Kaç mayalamadan sonra kova değiştirmeli?


(Cihan) #1

Selamlar.

Malum kovalarımız bira yaptıkça hasar alıyor. Temizlikten kaynaklı üzerinde çizikler oluşabiliyor vs. Biralarımızın güvenliği için bir mayalanma kovasının kaç kit kurulumundan sonra değiştirilmesi tavsiye olunur? Yani bir kovanın ömrü ne kadardır?


(Şişede Enaz BİRAY) #2

2.5 senedir aynı kovayı, kapağı, musluğu ve contaları kullanıyorum.
Performans hala canavar gibi.


(Ocho) #3

Binlerce yıldır bira yapılıyor. Ahşap büyük kazanlarda yapılıyor. Fiziksel bir darbe görüp kırılmadığı sürece aynı kazanları kullandılar biracı atalarımız :slight_smile: Kısacası fiziksel bir hasar olmadıkça ve kova sahibi o kovadan soğumadıkça kullanılabilir.


(ömür) #4

Tam iki sene dur duraksız aynı kovada çeşit çeşit biralar kurdum. kovanın iç rengi değişmişti artık ve çizikler derindi ve yüzeyi biraz pütürlü hale gelmişti bende ürünün açıklamasında uyarıya uyarak kovayı ve tüm ekipmanları değiştirdim. Belki sorun olmayacaktı ama içime sinmedi ve riske girmek istemedim sonuçta çok pahalı olmayan bir ürün riske girmeye değmez diye düşünüyorum. Artık eski kovam turşu yapımı için hizmet verecek :slight_smile:


(mehmet ) #5

Evde kullandığın tavanın görüntüsü hoşuna gitmediğinde değiştirirsin. Birayı da içiyoruz. Eskimiş görünürse gözüme ya da sorunlar yaşamaya başlarsam, mesela hava sızdırmaya başlarsa değiştirirdim ben. Şişede bir 10-15 sınırından bahsediliyor aslında, kovayı da bir 15 seferden sonra değiştirmek düşünülebilir. Tercihe bağlı. Bir kuralı yok sanırım.


(antipanik) #6

Benim de ilk kova alalı nerdeyse 2 yıl olacak.
Şu an çalışıyor hala.
Kabaca ayda bir kurulum yaptım.

Ancak kapak artık değişmesi lazımdı ve Yeni aldığım kapak çok sıkı oturdu ve çıkarırken kenarında çatlak oluştu. Dolayısıyla eski kapağa devam.

Bu nedenle değiştirirken kovayı komple değiştireceğim.:blush:


(Taylan Özdere) #7

Çokca denk geldiğim iki yanlış argüman, düzeltmekte fayda var :wink: Yanlış anlamayın, kesinlikle şahsınızla ilgili birşey değil, bunlar sadece yanlış bilinen bazı bilgiler.

Bira binlerce yıldır yapılıyor, fakat binlerce yıldır aynı şekilde yapılmıyor. Pasteur’ün 1876 yılında bira mayasını keşfinden sonra (Études sur la Bière), bu maya dışındaki diğer yabani maya ve bakterilerin birayı bozduğu keşfedildi.

Binlerce yıl boyunca bira yapanların en büyük sorunu biranın çok kısa zamanda bozulmasıydı. Bu bozulmayı engellemek için yüzlerce farklı kimyasal ve bitkiyi denemelerine rağmen başarılı olamadılar. Gruit (artık kullanılmayan bir bitki karışımı) ve şerbetçi otunun tarihsel olarak birada kullanılma sebepleri birayı aslında mikroplara karşı korumaktı, tat vermek değil.

Mikroplar keşfedilip hijyenik çalışma şartları oluşturulunca ancak bira daha uzun sürelerle korunabilir hale geldi. Bu da tarihsel olarak çok yeni bir gelişme.

“İnsanlık binlerce yıldır bira yapıyor” argümanının “Bir şey olmaz yaa” veya “Hijyeni o kadar kafana takma” anlamında kullanıldığının farkındayım. Fakat bira üretimi bilimsel prensiplere dayanan bir teknolojidir. Bu yazdıklarımı dikkate almasanız bile, bozulduğu için dökeceğiniz ilk biranız sizi daha hijyenik çalışma konusunda ikna edecektir :blush:

İlginç tesadüf, bunu bugün grupta yanıtladım. Ahşap, bira yapımı için oldukça kötü bir malzemedir. 1900’lü yılların başında ilk demir kazan ve çelik tankların çıkışıyla terk edilmiş bir materyaldir.

Bira için kullanılan geleneksel tahta fıçılar ise videodaki gibi sızdırmaz özel bir reçineyle kaplanır. Bu şekilde emicilik ve birayla uyumlu olmayan odun tadının biraya geçmesi engellenir.

Tahta fıçılar fermantasyon için uygun değildir. Çok ileri bira yapımında ancak dinlendirme fıçısı olarak kullanabilirsiniz. Genel önerim mayalanma için çelik, plastik veya cam materyal kullanmanız olur.


(Ocho) #8

Gömmüşün beni be Taylan :slight_smile: Orada söylemek istediğim kovanın ömrünün, bira yapımında son sıralarda olduğunu belirtmekti.