme düşüncelerinde git gel yaşıyorum bakalım bir şeyler yapacağız artık.