Jet 30 kaynama durumu ve biersol hakkındaki deneyimlerim


(Halil Koca) #1

Merhabalar jet 30 2000 wattda kaynatma durumları hakkında ki fotoğraflarım

daldırma öncesi bu fotoğraf sonrasındakiler ise daldırma ısıtıcı ile bence etkili bir kaynatma için ve yüksek wattlarda kazan dibinin tutmaması için daldırma ısıtıcı güzel bir seçenek, diğer türlü kaynatma hafif olduğu için içime sinmedi, ayrıca başka bir konuya değinme ihtiyacı duyuyorum, reçetemde 120 gr şerbetçi otu olmasına rağmen ve torba kullanmadım fakat biersol sayesinde (kaynatma sonunda eklemem ile) tortu zamk gibi yapıştı daha önce yaşadığım çeşme tıkanma sorunu çözüldü.


(.) #2

Hocam daldırma ısıtıcı kaç watt,hem jet 30 u 2000 watta hem de daldırma ısıtıcıyı mı kullandınız


(Halil Koca) #3

Evet daha etkili bir kaynatma istediğimden dolayı 1500 wattlık ekstradan daldırma ısıtıcı kullandım epey memnun kaldım


(.) #4

Sağlam elektrik tesisatın varmış sigorta falan iyi atmamış,benimkinde 2500 watt var,ben de daldırma ısıtıcı alsam,biersolü nasıl kullandınız,ne zmn attınız vs


(antipanik) #5

Hocam hayırlı olsun jet-30 u iyi günlerde kullanın.
Yorumlarınız tecrübelerin devamını bekliyoruz.
Bir iki sorum olacak:
Mayşeleme sonrası kaç lt ile kaynatmaya geçtiniz? Fotoğraflardan sanki 30-32 lt gibi görünüyor?
Kaç C idi ve 100 C ye kaç dk da ulaştınız?
Teşekkürler.

Not: ben kazan ile tam tahıl yapıyorum.
Benim için kaynama sıcaklığına hızlı ulaşması önemli. Kaynadıktan sonra yüzey durgun olmasın yeter.
Şu ana kadar hep böyle kısık ateşte 1 saat kaynattım.


(antipanik) #6

Bir soru daha:
Ürün açıklamasını incelediğimde 2500 wattlık çift ısıtıcı dan bahsediyor.
2000 watt değil yani.
2500 watt yeterli olması gerek aslında?


(Halil Koca) #7

Sigorta konusunda bir sorun yaşamadım, jet 30 dada 2500 watt var fakat ilk denememde 2300 watta haşlama ve kaynama yapınca biraz dibi tuttu artık mecburen 2000 wattı geçmiyorum zaten butikmatikte haşlama için 1800 kaynatma için 1900 watt öneriyor, biersolu kaynamanın son 1 dk sında atıp karıştırdım 30 lt şıra için daha önce 4 defa jet 30 ile kaynatma yaptım tortuda sorun yaşamadıydım bu sefer hiç yaşamadım gerçi tortuda şıra kalıcak diye hesap ettiğimden 25 lt hesaplamıştım fakat 28 lt oldu kovanın taşma riski var, sıcaklığı 18 dereceye düşürdüm us-05 ile.


(Halil Koca) #8

2500 watt uzun süreli kullanımda tavsiye edilmiyor sadece ilk eklenen sıcak su için mayşeleme sıcaklığına hızlı cıkarmak için kullanılabilir mayşeyleme sırasında kullanırsanız maksimum wattı kazanın dibi tutacaktır, tecrübe ettim 2300 watta tuttu bir miktar


(.) #9

2500 watt kaynama sırasında dibini tutturur mu ki👀buğdayda oluyormuş daha öok diyollaa😀 @Halil_Koca


(Halil Koca) #10

2300 watta pilsner yaparken tutturdum biraz


(antipanik) #11

2300 watt da dibi tuttuğunda Sirkülasyon pompası tam açıkmıydı Halil Hocam?
Malum bu aletin ısı yayılımı ve karıştırma işini pompa yapıyor.:blush:


(Halil Koca) #12

Kaynattığım miktar 30 lt civarıydı fakat kaynatma sırasında hafif bir kabarma oluyor biraz önce sizin sorunuz üzerine denedim 16 dereceden 67 dereceye 63 dk da 48 dkda da 67 dereceden 100 dereceseye 25 litre suyu çıkardı 111 dk sürdü toplamda kapağı kapalı bir şekildeydi tüm süreç 2000 watt da gerçekleşti.
İsterseniz 67 dereceye çıkarma için 2400 wattda kullanabilirsiniz süreyi daha da kısaltabilirsiniz yada benim yaptığım gibi 2 kettle da dewamlı su kaynatıp ilave edip süreci hızlandırabilirsiniz. Haşlama sırasında pompa açıktı tabiki :smiley:


(antipanik) #13

67-16=51
51/63=0,8
2000 watta 25 lt ısıtma hızı 0,8 C/dk oluyor bu durumda.

Zaten mayşenin sağlığı açısından elimdeki Almanya kaynaklı kitap 1 C/dk dan daha hızlı ısıtmayı önermiyor.

0,8-0,9 C /dk gibi hızlar ideal görünüyor.:blush:


(antipanik) #14

Bir ilave daha:
Mayşe verimi açısından hızlı ısıtmak pek de doğru bir yaklaşım değil.
Şimdi yok öyle çok fark etmez diye bu konuda birçok yorum yazılabilir ama…

Aslında böyle bir makinenin asıl kullanışlı tarafı kademeli mayşeleme…
Bir de BIAB vb. uğraşmadan yüksek verim almak.
Örneğin 5 kg 23 lt kuruluma hazır şerbet ile %5 abv ve üzeri…
6 kg ile %6
7 kg ile %7 abv veya üzeri verim almak.

Yoksa tek kademe mayşeleme ocakla da yapılır.:blush:


(Mert) #15

şöyle bir öneri verebilirim, genelde +/-1 hassasiyetle çalışır bu tür ısıtıcılar. tam kaynama noktasında fokur fokur kaynaması lazım normal şartlarda. siz 100 C’ye ayarladığınızda 99-100 C arasında aç kapa yapıyor olabilir. 101 C’ye ayarlamayı deneyin belki bir etkisi olabilir.


(.) #16

Ben de bir soru sorayım.Diyelim reçetede kadrmeli mayşeleme
Protein rest 53 derece 15 dk
Saccarification 1 66 derece 50 dk
Burada 53 ten 66 çıkana kadar 10 dk geçiyor bu 10 dk 50 dk nın içinde mi sayılacak yoksa 66 dereceye çıktıktan sonra mı 50 dk tutacağız
Bir de maltları karıştıracak mıyız @antipanik @Halil_Koca @seyhan @evbiracisi21 @ers @MertKosova @kaan_gok


(ersoy) #17

Merhaba,

Temelde üç tür mayşe kademesine çıkma yöntemi kullanılıyor.
Toplam tahılın şırası süzülmüş 1/3 kadarının kaynatılıp tekrar mayşeye katılması, kaynar su ekleme (infusion) ve doğrudan ısıtma (direct) Her hal ve şartta orada yazılı süreler rest süreleri, yani kademe sıcaklığına çıktıktan sonraki süre.


(Peace) #18

Artik birileri şöyle güzel bir video çekse, reçete ile detayli bi anlatsa montajlasa koysa nede güzel olur.


(ersoy) #19

Soru atlamışım ya, Maltları karıştırabilirsin veya koyu renkli karamel maltları ayrı yerde daha düşük, hatta soğuk suda, su ısısına bağlı olarak daha uzun/kısa süre demleyip katabilirsin. Ama ikinci yol makina pratikliğine düşman. Yani karıştır gitsin.


(antipanik) #20

Aynen…Ersoy hocama katılıyorum.
Çay demler gibi.
Suyun ısınma süresi demleme süresine dahil değil.
Bir de kademelerde örneğin son kademede 76 C diyelimki işlem bitti o arada sizin işiniz çıktı. Ve yağmurlamaya zamanında başlayamadınız.
10 dk yerine 40 dk bekledi ama mayşe bu süre sonunda soğumadı.!
Defalarca başıma geldi. Hiçbir zararı yok.:blush:

Edit: Ben 6 Ebc altın sarısı renk seviyorum.
Bunun için standart reçetem
5 kg pilsner* 4 ebc + 0.8 kg münih2*24ebc=39

39/5.8 kg=6,7 ebc