İY fikri ve bazı sorular


(Erdem TEKİN) #1

Arkadaşlar merhaba herkese.

Daha önce 4 kez set kurdum. İki seferinden verim aldım. Ve deneyimlerim sonucunda soru sormaya karar verdim.

Fotoğraflardan da gördüğünüz üzere 25 derece kurulu yaptım (sıcak gün ve ilk kez yaptığım için sıcaklığı daha düşüremedim deneyimsizlikten) ve yoğunluk 1.034 çıktı. 25 derece düzeltme katsayısını ekleyince İY 1,035 çıkıyor (fotoğrafta 1,036 yazıyor yanlış yazdım) Muntons pilseneri 1 kg şeker ve set mayası ile kurdum (çünkü bir önceki sefer de öyle yapmıştım eşim beğenmişti farklı bir şey deneme riskine stok anlamında girmek istemedim)

  1. soru: Bu ilk yoğunluk ve örneğin rengi normal midir?

Daha önceki setlerden de bahsederek diğer sorularımı da sormak isterim. İlk setimi yine Muntons pilsener, 1 kg şeker ve set mayası ile yaptım. 2 hafta fermantasoyun ve 1 hafta şişe beklemesi ile açtım. Lezzet olarak çok sarmasa da alkol hissiyatı olarak çok iyiydi.

İkinci sette muntons lager yaptım. Yine 1 kg şeker ve set mayası ile yaptım. 2 hafta fermantasyon ve 1 hafta şişe beklemesi ile açtım. Lezzeti çok kötüydü, fazla acı, alkol hissiyatı da sıfırdı. Yani bağrın yanması olur ya onu bile vermedi. (kafa yapmadı diyelim)

Üçüncü setimde yine lageri 1 kg açık rengli şerbetçi otsuz malt ve yarım kilo şeker ile yaptım. 3 hafta fermantasyon ve 1 hafta şişe beklemesi yaptım. Set mayası ile, ben lezzetini çok beğendim ama bu sefer de fazla çarpması problemi oldu. Genel olarak lezzetini tattırdığım kimse beğenmedi.

Dördüncü set olarak muntons pilseneri yine 1 kg şeker ve set mayası ile kurdum. 2 hafta fermantasyon ve 1 hafta şişe beklemesi ile açtım. Lezzet ve alkol hissi olarak gayet başarılı buldum.

Beşinci seti muntons export ve 1 kg açık renkli şerbetçi otsuz malt ile kurdum. 3 hafta fermantasyon ve 1 hafta şişe beklemesi ile açtım. Lezzeti hafif acı, alkol hissi ise sıfır olarak çıktı.

  1. soru: Bu alkol hangi aşamalarda oluşuyor. Fermantasyon süresi ve şişeleme süresi alkol hissini nasıl etkiliyor.

Tam olarak istediğiniz detayları verdim mi bilmiyorum Ama bilmeniz gereken detayları lütfen belirtin, hemen cevap veririm. Bu işi ciddi anlamda çözmek istiyorum.

Yardımlarınızı bekler, bol keyifler dilerim :slight_smile:


(Umut) #2

Resimler başlığınızda yok :slight_smile:

Benım okuduklarım netıcesınde soyleyecegım yegane şey; 1 hafta beklemeyle yaptığınız biradan keyif alamazsınız ve karşılaştırma yapmanız doğru değil.

Bekleyebiliyorsanız kovada 3 hafta, şişede en az bir ay ve sonrasında da en az bir hafta buzdolabı. Bu süreç sonrasında açacağınız bira epey farklı olacaktır.

Bir diğer konu ise ilk kitiniz 25 derece demişsiniz ama diğerleri hangi aralıkte bekledi, bunu da belirtmekte fayda var.

Soyledıgınızden yola çıkarak tavsiyem; pilsner + 1 kg dme şotlu + 500gr şeker ve kit mayası ile 3 hafta kova, 1 ay şişe ve bir hafta buzdolabı yapın. Eminim çok seveceksiniz…

Kolaylıklar :slight_smile:


(Erdem TEKİN) #3

Teşekkürler Umut. Forum mekaniğini tam çözemedim sanırım. Fotoğrafları bu yorumumla birlikte koyuyorum. Ve ek olarak şöyle bir sorum var: Sıcaklığı düşürebilmek için butik bira soğutma çantası içerisine buz şişeleri bıraktım, kılavuz buzu 24-36 saatte bir değiştirmemi öneriyor, değişim esnasında hava kilidini de aynı süre aralıklarıyla çıkarmış olacağım. Bunun sonuçları ne olacaktır? Kötü bir durum oluşur mu acaba bira açısından?


(Erdem TEKİN) #4

Önceki kitlerin tamamı, 18-20 derece aralığında sabit kaldı. Tek tek fotoğraf yükleyebildiğim için ayrıca bura belirttim sorunuzu.


(Umut) #5

Hava kilidini çıkarmanıza gerek yok, çantanın açılan kısmından şişeleri yerleştirebiliyorsunuz. her defasında kilit çıkarmak içerideki havanın boşalmasına yol açacağı için sıkıntı. kapağı tam açmadan şişeleri yerleştirebilirsiniz.

18-20 derece civarı pilsner ve türevleri için gayet iyi bir aralık, temizlikle alakalı bir problem olmadığını varsayarsak tek söylebileceğim şişeledikten sonra daha uzun süre beklemenizdir. dün akşam şişede 5.ayını dolduran bir tane içtim efsaneydi :slight_smile:

kovada ne kadar beklerse ( 32 gün bekleyen kovam oldu ) mayşe o kadar berrak oluyor ve içerisindeki istenmeyen kötü alkol vs ne varsa temizleniyor. akabinde şişede ise ne kadar uzun beklerse gazlanma o kadar artıyor ve bekledikçe şişede mayada olduğu için fermantasyon azda olsa yine devam ediyor ve haliyle alkolde artıyor. bunun içinde yegane tavsiyem kovayı en az 2ye çıkarın ve stoklu devam edin, başka türlü beklemekte can sıkıcı :smile:


(Erdem TEKİN) #6

Teşekkür ederim bütün cevapların için Umut. Peki İY 1,035 çıkması normal mi? Ve eğer yoğunluk şeker ekleme derecesine kadar düşerse şeker eklemeyi nasıl yapacağım?


(Oğuzhan) #7

normaldir, şeker ekleyerek alkolu arttırabılırsınız, 1035 yogunluga ek olarak şahsen ben 400-500 gr eklerdim.