Jet 30 ile Brewdog Punk İpa


(A Burçak Kabaoğlu) #1

Merhaba, 20 kit bira mayaladıktan sonra, Jet 30 ile tam tahıla geçme kararı aldım. Yani tam tahılda acemi bile sayılmam. İlk girişim için de arkadaşımın yurtdışından getirdiği Brewdog Punk İpa’yı 3 kit ( bir kit 1 galon ) yaklaşık 12 lt kurmak istiyorum. Tarifinde bir kit için 2,4 lt suyu maltı eklemeden ısıtın, 4,25 lt de yağmurlama için kullanın diyor. Bu durumda 3 kit için 12,75 lt yağmurlama suyunu kazan dışında kaynatmak gerekiyor ki bu da Jet 30 un avantajını neredeyse kullanamamak demek.

Sorum şu ki ; dışarıda kaynatacağım yağmurlama suyunu minimuma indirmek mümkün mü ? Mümkünse en az ne kadar olmalı ? Şimdiden teşekkür ediyorum.


(ersoy) #2

BIAB’cıların sıkça uyguladığı tekniği siz de makinada uygulayarak, mayşe+yağmurlama suyunu sadece mayşeleme için kullanabilirsiniz. Yani 6,65X3=19,95, yuvarlak hesap 20 lt suyu ısıtın (strike sıcaklığını bu miktara göre hesaplamanız gerek) maltları ekleyip mayşeleyin, yağmurlama için önerdiği sıcaklığa çıkıp 5 ya da 10 dk mashout kademesi koyun. Verimliliğinizdeki azalma minimumda kalacaktır.


(A Burçak Kabaoğlu) #3

Cevabınız icin çok teşekkür ederim.


(A Burçak Kabaoğlu) #4

Cehaletimi mazur görün lütfen. Strike sıcaklığı nasıl hesaplanır ?


(Akgün Günay) #5

https://www.brewersfriend.com/mash/
Her konuda yardımcı olan bir sitedir.


(Taylan Özdere) #6

Bu kitin içinde kaç kg tahıl var? Jet 30’da mayşeleme suyu miktarını hesaplamak için daha iyi bir formül şudur:

Tahıl miktarı (kg cinsinden) x 2,7 + 6,5 litre

Bu formülle bulacağınız litre cinsinden su miktarını yağmurlama suyundan düşebilirsiniz.

Strike sıcaklığı, içine tahıl koymadan önce mayşeleme suyunun sahip olması gereken sıcaklık.

Örneğin 67°C’de mayşeleme yapacaksanız, suyun sıcaklığı 67°C’nin biraz üzerinde olmalı ki, oda sıcaklığındaki (20 - 25°C) tahılı suya karıştırdığınızda mayşeleme sıcaklığınız 67°C’nin çok altına düşmesin.

Jet 30, sıcaklığı ısıtma ve sirkülasyon ile sabitlediği için burada çok hassas bir hesaplama veya ayar yapmanıza gerek yok. 72 - 74°C’ye suyu ısıtıp tahılı karıştırdıktan sonra sıcaklığı 67°C’ye sabitleyebilirsiniz.

Hiç ayar yapmayıp su sıcaklığı 67°C’deyken bile tahılı karıştırsanız çok kısa sürede mayşeleme sıcaklığı yine 67°C’ye ulaşıyor. Zaten makinenin sağladığı en önemli fayda sürekli olarak sıcaklık hesabı ve kontrolü yapmaktan sizi kurtarması :wink:

Strike sıcaklığı daha çok, ısıtma ve sirkülasyon fonksiyonu olmayan termos gibi aletlerde veya sirkülasyonu olmayan torba sisteminde mayşeleme yapıldığında önemli.


(A Burçak Kabaoğlu) #7

950 şer gramdan 3 paket var. Toplam 2,85 kg tahıl var, formüle göre, 14,2 lt mayşeleme suyu yapıyor. Tarifte mayşeleme + yağmurlama toplam 19,95 lt su öneriyor. 1995-14,2=5,75 lt yağmurlama için kullanacağım demek ki. Doğru mu ?


(Taylan Özdere) #8

Evet, hesabınız doğru. Tahıl miktarı az olduğundan, mayşeleme için tahıl sepetindeki iki süzgeç arasına kısa olan metal boruyu takabilirsiniz.


(Durul Güven) #9

Peki içerideki tahılı karıştıralım mı kepçeyle ara ara


(Taylan Özdere) #10

Başlarken, yani suya tahılı ilk kez eklerken güzelce karıştırıp hiç kuru topak kalmamasına dikkat etmek gerekli.

Sonrasında, yani mayşeleme sırasında ise, eğer makine kullanıyorsanız karıştırmaya gerek yok.

Karıştırma, diğer mayşeleme aletleri/yöntemleri kullanıldığında mayşenin her yerindeki sıcaklığı eşit hale getirmek için yapılır. Jet 30, Grainfather gibi makinelerde ise sıcaklık eşitleme sirkülasyon ile sağlandığından karıştırmaya gerek yok.

Karıştırma genelde mayşenin sıkılaşmasına ve daha fazla tabana oturmasına yol açıyor. Ayrıca gereksiz ısı kaybı yaratıyor. Bu tür sirkülasyonlu makinelerde verim düşüşü veya tıkanma gibi olumsuz sonuçları bile olabilir. Bu yüzden yapmamak daha iyi olur.


(Şişede Enaz BİRAY) #11

Sonuç ne oldu acaba.


(A Burçak Kabaoğlu) #12

Zamanlama müthiş Hm_mania :slight_smile: Kovada 3 hafta, şişede 9 gün kalan bir şişeyi daha dün açtım, şişelerken de bulanıktı, dün de. Tadı henüz oturmamış ama yine de çok güzeldi, “şişede enaz biray” sonra sanırım piyasada satılanlardan çok daha güzel olacak.
Bulanıklığa ( kendimce ) cevap olarak birtek kullandığım, alkali olan Saka suyunu gösterebiliyorum. Ne dersiniz ?


(Şişede Enaz BİRAY) #13

Süpermiş, tadına bakabilme şansı olsa keşke :slight_smile:
Maya ne kullanıldı acaba?
Birde bence su markasından ziyade 9 gün kaynaklı da olabilir. şişede bekledikçe tüm tortu dibe çöküp üst kısım berrak olacaktır.


(A Burçak Kabaoğlu) #14

Bu benim ilk tam tahıl denemem. Arkadaşımın İngiltereden aldığı bu kitten 3 adet kullandım.


(antipanik) #15

Bence şişenin bulanık olması ile ilgili birkaç faktör var:

-Şişede bekleme süresi 1 aydan az ise

-Şişenin 1 hafta gibi gazlanma sonrası soğuk ortamda örn birkaç gün buzdolabında saklanmadıysa

-Değirmen ayarının ince olması ve unlaşma yapması (tavsiye: makine kullanımında CD kalınlığı 1.3 mm)

-Mayşeleme sıcaklığı kademeleri kaynaklı bulanıklık ki bu sonuncusu düşük olasılık.

Özetle basit bir açıklaması yok.:blush: